18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:03
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:47
🔥 Statystyki - teraz popularne
Zagadka z jednym dolarem
D................o • 2009-11-15, 22:19
3 lokatorów postanowiło zamówić pizzę, każdy z nich dał 10 dolarów
Przyjechał dostawca z pizzą, zainkasował dolary i pojechał do bazy.
W bazie poszedł do szefa zanieść 30 dolarów i dowiedział się, że pizza kosztuje 25 dolarów i że ma oddać pieniądze.
Pojechał oddać pieniądze i myśli sobie:
kurwa no napiwku nie dostałem, wezmę sobie 2 dolary 3 oddam akurat będzie po równo na 3 osoby. Oddał pieniądze 3 lokatorom po 1 dolarze na łeb.
Wychodzi , że każdy z nich dał 9 dolarów

9x3 = 27$ dodać te 2 dolary które zabrał = 29 $

Gdzie jest 1 dolar ?
Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
N................o 2009-11-15, 23:08
Wy tu delty nie wyliczyliscie, dlatego wam źle wychodzi...
Zgłoś
A................n 2009-11-15, 23:17 1
Doctor Joint napisał/a:

Powinno być:
9x3 = 27$ odjąć 2 dolary które zabrał = 25 $

treść zadania wprowadzająca w błąd
Zgłoś
R................k 2009-11-15, 23:23
W ogóle to źle napisana jest ta historia i nie wciąga tak jak powinna Sytuacja zostaje przedstawiona w taki sposób że działania się zgadzają a tutaj łatwo idzie się połapać

Najlepszy efekt i tak robi na żywo..
Zgłoś
M................a 2009-11-15, 23:34 1
Ja nie wierzę w dostawców, którzy jadą aby oddać 3$ Oo
Zgłoś
marna 2009-11-15, 23:37
a w końcu i tak wyjdzie na to, że dostawcą był murzyn
ehh..
Zgłoś
R................g 2009-11-15, 23:37
a ja sądze że sumowanie nalezy zastąpic całkowaniem, przyjac odpowiednie granice i to po prostu policzyć... ehhh nie mam teraz kartki ale kiedys to zrobie
Zgłoś
Stormer 2009-11-15, 23:44
Pieprzycie trzy po trzy
Tekst daję do myślenia lecz widzę tu wybitnych matematyków z paranormalnymi mózgami
Zgłoś
ozzmosiss 2009-11-16, 0:38 1
Murzyn ukradł
Zgłoś
Wraith 2009-11-16, 0:49 4
a to jak wyjasnicie ?;p

Zgłoś
l................4 2009-11-16, 1:08 10
ja się tak spytam... dało by się Urząd Skarbowy na tym wychujać?
Zgłoś
robwoy 2009-11-16, 1:24
przeciwprostokątna na dole nie jest linią prostą, tylko łamaną, ktorą załamuje się na wierzchołku tego niebieskiego trójkąta.
Zgłoś
jezoos 2009-11-16, 3:19 3
Bardzo popularny i fajny sofizmat. Treść zadania wprowadza celowo człowieka w błąd. Z tego samego gatunku:

1 zł = 100 gr = 10 gr × 10 gr = 0,1 zł × 0,1 zł = 0,01 zł = 1 gr
Wniosek: 1 zł = 1 gr

inny:
Pobierający lekcje wymowy i logiki u samego Protagorasa Eualtos, który chciał zostać prawnikiem, umówił się z mistrzem, że zapłaty za otrzymane wykształcenie dokona po pierwszym wygranym procesie sądowym, na co mistrz przystał. Ukończywszy jednak swoją edukację, nie występował w żadnym procesie i to, jak się zdaje, stanowiło dla niego wystarczającą przesłankę po temu, aby Protagorasowi nie płacić. Zniecierpliwiony Protagoras zagroził Eualtosowi procesem, tak odmalowując jego rzekomo opłakaną sytuację:

Jeśli proces przegrasz, będziesz musiał mi zapłacić na mocy wyroku sędziego i jeśli wygrasz, będziesz musiał mi zapłacić na mocy naszej umowy. Po cóż więc narażać się masz na dodatkowe koszty sądowe?

Lecz Eualtos był dobrym uczniem Protagorasa i tak odrzekł swojemu dawnemu mistrzowi:

Mylisz się, Protagorasie. Jeśli wygram proces, to na mocy wyroku sędziego nie zapłacę ci ani grosza. Jeśli zaś proces przegram, również ci nie zapłacę na mocy naszej umowy.
Zgłoś
k................7 2009-11-16, 6:38
Przesuń granice całkowania....
Matura z matmy w tym roku... Kurwa
Zgłoś
wbrian 2009-11-16, 7:56
Doctor Joint napisał/a:

3 lokatorów postanowiło zamówić pizzę, każdy z nich dał 10 dolarów
Przyjechał dostawca z pizzą, zainkasował dolary i pojechał do bazy.
W bazie poszedł do szefa zanieść 30 dolarów i dowiedział się, że pizza kosztuje 25 dolarów i że ma oddać pieniądze.
Pojechał oddać pieniądze i myśli sobie:
kurwa no napiwku nie dostałem, wezmę sobie 2 dolary 3 oddam akurat będzie po równo na 3 osoby. Oddał pieniądze 3 lokatorom po 1 dolarze na łeb.
Wychodzi , że każdy z nich dał 9 dolarów

Gdzie jest 1 dolar ?

Proste;)

Cały błąd wynika z tego, że po przeczytaniu treści człowiek nie zauważa, że 25+3 nie podzieli się przez 3 tak jak to zasugerował dostawca pizzy. Więc człowiek liczy 9x3 i wychodzi 27 zamiast 28:P Tak więc dolar zagubił się w błędnej interpretacji czytelnika:)

Wraith napisał/a:

a to jak wyjasnicie ?;p

Obrazek

To jest jeszcze prostrze ponieważ te trójkąty to nie trójkąty - ludzie z dobrym wzrokiem zauważą że przeciwprostokątna nie jest odcinkiem a krzywą
Zgłoś
W................x 2009-11-16, 8:30
Co za szczęście, ze nie musiałam matury z matmy pisać. Do dziś bym się z poprawkami bujała
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem