18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (1) Soft (8) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:05
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:49
Nadchodzi koniec bezpłatnego korzystania z wód powierzchniowych. Płacić będą musieli m.in. rolnicy i hodowcy ryb - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Ministerstwo Środowiska przygotowuje ustawę Prawo wodne. W projekcie zapisano, że zlikwidowane mają być zwolnienia "z obowiązku uiszczania opłat za korzystanie ze środowiska z tytułu poboru wody na potrzeby energetyki wodnej, nawadniania wodami powierzchniowymi użytków rolnych oraz potrzeby chowu lub hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych" - informuje "DGP". Wprowadzenia opłat wymusza Unia Europejska.

W rozmowie z dziennikiem wiceminister środowiska Stanisław Gawłowski potwierdził, że za korzystanie z wody będą musieli zacząć płacić rolnicy, hodowcy ryb oraz branża energetyczna.

Ustawa może wejść w życie od 1 stycznia 2015 r.

Płacić będą musiały zarówno firmy, które wykorzystują duże ilości wody np. podczas wydobywania gazu łupkowego, jak i dysponujący niewielkim areałem rolnicy, podlewający swoje uprawy.

Powołując się na przykład Węgier, gdzie opłaty wprowadzono w 2001 r., członek zarządu Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych Ziemowit Pirtań alarmuje na łamach "DGP", że po wprowadzeniu opłat wielu hodowców ryb zbankrutuje.

źródło: wprost.pl; Dziennik Gazeta Prawna;

O sobie leniwy,czasem arogancki chociaż bywam uprzejmy i pomocny.Interesuje się historią i fantasy.
Zgłoś
KMD 2013-06-28, 0:17
Naszego rządu ktoś powinien nauczyć jebanych podstaw ekonomii. Ich zadaniem jest tak zrobić, żeby opłacało się otwierać biznesy i inwestować w Polsce. A to, co zrobili, jest w chuj nie korzystne dla naszej gospodarki.
Wkurwiłem się.

Dziewczynki zapraszam na pw
Zgłoś
Szczam_na_Zakrystii 2013-06-28, 0:20 5
@McMenel
A co ma zrobić rolnik kiedy ciągle pada i plony są chujowe?
Nie mierz wszystkich jeną miarą!

No i co z tego że rolnik będzie walił w chuja z urzędem skarbowym?
Jak nie będzie ostro jebał to nic nie zarobi więc w czym problem?

Zajmij się lepiej tymi którzy stawiają hipermarkety i chuja robią a kasują grubą kase za nicnierobienie!
Do tego nie odprowadzają podatków w Polsce i wyzyskują dostawców oraz pracowników.

Nie daję piw fantastico.
Zgłoś
dmnkzl 2013-06-28, 0:22 2
Ja-nusz napisał/a:

rolnik ma większe obciążenia publicznoprawne > podnosi ceny > klient kupuje mniej bo jest drożej > rolnik bankrutuje bo zbyt jest za mały żeby utrzymać hodowle

zwiększy się import z krajów gdzie obciążenia podatkami są mniejsze > kasa będzie wypływać poza pl

jak ktoś ma małą elektrownie wodną (turbinka przy strumyku) to ma płacić za tą wodę?

innymi słowy pakować walizki a ostatni niech gasi światło...

Pierdolisz głupoty, dorabiając w Niemczech i mając jedynie kilka polskich kanałów, oglądałem codziennie na przerwie o 12 agrobiznes. Dosłownie codziennie i problem polega u rolników na tym. Że konkurencja jest tak duża, a ceny tak niskie, że nie opłaca im się utrzymywanie sprzętu itp. Dlatego bankrutują, bo Polska sprowadza z zagranicy towary tańsze niż te w Polsce. Dlaczego tam sie opłaca a u nas nie? Ano przez polityke krajów zachodnich, takich jak Niemcy np. W Polsce rolnik płaci za prąd itp. W niemczech rolnicy mają baterie słoneczne po dachach, nie dość że prąd za darmo to jeszcze sprzedają nadwyżke państwu. Niektórzy nawet z tego żyją, mają kilka hektarów kolektorów, i sprzedają prąd. Dofinansowania do sprzętu też mają ogromne, wiadomo, im sprzęt większy i lepszy tym jeszcze większe zbiory, niższe ceny i export towarów do Polski. U nas w agrobiznesie nie raz rolnicy narzekali, że nie mają pieniędzy nawet na wszystkie nawozy, i to ich pogrąża. Bo takiemu Niemcowi nie brakuje, więc i buraki cukrowe bedzie miał większe, a cukrownia weźmie od niego bo taniej. Tak pogrążamy Polskie rolnictwo. Dawniej wystarczyło kilka hektarów, by móc spokojnie żyć na wsi, nie martwiąc sie o jedzenie itp. Teraz mając nawet kilkanaście, ciężko wyjść na 0, nie mówiąc już o jakimkolwiek zarobku.

Z kopyta kulig... POPIERDALAAAA!
Zgłoś
MrSpook 2013-06-28, 0:32
Ja-nusz... ale pierdolisz... wziął byś takich leniwych ćwoków jak ty i ruszył na sejm... posłał tą całą poselską hołotę na wiszącą ozdobę okolicznych latarni, sędziami i prokuratorami trzeba by lokalne drzewa ozdobić, a ty wolisz spierd... jak jakaś ciota...

komuchożerca
Zgłoś
tarek_kubusio 2013-06-28, 0:35 3
przeczytalem 4 commenty.... do pierwszego sie odniose.

rolnik podnosi ceny????

szkurwa rolnik nie moze podniesc ceny bo cene dyktuje rynek tzw...
czlowieniu prosze Ciebie.
rolnik moze chuj zrobic. jak rolnik bedzie chcial podniesc cene o 20gr. jakis chuj 'handlarz' przywiezie towar z za granicy.
a za granica Panstwo jest tak madre ze nie chce imortu. chce swoje krajowe choc drozej.
w szwajcarii sa referenda co chwila jedno z nich:
kupujemy ziemniaki po franku swoje czy po 1/4 franka importowane? - na to wszyscy ze swoje.

KONIEC tematu.
Zgłoś
paproch84 2013-06-28, 0:56
A może jeszcze zbadają wszystkim pojemność płuc i kurwa będziemy płacić podatek od zużywanego tlenu.

Rudy uj i jego przydupasy już mnie wqrwiają.
Zgłoś
w................a 2013-06-28, 1:29
chcieliścieki uni to macie unię chcieliscie tuska i jego bandę to macie kurwa trzeba spierdalać
Zgłoś
Ramsey007 2013-06-28, 1:34
KRUS też zlikwidować, niech normalnie płacą wsioki pierdolone.

Zgłoś
Riva 2013-06-28, 2:37
A tyle darmowego deszczu teraz pada

Hold me, Thrill me, Kiss me, Kill me
Miej na wszystko wyjebane, a będzie Ci dane
Zgłoś
McMenel 2013-06-28, 6:39
SZAJBAAA napisał/a:

@McMenel
A co ma zrobić rolnik kiedy ciągle pada i plony są chujowe?
Nie mierz wszystkich jeną miarą!

No i co z tego że rolnik będzie walił w chuja z urzędem skarbowym?
Jak nie będzie ostro jebał to nic nie zarobi więc w czym problem?

Zajmij się lepiej tymi którzy stawiają hipermarkety i chuja robią a kasują grubą kase za nicnierobienie!
Do tego nie odprowadzają podatków w Polsce i wyzyskują dostawców oraz pracowników.

Co ma zrobić ma się kurwa ubezpieczyć. Wiesz iż rolnicy mają preferencyjne stawki ubezpieczeniowe współfinansowane przez państwo. Widzę że w Polsce nadal panuje komunistyczne przekonanie iż rolnik to święta krowa. Mieszkam na wsi i widzę co się dzieje. Dzieje się to co prawa rynku przewidziały. Małe gospodarstwa padają bo są za małe i nie są w stanie konkurować.

Co do zagranicy. W Niemczech , Francji czy innych krajach rolnicy zrzeszają się w spółdzielniach gdzie działają jak przedsiębiorstwo. Dzięki temu mogą współdzielić koszty. W Polsce takich spółdzielni jest jak na lekarstwo bo Polak nie ufa innemu Polakowi. To problem z psychiką a nie rynkiem czy cenami.
Zgłoś
Pedobear69 2013-06-28, 8:21 1
@up co prawda to prawda. Jeden drugiego chce wyruchać. I każdy na tym traci.

Moarrrr!!!
Zgłoś
p................a 2013-06-28, 8:33
ja pierdole tu wsyzstko jest nie tka kurwa, warzywa juz sa tak drogie ze mnie kurwa na nie nie stać ta unia nas dopierdala, rybke zeby zjesc do kurwa place jak za zloto ja pierodle a w niemczech kurwa mlodziaki wpierdalaja rybki, potem rosna madrzy a my glupie robaki pierdolone, jeszcze zimeniaki chca nam zabrac ja pierdole co za kraj skurwialy rząd bez kitu powywieszac ich trzeba i kazdy nastepny bedzie sie bał robic wałki ja pierdole nie mam nerwow na ten skurwialy analnjy kraj, na tych ludzi jebanych , wypierdalam z tego kraju za rok, koncze te zjebane studia nakradne na maxa z tego kraju i wyjade kuraw pierdole pieeeerdole
Zgłoś
ja37 2013-06-28, 9:07
A unia czasem nie wymusza podniesienia zarobków?
Jak to wygodnie wszystko unia tlumaczyc....
Zgłoś
Z................L 2013-06-28, 9:09
Rolnik nie podnosi cen kurwa tylko młyn i pośrednicy
,,Więc nie pierdol że rolnicy mają źle. Mają tak dobrze że jak się jedzie przez wsi rolnicze to domy odpierdolone tak że niejeden zasiadający w zarządach ma biedniej. Znam jednego który wybudował w ciągu 5 lat domy dla swojej córki i syna a uchodzi za biednego jak mysz kościelna w US"
McMenel pierdolisz jak potłuczony, myślisz ze wyremontowane domy to z gospodarstwa, ludzie na wsi jeżdżą za granice i na tym sie kurwa dorabiają, a nie z pola. Może przez ostatnie 4 lata ceny zbóż są dość dobre i opłacalne. Ale jak przychodzi klęska np. deszcze czy chuj wie co to wychodzisz na zero albo na minus, większość rolników jedzie na kredycie.
Więc kurwica mnie bierze jak taki palant z miasta pierdoli ze na wsi jest tak dobrze, także zapraszam do roboty na pole 10zł na dzień pasuje? bo tyle płaci krus za chorobowe. TYLE KURWA
Zgłoś
McMenel 2013-06-28, 9:11
ja37 napisał/a:

A unia czasem nie wymusza podniesienia zarobków?
Jak to wygodnie wszystko unia tlumaczyc....

Bo debile nigdy nie szukają problemów w sobie tylko w innych. Zawsze to unia , Niemcy , ruscy , żydzi , imigranci. Już napisałem wyżej. Polak polakowi wilkiem od dawien dawna. Jeżeli jako naród nie zaczniemy pracować razem to nadal będziemy żyć w nędzy. Ale przecież trzeba dowalić komuchom , pedałom , socjalistom , cyklistom , urzędnikom , kierowcom. Polak zawsze najpierw widzi w innym człowieku wroga. I to jest jeden z największych problemów tego pieprzonego kraju.

ZrazikPL napisał/a:

Rolnik nie podnosi cen kurwa tylko młyn i pośrednicy
,,Więc nie pierdol że rolnicy mają źle. Mają tak dobrze że jak się jedzie przez wsi rolnicze to domy odpierdolone tak że niejeden zasiadający w zarządach ma biedniej. Znam jednego który wybudował w ciągu 5 lat domy dla swojej córki i syna a uchodzi za biednego jak mysz kościelna w US"
McMenel pierdolisz jak potłuczony, myślisz ze wyremontowane domy to z gospodarstwa, ludzie na wsi jeżdżą za granice i na tym sie kurwa dorabiają, a nie z pola. Może przez ostatnie 4 lata ceny zbóż są dość dobre i opłacalne. Ale jak przychodzi klęska np. deszcze czy chuj wie co to wychodzisz na zero albo na minus, większość rolników jedzie na kredycie.
Więc kurwica mnie bierze jak taki palant z miasta pierdoli ze na wsi jest tak dobrze, także zapraszam do roboty na pole 10zł na dzień pasuje? bo tyle płaci krus za chorobowe. TYLE KURWA

Napisałem mieszkam na wsi i widzę co się dzieje. Więc nie pierdol mi tu że jestem kim nie jestem. Nawet kurwa nie chciało ci się przeczytać całej mojej wypowiedzi od razu zaczynasz używać argumentów ad personam.
Preferencje kredytowe , dopłaty z unii , mniejsze nałożenie podatków , różnego rodzaju ulgi. Możliwość łączenia pracy zarobkowej z rolnictwem jednocześnie posiadając możliwość odprowadzania składki do KRUS. Wiesz ile rolnik odprowadza do KRUS na kwartał ?? Około 400 zł. Jak mi firma padnie to padnie. Jak rolnik w jednym roku zanotuje nieurodzaj to nie dość iż dostanie odszkodowanie od państwa to jeszcze państwo zagwarantuje wykup plonów po wyższej niż rynkowa cenie. W najgorszym razie wyjdzie na zero i w następnym roku obsieje znów i będzie miał zysk. Ja prowadząc firmę nie mam tak dobrze. Więc przestań użalać się nad rolnikami bo to smutne jak bardzo PRL-owska propaganda nadal istnieje i ma się dobrze w narodzie.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów