@Adae: Fakty są takie frajerze, że te wszystkie statystyki są o kant dupy bo biorą pod uwagę przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 9 pracowników, a to marny procent całości.
Fakt jest taki, że prowadząc jednoosobową działalność zza biurka, moja stawka zdrowotna wyliczana jest na podstawie wypadków w kopalni (nos stanowisko górnika na przodku jest adekwatnie niebezpieczne jak moje - programisty).
Fakty są takie, że bezrobocie spadło, bo 2 mln ludzi w wieku produkcyjnym wyjebało za granicę, w rodzinnym mieście to ponad połowa moich znajomych wyjechała. Mówiło się o jakiejś wsie która miała rekordowe bezrobocie na poziomie 46%, to był rekord, ale wiele miejscowości, w tym i moja rodzinna miejscowość, Konin miała bezrobocie na poziomie 40 kilku procent.
Chcesz przykład miasta. Konin jest idealnym przykładem: Padła Huta Aluminium, największa w Polsce, w Elektrowniach pozwalniali ludzi i pewnie zamkną i je, skoro FUGO zarznęli i teraz Hutę, Kopalnie też przeniosły się już dalej, albo je pozamykali. Padła masa drobnych sklepów wykończona przez 4 wielkie markery i 1 hipermarket na osiedlu gdzie mieszka 3000 ludzi, w całym mieście jest kilkanaście hipermarketów, a dyscountów, po po 3 koło siebie na każdym krańcu osiedla i wewnątrz.
Unia daje.. dofinansownaia na ciucholandy, sklepy wszystko za 5 złotych i inny badziew, który po roku się zamykał jak grancik się skończył.
Unia tak dała, że budowa drugiej przeprawy mostowej w 2/3 sfinansowało sobie miasto. Ale podatki to w ciągu kilku lat dwukrotnie skoczyły.
Jeszcze nie jestem tak młody, zęby nie pamiętać, że remonty dróg i chodników za gówniarza, były częściej i taniej, niż teraz będąc w Unii.
Długo by wymieniać i każdy może podmienić nazwę swojej miejscowości na to, bo wszędzie jest podobnie. Biurokratyczna degrengolada, inwestycje z dupy robione z wielką pompą, przepłacone w chuj. Wzrostu podatków lokalnych i nie tylko, oraz rozjebanych sklepów i zakładów nikt nie widzi, bo stało się to na przestrzeni kilku lat, pomalutku, pojedynczo.