adresikpuma napisał/a:
wiesz to od afganczykowczy tylko z mass mediow ktore maja "swoja" prawde nie koniecznie identyczna niz ta zyciowa.
Nie oglądam TV (brak czasu), kompa używam głównie żeby obejrzeć jakiś mecz i wejść na Sadola
A co do Twojego pytania: tak kolego - wiem to od Afgańczyków bo ... mój zawód i moja praca wymaga ode mnie takiej wiedzy na co dzień
od niej zależy m.in. także moje ... życie. Wiem z resztą nie tylko od Afganów - mam wgląd w cały przekrój społeczeństwa świata Islamu - widziałem już tyle, że sam sobie mogę powiedzieć, że mi wystarczy.
Jestem także już na tyle dorosły, że wiem, że żadne państwo nie robi czegoś za nic i bez powodu. Tak jak USA poprzez mieszanie się w konflikty chce się wzbogacić, tak i Polska za czasów Lecha i Jarka mieszając się politycznie w konflikty w Czeczenii czy Gruzji chciała wbić szpilkę Ruskim pod szyldem wolności uciśnionego narodu (swoją drogą - wierzysz w to?) - czego negatywnych skutkiem to, że do Polski skierował się masowy pochód imigrantów z tych krajów, a ówczesna władza bardzo chętnie dawała im prawa pobytu - teraz siedzą na socialu (tak jak piszesz - nie tak dobrze jak na zachodzie, ale 300zł na łeb jest - a rodzina muzułmańska to nie 2+2 ... tylko 2+6) i płacimy za niego Ty, ja i większość użytkowników Sadola ... cóż - wojny były zawsze i będą prowadzone nadal - Polska też brała udział w wojnach, nie tylko obronnych. Potęga XVII wiecznej Rzeczpospolitej zbudowana została na zbrojnej i politycznej ekspansji. Skoro sami podbijaliśmy, dlaczego teraz zabraniać innym? Czym różnią się tamte czasu od tych? Datą na kalendarzu i narzędziami użytymi do prowadzenia wojny? Tak - świat jest niesprawiedliwy
w sumie byli już tacy, którzy chcieli sprawiedliwości i równości wszystkich narodów - nazywali się Marks i Engels ... a ludzie, którzy wprowadzali w życie ich dzieła to już zupełnie inna bajka
Pozdro