Każde z tych zdjęć ma swą historię...
UMIESZCZAM JE W MOIM POŚCIE, ABY UMILIĆ WAM IDENTYFIKACJĘ TYCH MIEJSC - (nie musicie przeskakiwać pomiędzy pierwszą a drugą stroną tematu).
Ujęcie wykonano na ul. Kilińskiego w kierunku południowo-zachodnim.
13 sierpnia 1944 r. to jedna ze szczególniejszych i jakże tragicznych dat w historii Powstania. Tego dnia, w godzinach popołudniowych na ul. Kilińskiego eksplodował tzw. "czołg pułapka", a w zasadzie ciężki nosiciel ładunków typu Sd.Kfz.301, określany też jako Borgward B IV: LINK. Powstańcy nieobeznani z tego rodzaju bronią, uradowani zdobyciem "czołgu" nieopatrznie dokonali detonacji ładunku wybuchowego. Zginęło wówczas około 300 osób, w tym wielu cywilów i dzieci, którzy przybiegli zobaczyć zdobyczny pojazd. Zachęcam do zapoznania się z artykułem poświęconym temu tragicznemu wydarzeniu:
KLIK!
--------------
Poszperałem jeszcze trochę. Tak te miejsce wygląda dziś
:
#2 :
To oczywiście Plac Krasińskich, na pierwszym planie ruiny
Pałacu Badenich w głębi Pałac Krasińskich już odbudowany. Przed wojną jeden z okazalszych placów Warszawy. Dokładniej róg Długiej i Miodowej.
Dla mniej kumatych : okolice Sądu Najwyższego, granica Starówki.
---
Tak to wyglądało przed wojną, odpowiednio dwa pałace obok siebie
:
#3 :
"To jest na rogu Świętokrzyskiej. Teraz mniej więcej w tym miejscu jest Sezam. Był pomysł by ten dom zachować jako pomnik wojny. Ale potem postawiono Ścianę Wschodnią. Szkoda, że go zburzono."
Zniszczony Barkakan, dokładniej to jest widok z Barbakanu na mury obronne.
Rynek Starego Miasta, w 80-90% odbudowany od zera dopiero 5 lat wcześniej, zachowując w miarę możliwości wygląd starówki i starych kamienic
"Odbudowany Nowy Świat i Warszawy jeżdżące po ulicach Warszawy."
Odnośnie innych zdjęć objaśnienia nie są konieczne, bądź jeszcze do nich nie dotarłem. Gdzieś widziałem fajną rozpiskę z siatką przedwojennych ulic w odniesieniu do pierwszego zdjęcia, postaram się je znaleźć.
Zajęło mi to jakieś 40min, mam nadzieję, że pomogłem, pozdro