Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:27
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:19
Wszystko o cydrach
lolcat • 2015-07-05, 12:12
Jak w temacie, trochę ciekawostek na temat cydrów.
W sam raz na upalne dni.



Polecam kanał osobom, które chciałby rozpocząć przygodę z winiarstwem lub produkcją miodów pitnych. W innych filmach wiele porad na ten temat:)

Kanał
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
kolo_ziom 2015-07-05, 22:46
Na początku myślałem ze to Kononowicz...
Zgłoś
Avatar
c................t 2015-07-05, 22:57
To może idź do okulisty? Do laryngologa też? Już ty lepiej nie myśl, zostaw to tym co mają mózg.
Zgłoś
Avatar
kordas 2015-07-05, 23:07
ala963 napisał/a:

Cydr może być klarowny, kwestia filtracji soku. Najlepiej jakby był wytłaczany normalnie ale od biedy sokowirówka też da radę przy czym trzeba taki sok zsedymentować i zdekantować. Po co? Po to, żeby łeb nie bolał. W miąższu jabłek jest dużo pektyn, dlatego do jabłkowych konfitur czy innych dżemów nie dodaje się żadnych sklepowych środków żelujących. Drożdże w soku najpierw zjadają cukry typu glukoza,fruktoza, sacharoza. Gdy te cukry już są przerobione na alkohol, drożdże zaczynają żreć pektyny. I robią metyl od którego głowa boli.


Gówno prawda. Drożdże nie żrą pektyn, dlatego robiąc wina z surowca zawierajacego dużą ilość pektyn warto dodać enzymu pektolitycznego - drożdże mają ułatwiony dostęp do cukrów, a wino jest klarowniejsze dzięki rozkładowi pektyn.
A głowa boli głównie od alkoholi wyższych, których więcej powstaje w wyższej temperaturze fermentacji.
Zgłoś
Avatar
poetanapalmu 2015-07-05, 23:49
Do kogo on kurwa mowi?
Zgłoś
Avatar
c................t 2015-07-06, 0:03
Kto? Co? Kurwa? Mówi?

Do kogo ty to kurwa piszesz? Kogo pytasz? O co pytasz? I chuj to kogo obchodzi?
Zgłoś
Avatar
qwachu 2015-07-06, 10:22
Główną przyczyną kaca jest Aldehyd Octrowy, który jest wytwarzany w wątrobie przy trawieniu alkoholu, a przeciążony organizm nie nadąża z jego rozkładem do mniej szkodliwej postaci kwasu octowego.
Zgłoś
Avatar
K................i 2015-07-06, 10:58
Jak dla mnie istnieje tylko jeden cydr - Dobroński z cynamonem. Soczek. Bardzo, ale to bardzo smaczny soczek.
Zgłoś
Avatar
protagonista 2015-07-06, 16:10
Kragnashoff napisał/a:

NIKT I NIC, nie zastąpi doskonałości Pana Wiesława Wszywki.


Tylko, że ten gościu był szybszy od twojego idola
Zgłoś
Avatar
headshot666 2015-07-06, 17:35
chujnia z grzybnią i z cydrem. Nie ma piwa i mówię to bez obawień.
Zgłoś
Avatar
Adae 2015-07-06, 17:47
Kurwa, pedały, powtarzajcie za mną PIWO, PIIIII WOOOO, a teraz następne JABŁECZNIK, JAAA BŁEEEE CZNIIIIIKKK albo bardziej pospolicie JABOL, JAAAA BOOOOL.

Cydr i Lager, nazwy wyssane z jakiegoś przydrożnego zagranicznego kutasa.
Zgłoś
Avatar
c................t 2015-07-06, 18:57
Lager jełopie to określenie grupy piw. Jabłecznik kiedyś produkowany w Polsce został zapomniany. W chwili obecnej to słowo bardziej kojarzy się z ciastem. Nazywanie tego napoju cydrem nie jest niczym złym, to też polskie słowo. A jabol pedale to w mowie potocznej kiepskie wino lub nawet wyrób winopodobny, charakteryzujący się zdecydowanie większą zawartością alkoholu niż cydr.

Doucz się sam zanim innych zaczniesz pouczać.
Zgłoś
Avatar
S................e 2015-07-07, 23:50
Adae napisał/a:

Kurwa, pedały, powtarzajcie za mną PIWO, PIIIII WOOOO, a teraz następne JABŁECZNIK, JAAA BŁEEEE CZNIIIIIKKK albo bardziej pospolicie JABOL, JAAAA BOOOOL.

Cydr i Lager, nazwy wyssane z jakiegoś przydrożnego zagranicznego kutasa.



Przykro mi, że nowe nazwy musisz wysysać z przydrożnych zagranicznych kutasów.
Zgłoś
Avatar
Adae 2015-07-08, 14:41
Nie potrzebuje nowych nazw, bo język polski od lat zawiera określenia dla tych napojów. To, że ktoś chce być bardziej światowy i ten fakt pomija zawsze będzie mnie wkurwiał.

Jabol (także alpaga, bełt, jabcok, kis, siara, wino patykiem pisane, wino marki wino, żur i in.) – potoczne określenie taniego wina owocowego, najczęściej jabłkowego.

Tym właśnie jest cider, tanim, musującym winem owocowym, najczęściej robionym z jabłek.

Durnie.

A lager to po prostu piwo, takie jakie znamy w Polsce, dla przypomnienia frajerzy:

W typologii piwnej lager oznacza każde piwo dolnej fermentacji, większość piw w Polsce warzy się tą właśnie metodą i zawsze mówiło się na te trunki PIWO.

Szpece z dupy wzięci, nie stać na drogi alkohol to się bawią w koneserów testując piwa i jabole.
Zgłoś
Avatar
S................e 2015-07-08, 20:49
Adae napisał/a:

Nie potrzebuje nowych nazw, bo język polski od lat zawiera określenia dla tych napojów. To, że ktoś chce być bardziej światowy i ten fakt pomija zawsze będzie mnie wkurwiał.

Jabol (także alpaga, bełt, jabcok, kis, siara, wino patykiem pisane, wino marki wino, żur i in.) – potoczne określenie taniego wina owocowego, najczęściej jabłkowego.

Tym właśnie jest cider, tanim, musującym winem owocowym, najczęściej robionym z jabłek.

Durnie.

A lager to po prostu piwo, takie jakie znamy w Polsce, dla przypomnienia frajerzy:

W typologii piwnej lager oznacza każde piwo dolnej fermentacji, większość piw w Polsce warzy się tą właśnie metodą i zawsze mówiło się na te trunki PIWO.

Szpece z dupy wzięci, nie stać na drogi alkohol to się bawią w koneserów testując piwa i jabole.



Dwa błędy.

Jabole są dosładzane, żeby wytworzyło się więcej alkoholu. Cydr jest słabszy, bo nie dodaje się cukru.

Wśród piw dolnej fermentacji lager to jeden z gatunków piw, masz do tego pilsy, kożlaki, portery, marcowe, itp.
Zgłoś
Avatar
Adae 2015-07-13, 0:12
SteelMike napisał/a:



Dwa błędy.

Jabole są dosładzane, żeby wytworzyło się więcej alkoholu. Cydr jest słabszy, bo nie dodaje się cukru.

Wśród piw dolnej fermentacji lager to jeden z gatunków piw, masz do tego pilsy, kożlaki, portery, marcowe, itp.


Proponuję w takim razie obejrzeć proces produkcji "cydru" . Wycofywanie się w argumentach niczemu nie służy, "cydr" to właśnie jabol, z tymże jabole rzadko są musujące.

"Lager" jest gatunkiem piwa, to prawda, jednak używanie tej nazwy jest kompletnie zbyteczne, ponieważ jest to u nas najpopularniejszy gatunek, znany po prostu jako piwo. Koźlak i porter są znacznie mniej popularne i znacznie bardziej charakterystyczne, stąd też wykorzystywanie ich nazw gatunkowych ma znacznie większy sens.

Również jestem pasjonatem alkoholi, ale nie jaram się wydaniem 10 zł za butelkę piwa i nie staram się z tego robić sensacji, piwo jest i zawsze było, w naszej kulturze, trunkiem pospolitym przeznaczonym dla mas.
Rozumiem jaranie się i próbą doszukiwania się nutek smakowych w 16 letnim Lagavulinie (chociaż i to jest pedalstwem, bo prawdziwemu meżczyźnie smakuje albo nie), ale opisując go nie będę przecież mówił o tym, że ma jest to "whisky z bogatym cask strength o wyraźnych nutach hazelnutu". Po prostu kurwa nie.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

  Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem