Katastrofa budowlana odbywająca się podczas granego meczu przez nadmiar śniegu leżący na dachu. W wyniku tego rzeczony dach zaczął się zapadać powodując uciekanie graczy z hali porzucając mecz.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:52
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:41
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Dachów hal się nie odśnieża, taka czynność nie ma sensu, samo odśnieżanie może uszkodzić pokrycie dachu, pourywać instalacje itp. Są odpowiednie normy i według nich projektuje się dach na tyle wytrzymały, by wytrzymał obciążenie śniegiem. Jeśli pracownik wykonujący tą zbyteczną czynność na przykład odśnieży połowę dachu i na drugiej zrobi dodatkowo jakąś hałdę, to zagrożenie katastrofą będzie większe, niż gdyby dach obciążyć zdecydowanie większą ilością śniegu, który byłby rozłożony równo. W tym przypadku zapewne ktoś zaoszczędził na konstrukcji, lub została źle wykonana. Odśnieżanie hal u nas wymyślili niemający żadnego pojęcia o budownictwie politycy, choć przyczyną słynnej katastrofy w Katowicach nie był nieodśnieżony dach, tylko błędy konstrukcyjne, oraz oszczędność na niektórych elementach konstrukcyjnych. Gdyby tego śniegu było o wiele więcej, ale hala byłaby porządnie zaprojektowana, to bez problemu by wytrzymała.
Mega! A dzięki bogu to nie było tak nagle bo by był materiał na HARDA.
2UP
Nie ma się co produkować. Wczoraj dokładnie to samo próbowałem wytłumaczyć na wykopie. Ale rozmowa o takich rzeczach z ludźmi, którzy nie słyszeli o eurokodach, a całą wiedzę opierają na 'wydaje mi się', 'słyszałem, że', 'szwagier mi opowiadał' nie ma sensu
A co do hali w Katowicach, to jedną z najważniejszych przyczyn był właśnie śnieg na dachu. A dokładniej odśnieżenie połowy dachu.
Nie ma się co produkować. Wczoraj dokładnie to samo próbowałem wytłumaczyć na wykopie. Ale rozmowa o takich rzeczach z ludźmi, którzy nie słyszeli o eurokodach, a całą wiedzę opierają na 'wydaje mi się', 'słyszałem, że', 'szwagier mi opowiadał' nie ma sensu
A co do hali w Katowicach, to jedną z najważniejszych przyczyn był właśnie śnieg na dachu. A dokładniej odśnieżenie połowy dachu.
W najlepszym momencie światło wyłączyli
[q]Przeczytałem pierwszy wyraz tematu i już wiedziałem, że to fantastico... [/q]
Ja nie musiałem czytać, ma rzucającą się w oczy miniaturkę
Ja nie musiałem czytać, ma rzucającą się w oczy miniaturkę
Nie znam się, to się wypowiem.
Na środku nastąpiło uplastycznienie części przekroju, więc konstrukcja trochę "siadła".
Przez to że siadła, zmienił się jej schemat statyczny (niedużo, ale jednak)- nazywa się to efektami drugiego rzędu (na środku dachu zrobiło się "korytko" i część ciężaru śniegu (jego mała składowa, ale jednak) zaczęła opierać się na dnie korytka, czyli w środku rozpiętości dźwigara (ta metalowa belka, z trójkątami podtrzyzmująca sufit). Wtedy powstał przegub plastyczny (czyli taki "zawias") i całość złożyła się do środka.
Pozdrawiam
Na środku nastąpiło uplastycznienie części przekroju, więc konstrukcja trochę "siadła".
Przez to że siadła, zmienił się jej schemat statyczny (niedużo, ale jednak)- nazywa się to efektami drugiego rzędu (na środku dachu zrobiło się "korytko" i część ciężaru śniegu (jego mała składowa, ale jednak) zaczęła opierać się na dnie korytka, czyli w środku rozpiętości dźwigara (ta metalowa belka, z trójkątami podtrzyzmująca sufit). Wtedy powstał przegub plastyczny (czyli taki "zawias") i całość złożyła się do środka.
Pozdrawiam
Wszystko skisło...
Cytat:
Katastrofa budowlana odbywająca się podczas granego meczu przez nadmiar śniegu leżący na dachu.
Czyli śnieg leżący na dachu rozgrywał mecz. Fascynujące.
Weź się, fantastico, pierdolnij w łeb dla przypomnienia przed każdą próbą pisania jakiegoś zdania dłuższego niż trzy słowa.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów