Film przedstawia młodych wynalazców którzy stworzyli specjalne urządzenia umożliwiające przetworzenia ognia w energię elektryczną.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:03
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-16, 22:22
🔥
Friendly fire (dzik na strzelnicy)
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
ogniwo Peltiera wsadzili w garnek ot cała filozofia. Głównie się to wykorzystuje w drugą stronę, czyli zasilasz prądem i masz z jednej strony ciepłą płytkę, a z drugiej zimną.
i co mam 5 godzin wodę gotować, żeby naładować telefon?
Taaa wynaleźli...
Istnieje coś takiego jak Moduł Peltiera
Dla zainteresowanych podaję link
pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Peltiera
Urządzenie samo w sobie działa tak że zamienia energię cieplną na prąd elektryczny, często stosowane w komputerach do chłodzenia, wiadomo, do radiatora a wiatrak pod moduł i chłodzi.
Przy odpowiedniej mini przetwornicy np takiej jaka jest w aparatach jednorazowych do wyzwalania lamp błyskowych będziemy mogli w bardzo szybkim tempie poprzez moduł i przetwornicę uzyskać bardzo silny prąd o niskim amperażu
Pozdro pały
Istnieje coś takiego jak Moduł Peltiera
Dla zainteresowanych podaję link
pl.wikipedia.org/wiki/Modu%C5%82_Peltiera
Urządzenie samo w sobie działa tak że zamienia energię cieplną na prąd elektryczny, często stosowane w komputerach do chłodzenia, wiadomo, do radiatora a wiatrak pod moduł i chłodzi.
Przy odpowiedniej mini przetwornicy np takiej jaka jest w aparatach jednorazowych do wyzwalania lamp błyskowych będziemy mogli w bardzo szybkim tempie poprzez moduł i przetwornicę uzyskać bardzo silny prąd o niskim amperażu
Pozdro pały
Wykorzystanie ogniw peltiera do chłodzenia podzespołów w PC mija się trochę z celem, chyba, że budujemy na prawdę wydajną platformę. Prądu żre od cholery, ciepła wydziela po drugiej stronie nie mało. Tylko, że w przypadku dobrania takiego natężenia prądu żeby wydajność ogniwa była największa (czyli żeby ogniwo pochłaniało tyle ciepła po stronie zimnej ile oddaje po gorącej) grozi skraplaniem się wody i zwarciem. Jak obniżysz prąd, to strona gorąca będzie wydzielać więcej ciepła niż pobierać zimna, więc nieopłacalne. Rozwiązaniem jest piramidowe połączenie kilku ogniw, ale to rzeźba z montażem czegoś takiego i konieczność zastosowania dużego radiatora. Jedyny logiczny sposób to chłodzenie cieczą , radiator po zimnej stronie ogniwa zanurzony w cieczy schładzający ją i drugi odprowadzający ciepło.
To co widać na filmiku to efekt Seebecka.
To co widać na filmiku to efekt Seebecka.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów