Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
sadistic.pl/hutniczy-piec-lukowy-wybuch-surowki-vt478729.htm
Moje stare konto na tym kurwidołku.
Wolałbym żeby jednak jakiś sadolowy ekspert się wypowiedział na ten temat, bo jak dla mnie to jest fejk jakiś .dziekuje
Nie jezdem expertem, a chemię miałem dawno temu, ale z tego co pamiętam, woda raczej nie wybucha, nawet w stanie gazowym, czy w postaci pary wodnej (chyba że zamknięta w szczelny zbiorniku), jest też związkiem bardzo trwałym. Ale jednak w bardzo wysokiej temperaturze dochodzi do tzw. dysocjacji termicznej, czyli rozpadu cząstek wody na gazowy wodór i tlen. Rozpadające się cząsteczki wody tworzą, tzw mieszaninę piorunującą (mieszankę wodoru i tlenu) w idealnych proporcjach. Mimo że w temperaturze ok 1500 C dysocjacji ulega bardzo mała ilość cząsteczek wody, to jednak zamknięta pod wodą i bardzo gorąca mieszanina piorunująca, spala się bardzo gwałtownie, wywołując eksplozję.
Ale mogę się mylić, wg googla w temp 3000C dysocjacji ulega około 30% cząsteczek wody. Nie chciało mi się już szukać ile to jest (i czy w ogóle) w temp 1500C.
Już wyjaśniam, nie jest to fejk.
Gdy woda dostanie się pod taflę ciekłego metalu, gwałtownie odparowuje, ponieważ metal ma bardzo wysoką temperaturę. Woda zamienia się w parę wodną, która błyskawicznie rozszerza swoją objętość.
Warunek jest taki że woda musi się dostać się po tafle i nie będzie miała gdzie odparować.
Strach każdego Hutnika i Odlewnika.
Pozdrawiam
Był kiedyś tu filmik jak wyjebało piec po tym jak gościu do niego wskoczył.
Już wyjaśniam, nie jest to fejk.
Gdy woda dostanie się pod taflę ciekłego metalu, gwałtownie odparowuje, ponieważ metal ma bardzo wysoką temperaturę. Woda zamienia się w parę wodną, która błyskawicznie rozszerza swoją objętość.
Warunek jest taki że woda musi się dostać się po tafle i nie będzie miała gdzie odparować.
Strach każdego Hutnika i Odlewnika.
Pozdrawiam
dodam ze z jednego litra wody powstaje 1700l pary, jest to gwałtowna reakcja, dlatego palacego się oleju nie gasi się woda w kuchni
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów