mikEWrona napisał/a:
Co to za szczurek ? Da sie go wziasc normalnie na rece to nie spierdoli jak tep oejaben chomiki ? albo usiadzie na ramieniu ? pytam bo sam chce sobie kupic szczurka
Akurat szara to dumbo bleu russe satin berkshire, a druga szczurzyca to prawie ślepa albinoska
Oczywiście, że da się wziąć na ręce. Same wręcz wchodzą jeśli dobrze się wychowa (oswoi). Jeszcze nie miałem nigdy sytuacji aby mi szczurasy nie uciekły. Zachowanie szczura jest zależne od charakteru. Podobno im jaśniejsza barwa umaszczenia to łagodniejszy zwierzak. Moje dziewczyny bardzo lubią siedzieć na ramieniu, ale ulubionym miejscem jest kaptur. Do tego uwielbiają siedzieć pod pachą pod koszulką (jak wracam z siłowni to się aż pchają by posiedzieć
)
Można dodać, że to bardzo inteligentne stworzenia. Inteligencją dorównują psu, reagują na imię i można nauczyć je sztuczek takich jak stawanie na tylnych łapkach, "zdechł szczur" itd. Są bardzo zwinne i skoczne. Szara potrafi skakać na około 1 metr. Czasem trzeba je pilnować bo potrafią siać zniszczenie... tak wygląda "ICH" kocyk