"Naukowcy ciągle informują o konsekwencjach katastrofy elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Wypadek, który miał miejsce w 1986 roku pozostawił po sobie nieodwracalne straty. W efekcie skażenia przesiedlono ponad 350 000 osób. Poznaj dziesięć szokujących informacji o Czarnobylu." - opis z yt
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:19
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
@Vicorinox
Przypominam, że istnieje coś takiego jak kwaśne deszcze, które były wstanie zagrozić Polsce.
Przypominam, że istnieje coś takiego jak kwaśne deszcze, które były wstanie zagrozić Polsce.
Potwierdzam to co pisał @geolog123456789, nie było tam co do wybuchania oprócz wodoru.
Ba, ta pierwsza eksplozja o której jest tak głośno, bo to ona wyrzuciła, również była efektem wysokiego ciśnienia spowodowanego parą wodną oraz wodorem.
@Inżynier: Najlepszy wstępniak do atomistyki to moim zdaniem "Błędne ogniki i grzyby atomowe"
Ba, ta pierwsza eksplozja o której jest tak głośno, bo to ona wyrzuciła, również była efektem wysokiego ciśnienia spowodowanego parą wodną oraz wodorem.
@Inżynier: Najlepszy wstępniak do atomistyki to moim zdaniem "Błędne ogniki i grzyby atomowe"
@Davka15
Historia pokazała radioaktywność w Polsce wtedy była daleka od przekroczenia norm.
Historia pokazała radioaktywność w Polsce wtedy była daleka od przekroczenia norm.
Dokładnym powodem wybuchu reaktora (jak już napisałem wcześniej tylko w skrócie) był pomysł jednego z naukowców dowodzących reaktorem dotyczącym spowolnienia jego działania. Szybkość pracy reaktora została spowolniona do tego stopnia, że spadła poniżej nieprzekraczalnego progu co spowodowało zwolnienie chłodzenia, przez to wzrost temperatury i ciśnienia panującego w reaktorze, co też doprowadziło do wybuchu.
Ciekawe czy te grzyby żywiące się promieniowaniem jeszcze jakoś z mutują
Grzyby żywiące się promieniowaniem, i późnij pół Polski w to wierzy. Nie ma czegoś takiego, bajka kit. Mamy rok 2013 a ciemnota jak u chłopa w Egipcie z przed 6000 lat. Myślę że w tamtych czasach egipski kapłan usłyszawszy taką "nowinę", dotyczącą takich grzybów, kazał by takiego delikwenta wychłostać i powiesić.
Widać tu jaki przekrój Polskiego społeczeństwa, aby zaistnieć byle coś napisać.
Grzyby to pikuś, zmieniająca kolor tęczówka to jest hicior, ja bym to opublikował w Nature i otrzymał 24 punkty z listy filadelfijskiej do mego dorobku naukowego.
Kiedyś na fizyce na 1 roku wykładowca spytał studentkę: dlaczego nie razi prąd elek. ptaka na linii energetycznej?
Nastała konsternacja, co czym Ona odpowiada: Bo te Ptaki wiedzą który to kabel zerowy!!! Wykładowca oniemiał, 99% roku nie zareagowało, ja wybuchłem śmiechem.
Wykładowca dał jej 3 za myślenie(ciekawa indukcja), a cały rok oprócz mnie pisał referat o elektryczności.
Widać tu jaki przekrój Polskiego społeczeństwa, aby zaistnieć byle coś napisać.
Grzyby to pikuś, zmieniająca kolor tęczówka to jest hicior, ja bym to opublikował w Nature i otrzymał 24 punkty z listy filadelfijskiej do mego dorobku naukowego.
Kiedyś na fizyce na 1 roku wykładowca spytał studentkę: dlaczego nie razi prąd elek. ptaka na linii energetycznej?
Nastała konsternacja, co czym Ona odpowiada: Bo te Ptaki wiedzą który to kabel zerowy!!! Wykładowca oniemiał, 99% roku nie zareagowało, ja wybuchłem śmiechem.
Wykładowca dał jej 3 za myślenie(ciekawa indukcja), a cały rok oprócz mnie pisał referat o elektryczności.
geolog wiem ze wtedy nie ma zamknietego obwodu, ale zerowy też by przeciez kopal o.O
A ja dojebię ciekawostkę, która połowę z was wkurwi, a drugą połowę zaciekawi - brat mojej babci był likwidatorem tej katastrofy i dowodził jednostką KGB mającą na celu koordynację poczynań. Żyje do dziś, bo dzień przed awarią obalił 4 butelki wódki na głowę z kapitanem straży pożarnej, bo ten miał urodzinki i dzięki temu organizm był chroniony przed promieniowaniem
A wybuch 10X większy od Hiroshimy bo pod reaktorem płynął Prypeć i gdyby materiał radioaktywny "wpadł" do tych podziemnych koryt to reakcja łańcuchowa byłaby tak potężna, że fala wybuchu dotarłaby do Paryża!!!
A wybuch 10X większy od Hiroshimy bo pod reaktorem płynął Prypeć i gdyby materiał radioaktywny "wpadł" do tych podziemnych koryt to reakcja łańcuchowa byłaby tak potężna, że fala wybuchu dotarłaby do Paryża!!!
DUST DEVIL napisał/a:
A ja dojebię ciekawostkę, która połowę z was wkurwi, a drugą połowę zaciekawi - brat mojej babci był likwidatorem tej katastrofy i dowodził jednostką KGB mającą na celu koordynację poczynań. Żyje do dziś, bo dzień przed awarią obalił 4 butelki wódki na głowę z kapitanem straży pożarnej, bo ten miał urodzinki i dzięki temu organizm był chroniony przed promieniowaniem
Napisz książkę - wszyscy lubią science-fiction.
Dobrze, że sadistic to strona zrzeszająca największą ilość polskich ekspertów ds. wszystkiego. Dzięki temu nic nie pozostanie tu niejasnością.
Aż musiałem się zarejestrować, żeby to skomentować...
Ręce opadają na widok co niektórych komentarzy!
WSZYSTKO w tym filmiku to półprawdy bądź kłamstwa. A dlaczego? Bo sensacja lepiej się sprzedaje.
MrYeni, jesteś bliżej prawdy niż inni, ale też nie do końca masz rację.
Cholera, akurat nie mam czasu i muszę wyjść, jutro dopiszę to, co ja na ten temat wiem.
Ręce opadają na widok co niektórych komentarzy!
WSZYSTKO w tym filmiku to półprawdy bądź kłamstwa. A dlaczego? Bo sensacja lepiej się sprzedaje.
MrYeni, jesteś bliżej prawdy niż inni, ale też nie do końca masz rację.
Cholera, akurat nie mam czasu i muszę wyjść, jutro dopiszę to, co ja na ten temat wiem.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów