Coastal Carpet Python, McDowell's Carpet Python
Jest największym podgatunkiem pytona dywanowego. Dorosły osobnik mierzy około 250 cm choć znane są przekraczające długość 4 metrów. Jego ubarwienie jest różnorodne. Plamkowanie składa się z naprzemiennie ułożonych jasnych (bladożółtych, szarawych) i ciemnych (oliwkowych, brązowawych, rdzawych czarno obramowanych) elementów. Czasami wzór układa się w kilka podłużnych plamek wokół ciała. Często łączą się dając wrażenie podłużnych pasów wzdłuż grzbietu. Zamieszkuje północno - wschodnie wybrzeże Australii, a jego tereny ciągną się aż po szczyt przylądka York. Zasiedla tereny zadrzewione. Nawet największe ciężkie osobniki preferują przebywanie na gałęziach drzew. Spotykano je także w opuszczonych budynkach gospodarskich, gdzie polują na szkodniki towarzyszące ludziom. W najcieplejsze pory roku aktywne są głównie nocą. W zimniejsze miesiące ich aktywność ma miejsce także za dnia. Polują na ssaki (także domowe np. koty), gryzonie, a nawet owocożerne nietoperze. Także ptaki: gołębie, kury wchodzą w skład ich diety. Młode osobnik często zjadają scynki i gekony. Kopulacje w naturze odbywają się w okolicach sierpnia, a w listopadzie (20 dni po wylince) ma miejsce składanie jaj (12 - 48 szt.). Samice często owijają się wokół jaj (utrzymując temperaturę inkubacji na poziomie 30°C) i zaciekle bronią do nich dostępu. Po 49 - 64 dniach wylęgają się małe pytoniki i mierzą 43 cm. Ubarwieniem podobne do dorosłych choć ich plamistości są nieco ciemniejsze i mniej wyraźne (choć i tu bywają różnorodne obserwacje bo osobniki z południowej populacji bywają rdzawo - brązowe).
Adolf gdy go zostawiałem mierzył 244 cm, z tego co się teraz orientuje mierzyy 303 i wciąż rosnie. Niestety wracając z UK nie moglem wziąć Adolfa ze sobą a wróciłem lat temu 2. Nasze przepisy dot. wywozu i wwozu zwierzat egzotycznych sa pojebane.
Zostawiłem go u nzajomego w sklepie ze zwierzetami, kolega się nim zajmuje i gdy rozmawiamy na skype ryj puka w monitor widząc moją gebe
Adolf to bardzo wybredne stworzenie i mrożonek nie ruszał. Potrafił nie jeść 6 miesiecy ale mrożonki nie dotknął. W końcu przegrałem bitwę i kupowałem mu tylko żywy pokarm. Filmik który przedstawie jest bardzo długi i akcja jest tylko na początku. Później Adolf połyka i mało widac bo nagrywane k800i. W tamtych latach to było coś.
Miłego oglądania
I jeszcze kilka fotek.
P.S. Kolega też przegrał bitwe o mrożonki, głodził go 7 miesiecy i nic z tego.