18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 57 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14
Wiem, że pewnie mało kogo tutaj interesują gry planszowe ale ja lubię i chciałbym wam jedną zaprezentować. Może kogoś zainteresuje.
Wiadomo, że zbliża się premiera trzeciej części komputerowo konsolowych przygód Geralta. W związku z tym CD PROJECT RED postanowiło przenieść uniwersum wiedźmińskie na grunt planszówkowy.

Twórcą gry jest Ignacy Trzewiczek (wydawnictwo PORTAL), twórca takich gier ja Neuroshima, New Era, Stronghold czy Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island.

Nic sadystycznego ale jak toś kiedyś już tutaj pisał może w końcu dzięki takim właśnie inicjatywom jakieś HBO albo coś innego wykupi prawa do Wiedźmina i zrobi jakiś porządny serial.

Jak chujowe to do piekła pod sam kocioł Lucjana!
Zgłoś
HaSz23 2014-01-13, 10:45
Pewnego czasu zagrywalem sie z znajomymi w Talizman mysle ze wiesiek zje go dupą
Zgłoś
Tegiesman 2014-01-13, 10:48 1
Ale żeście się uwzięli tego HBO dalej jest napisane ALBO COŚ INNEGO... Nie wiem co i kto nie znam się, chciałbym po prostu zobaczyć dobry serial albo film o przygodach Geralta z Rivii i wymazać z pamięci tego polskiego gniota zaserwowanego fanom gatunku lata temu.
Zgłoś
Winterstorm 2014-01-13, 11:38 1
kudi88 napisał/a:

krwa żenada nawet nie widać tej gry tylko jakiś zryty trailer który chuj co pokazuje omg..

A co Ty byś tam chciał zobaczyć? Cycki Triss? Planszówka jak planszówka, kluczem do świetnej zabawy jest wyobraźnia, a nie wymuskane widoczki.
Zgłoś
butthead 2014-01-13, 12:00
Tegiesman napisał/a:

@maurycy
@butthead
Mówiąc o Magicznym mieczu miałem właśnie na myśli polską podróbkę a czy nieudolną to podejrzewam, że tylko i wyłącznie kwestia sentymentu zresztą pewnie ta sama zasada jest w kwestii szaty graficznej najnowszej edycji. Nie wiem dokładnie pod jaką nazwą jest teraz wydawana ta gra ale ja na półce mam Talisman Magia i Miecz. Ta gra ocieka klimatem i przygodą jednak w pewien sposób jest już dla mnie niegrywalna z racji braku prawie jakiejkolwiek mechaniki.

No nie da się ukryć, że mechaniki w niej mało
a przynajmniej w porównaniu do tego co teraz jest wydawane. Skoro masz Talisman, to znaczy że to już nowe wydania, z oryginalną grafiką.

Ciekawostka: Polskie wydanie magii i miecza było jedyne na świecie z własną grafiką.

A, i pomyłka, to nie MAG wydawał tylko Sfera
Zgłoś
chybeck 2014-01-13, 13:50 16
Planszówki są genialne. Można zaprosić kumpli na piwo i pograć w wybornym towarzystwie. Często lepsze niż gry komputerowe. Co do twórcy, Ignacego Trzewiczka mogę powiedzieć, że robi znakomite gry, sam mam Robinsona Crusoe (jedna z najlepszych gier kooperacyjnych do spółki z Horrorem z Arkham) i Konwój (świetna gra dla dwóch osób) i trzymają bardzo wysoki poziom. Mam nadzieję, że będą zestawy Wiedźmin 3 + gra planszowa, a wtedy moją kasę już mają.

Ktoś wspominał "Magię i Miecz"?

Brakuje mi tylko "Miasta":/
Zgłoś
Pan_Lewarek 2014-01-13, 14:15
@chybeck

To nabywaj pan, nabywaj, akuratnie Miasto wprowadziło najsensowniejszą modyfikację rozgrywki: Jest co robić z tym pieprzonym złotem. Póki co tylko Smoki są trochę fe, bo nie idzie ich rozsądnie i przyjemnie połączyć z resztą... więc mając do dyspozycji grania wszystkim prócz Smoków lub ze Smokami, zawsze wybieram to pierwsze ;p
Zgłoś
Lychee 2014-01-13, 14:35
Serialu/filmu o wiedźminie nie bedzie. Sapkowski sie wkurwił po klapie tego gniota produkowanego przez polaków i stwierdził, że jak ktoś przyjdzie do niego z propozycją wykupienia praw do ekranizacji to wyjebie za drzwi.
Zgłoś
Stashqo 2014-01-13, 16:28 2
@Lychee

Sapkowski to już nie raz dupę z gęby robił, osobiście byłem na spotkaniu w empiku gdzie skrobał on autografy przy okazji trylogii husyckiej i zarzekał się wtedy, że nigdy więcej, za żadne pieniądze do pisania o wiedźminie nie wróci... i jak widać słowa nie dotrzymał, więc mam nadzieję, że jeśli znajdzie się ktoś z funduszami i dobrym pomysłem to nie dotrzyma go znowu i jakiś dobry serial z wiedźminem obejrzymy.

A co do gry, jeśli zrobił ją twórca neuroshimy to biorę w ciemno.

Nigdy, przenigdy nie jeździj rowerem po balkonie.
Zgłoś
Vicorinox 2014-01-13, 16:53
Magia i Miecz to dla mnie straszny zamulacz i w życiu więcej nie zagram. Zimna Wojna, albo Game of Thrones - to są dopiero planszówki tam aż czacha dymi.
Zgłoś
thoruus 2014-01-13, 16:58
A pamięta ktoś Oko Yrrhedesa?
Zgłoś
maggie 2014-01-13, 17:13
Super, nie mogę się doczekać Wiedźmina 3

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Zgłoś
brisen 2014-01-13, 17:22
chybeck napisał/a:

Brakuje mi tylko "Miasta":/

Szczerze nie polecam. Wiadomo ze milo jest miec pelna kolekcje, ale miasto skraca gre o polowe - liczy sie tylko kasa. Wedlug mnie bardzo nieudany dodatek
Zgłoś
strzelec_ 2014-01-13, 17:26
thoruus napisał/a:

A pamięta ktoś Oko Yrrhedesa?

Pamiętam. RPG od Sapkowskiego Zajebiste czasy, siedzieliśmy z kumplami po 12h i młóciliśmy w papierowe RPG wszelkiej maści.
Zgłoś
Aftar2 2014-01-14, 20:44
bongman jak zwykle dowalił sucharem i wspomniał magię i miecz. Gra dobra, ale 20 lat temu. Totalnie losowa i od chińczyka różniła się tym, że oprócz chodzenia w jednym kierunku można było w dwóch. Nie dawajcie się nabrać na tą grę, ona została wydana, żeby doić masy, bo masy kupują, to o czym jest dużo info. Porównanie np. talizmana z chaosem w starym świecie, to jak porównanie "trudnych spraw" z "pitbullem"

wiedźmin może być dobrym tytułem. Gry Trzewiczka zawsze mają masę symboli, które po pierwszej rozgrywce stają się intuicyjne. CDPROJEKT jak na razie wydał jedną planszówkę i był to GAMEDEC, który zebrał dobre recenzje, sam w niego krałem kilkukrotnie i nie jestem zawiedziony. Najważniejszy jednak jest FFG, które wydaje zawsze gry wyglądające bardzo dobrze i w większości także gry mające dobrą mechanikę.

Tutaj FFG ma tylko patronat, ale nie wyobrażam sobie, żeby byli dystrybutorem na ameryke tytułu, który nie spełnia minimum wymogów.

Wierzę w Trzewiczka (autora) i to, że zrobi mechanikę opartą na budowanie różnych kombosów. Mam wszystkie tytuły tego autora (poza robinsonem, ale pełno znajomych go ma) i jeszcze nigdy jego projekty mnie nie zawiodły.

UWAGA- będzie na bank masa dodatków, jak tytuł się przyjmie. FFG robi ich miliardy, a elementy które są w tym tytule sugerują łatwe ich dorabianie.

Trzymajmy kciuki, a tych, którzy nie grają w planszówki zapraszam do tego, bo to i przy wódce się pogra i na spokojną głowę, a rozrzut tytułów jest wielki. To już nie beznadziejne gry typu chińczyk, eurobiznes, czy bądź co bądź słaby talizman. (wymyślony przez games-workshop w latach 80, odnowiony przez FFG- jeden z ich gorszych tytułów, który generuje masę zysku) W poznaniu można w wielu miejscach pograć za darmo. Jak ktoś chciałby dowiedzieć się czegoś więcej to walić na priva. Aktualnie mam ponad 80 tytułów

jest moc, czekam na tą grę od jej pierwszej zapowiedzi, wtedy jeszcze nie było mowy o ffg, tak ponad pół roku temu.
Zgłoś
Zeely 2014-01-16, 18:39
Nawet gdy Polskie tytuły stają się hitem, zaczyna się od prezentacji w języku angielskim ;/
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów