18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
ULEZ Blade Runners
Siriuz • 2024-06-24, 10:30
ULEZ - Ultra Low Emission Zone to strefa niskiej emisji w Londynie. ULEZ działa 24 godziny na dobę, każdego dnia w roku (łącznie z weekendami i świętami, za wyjątkiem Świąt Bożego Narodzenia). Jeżeli pojazd będzie poruszał się wewnątrz strefy ULEZ musi spełniać określone standardy emisji spalin.

Podobna strefa miała ruszyć w Krakowie, ale została chwilowo zablokowana przez obywateli na drodze sądowej. Za tydzień rusza w Warszawie. Po protestach w czasie głosowania Rady Warszawy została ona nieco zmniejszona, ale wciąż obejmuje znaczącą część stolicy i uniemożliwia łatwe objechanie jej. Z roku na rok progresywnie będzie usuwała ze stołecznych dróg coraz więcej samochodów. Ambitnym celem C40 jest całkowite usunięcie ruchu prywatnych aut z miast.

Nie ma żadnych danych, które potwierdzałby zasadność jej powstania w ramach walki z zanieczyszczeniem powietrza, natomiast zmusza ona do zakupu nowych samochodów i wyklucza mniej zamożnych.

Londyńczycy aktywnie przeciwstawiają się. Burmistrzem Londynu jest Sadiq Khan.

Podobnych materiałów można znaleźć więcej szukając hasła "ULEZ Blade Runners"
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
PsikutaBezS 2024-06-24, 13:07 1
Są debile, zawsze to samce alfa , co do dzisiaj wierzą, że benzyna bezołowiowa nie zawiera ołowiu...

Zgłoś
birddog102 2024-06-24, 13:20 3
Siriuz napisał/a:

Jak napisałem wyżej. Nie wiem skąd wzięli te 3%, ale prawdopodobnie nie uwzględnili osób płacących PIT w Warszawie, czyli samych Warszawiaków. Ponad to taki jest plan (ponoć najbardziej restrykcyjny na świecie)
a taki jest cel C40 obowiązujący również Warszawę:

Niestety ludzie śpią, a ci ci to widzą w większości myślą "eee jakoś to będzie, może wycofają, może nie podpiszą" problem w tym ze temat jest już przyklepany
Zgłoś
Czester 2024-06-24, 13:43 4
Całą UE z tymi chorymi eko pomysłami trzeba zaorać i postawić na nowo.
Zgłoś
Arashi91 2024-06-24, 14:12 14
Temat w Warszawie jest bardziej złożony. To nie tylko kwestia ideologii czy fanatyzmu prezydenta miasta. Niestety Warszawa choruje na raka - aktywizm. Wszelkiej maści aktywiści z pierdziszewa dolnego zjechali do stolicy i robią totalny rozpierdol wykorzystując brak zainteresowania samych mieszkańców. SCT to tylko część planu niszczenia miasta - inny to konwertowanie 80% miasta w strefę 30 km/h i obsranie wszystkich ulic progami zwalniającymi. Dlaczego tak? Bo urzędnicy z ratusza oraz aktywiści uważają, że samochody pokonują progi właśnie z prędkością 30 km/h. Inna sprawa - od dekad dzielnica Bielany blokuje buspasy i poszerzanie drogi wylotowej z Warszawy na północnyzachód. Dlaczego? Bo te zjeby myślą, że dzięki korkom mniej aut wjedzie do miasta, a to przełoży się na mniej spalin. Na fizykę nie chodzili więc nie wiedzą, że auto w korku generuje w chuj więcej zanieczyszczeń niż sprawnie jadące drogą, bo silnik nie dopala syfu na niskich obrotach. Takie przykłady można mnożyć, ale generalnie miasto jest zakładnikami bezrobotnych aktywistów, którzy myślą, że ich pedalskie rowery, sojowe latte i bezglutenowe pierożki magicznie pojawiają się w ich starbuck'ach pod blokiem.
Zgłoś
LLime 2024-06-24, 14:53 8
I takich aktywistów to ja popieram.
Zgłoś
michal0240 2024-06-24, 15:08 7
Polacy mają za miękkie faje żeby coś takiego zrobić.
Zgłoś
inzGamon 2024-06-24, 15:19 9
janmod napisał/a:

Co za debile. Jak tak bardzo lubia zanieczyszcenia to niech jada to Indii albo Chin - tam nie maja takich "strasznych" praw pozwalajacych ludziom oddychac. Albo nawet widziec - bo smogi maja takie ze nieba nie widac przez wiekszosc roku.
A co to debila ktory napisal ten opis:
ULEZ jak najbardziej zmniejszyl zanieczyszczenia powietrza - jest sporo badan o tym bo duzo ludzi bylo zainteresowanych w innych miastach. Do tego TfL (Transport for London) monitoruje jakosc powietrza (i kilka uniwersytetow) of dlugiego czasu.

EU emituje 7% światowego CO2. Ile jeszcze tej śruby będziecie próbowali nam dokręcić?
Wsadź sobie te rzekome, lewackie „sporo badań” i jedź naprawiać świat tam, gdzie jest potrzeba.
Aha, zapomniałem, że tam kariera aktywiszcza jest ekstremalnie krótka. Max jedna deskoterapia.
Zgłoś
Love_is_Love 2024-06-24, 15:35 2
Trzeba być skrajnie niededukowanym, żeby napisać iż:
" Nie ma żadnych danych, które potwierdzałby zasadność jej powstania w ramach walki z zanieczyszczeniem powietrza "
To właściwie zamyka dalszą dyskusję w temacie. Mam też nadzieję, że nie trafi na Ciebie gamioniu żadna sprawa onkologiczna której kancerogenezę będziesz potem upatrywać w zanieczyszczeniu powietrza. Może wtedy puzelki w głowie wskoczą Ci na miejsce.

A miejsce niszczących mienie publiczne patusów jest w pierdlu.
Zgłoś
tfujdiler 2024-06-24, 15:40 5
Manolito666 napisał/a:

Piękna inicjatywa obywatelska

W pełni się zgadzam, u nas powinniśmy robić dokładnie to samo z monitoringiem włącznie.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2024-06-24, 15:41 6
janmod napisał/a:

ULEZ jak najbardziej zmniejszyl zanieczyszczenia powietrza - jest sporo badan o tym bo duzo ludzi bylo zainteresowanych w innych miastach. Do tego TfL (Transport for London) monitoruje jakosc powietrza (i kilka uniwersytetow) of dlugiego czasu.

Te pomiary i statystyki, na które powołuje się TfL są kwestionowane, bo w tym samym czasie stężenie NOx (tlenków azotu) zmniejszyło się również w innych miastach, gdzie nie było żadnych ograniczeń. Przyczyna jest banalna: Stare samochody trafiają na złom bo są wyeksploatowane. Jeździ ich mniej, a czystszych więcej to i emisja spada. Nie są potrzebne zakazy, to naturalny proces.
Po co jest ULEZ wyjaśnia jedno zdanie z artykułu, który sam wrzuciłeś: "TfL was netting £1m a day in charges and fines, although the scheme was not designed to raise revenue in the long term." Czyli, TfL zarabiał MILION FUNTÓW DZIENNIE na czysto, choć obłudnie twierdzą, że ULEZ nie powstał po to, żeby na nim zarabiać...
Ale zarabiają i to nieźle. To taki podatek od samochodu, który płacą głównie drobni przedsiębiorcy i samozatrudnieni za prawo poruszania się po mieście starszym dostawczakiem albo minivanem. I tyle, żadnych innych celów nie ma, więc swoje teorie spiskowe niech sobie Siriuz wsadzi głęboko w dupę.
Zgłoś
Bul_od_bytu 2024-06-24, 16:00 4
Najpierw pojeby wybierają takich Trzaskowskich czy Żukowskie, a potem protesty i malowanie ulic kredkami jak wprowadzają im zamordyzm.
Pojebane zwierzaki nie widzą związku przyczynowo-skutkowego
Brytole mają już ciapatą większość w Birmingham więc niech niedługo szykują się na zakup burek
Zgłoś
Siriuz 2024-06-24, 16:03 2
Love_is_Love napisał/a:

Trzeba być skrajnie niededukowanym, żeby napisać iż:
" "
To właściwie zamyka dalszą dyskusję w temacie. Mam też nadzieję, że nie trafi na Ciebie gamioniu żadna sprawa onkologiczna której kancerogenezę będziesz potem upatrywać w zanieczyszczeniu powietrza. Może wtedy puzelki w głowie wskoczą Ci na miejsce.
A miejsce niszczących mienie publiczne patusów jest w pierdlu.

Ignorantów charakteryzuje to wszystkich wyzywają od głupków i wrzucają swoje wysrywy bez podparcia ich czymkolwiek. Ja przytoczyłem link gdzie omawiane są wnioski z raportu Ricardo zleconego przez samo miasto. Wiem natomiast, że lewactwu jest pod górkę z nauką i badaniami, bo złośliwie nie idą po linii ich ideologii. Jebana kurwa, która spaceruje chodniczkiem i popala papierosa czy inne e-gówno prędzej przyczyni się do moich problemów zdrowotnych niż samochody na ulicy. I na to też mogę przytoczyć badania. Smaruj pento.

[ Dodano: 2024-06-24, 16:06 ]
Bul_od_bytu napisał/a:

Najpierw pojeby wybierają takich Trzaskowskich czy Żukowskie, a potem protesty i malowanie ulic kredkami jak wprowadzają im zamordyzm.
Pojebane zwierzaki nie widzą związku przyczynowo-skutkowego
Brytole mają już ciapatą większość w Birmingham więc niech niedługo szykują się na zakup burek

Jak przyjdzie wkurw to Trzaski powiedzą, że to wina pisu, tak jak migranci, i za rok znowu wybiorą sobie jakiegoś kretyna na prezydenta.
Zgłoś
janmod 2024-06-24, 16:16 1
inzGamon napisał/a:

EU emituje 7% światowego CO2. Ile jeszcze tej śruby będziecie próbowali nam dokręcić?
Wsadź sobie te rzekome, lewackie „sporo badań” i jedź naprawiać świat tam, gdzie jest potrzeba.
Aha, zapomniałem, że tam kariera aktywiszcza jest ekstremalnie krótka. Max jedna deskoterapia.

Nie obchodzi mnie ile EU emituje - obchodzi mnie ile jest emitowane OBOK MNIE - bo tym oddycham. A im niej tym lepiej. A emisja CO2 znaczy nic gdzie glownym problemem w miastach jest NOx
Zgłoś
KosmatyHui 2024-06-24, 16:50 1
janmod napisał/a:

Nie obchodzi mnie ile EU emituje - obchodzi mnie ile jest emitowane OBOK MNIE - bo tym oddycham. A im niej tym lepiej. A emisja CO2 znaczy nic gdzie glownym problemem w miastach jest NOx

Na szczescie moj ŻUK z S21 do SCT wjedzie.. Emituje co prawda malo NOx, bo ze stopniem sprezania 7.5:1 generuje ich naprawde niewiele, ale za to srogo nadrabia nieprzepalonymi weglowodorami. A tych jest naprawde sporo i ciezko przy nim oddychac. Ale spokojnie. spodoba Ci sie.
Zgłoś
janmod 2024-06-24, 17:15
KosmatyHui napisał/a:

Na szczescie moj ŻUK z S21 do SCT wjedzie.. Emituje co prawda malo NOx, bo ze stopniem sprezania 7.5:1 generuje ich naprawde niewiele, ale za to srogo nadrabia nieprzepalonymi weglowodorami. A tych jest naprawde sporo i ciezko przy nim oddychac. Ale spokojnie. spodoba Ci sie.

Na szczescie takich syfow jak twoj Zuk za duzo juz nie ma Poza tym skoro wiesz jakie syfy silnik probuje produkowac - to wiesz tez o co mi chodzilo. CO2 nie jest problemem w miastach - NOx, niedopalone paliwo i pyl z gumy z opon sa (tych jest zadziwiajaco duzo).
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem