0dbytBiskupa napisał/a:
Owszem, zauważyłem, ale nie mogłem się powstrzymać żeby nie dojebać PiSiakom za debilną zmianę przepisów, którą odtrąbili jako wielki sukces. Tymczasem, wg policji liczba wypadków śmiertelnych na pasach wzrosła. Ale za to liczba wypadków z winy pieszego spadła do zera, bo wg. nowych przepisów winny jest zawsze kierowca. Nawet jak pieszy to samobójca, który rzucił ci się pod koła celowo. Więc jednak sukces!
Bzdury, bzdury, bzdury. 20 sekund szukania w necie żeby znaleźć dane.
Gigantyczna poprawa na przejściach dla pieszych!
Mimo sączonej wciąż w Polsce w Internecie propagandy o rzekomej szkodliwości nowych przepisów nakazujących kierowcom ustępować pieszym zanim ci wejdą na pasy, widać też dalszą poprawę w wypadkach na przejściach dla pieszych.
W I kwartale tego roku kierujący pojazdami zabili 21 pieszych, którym nie ustąpili pierwszeństwa na przejściu. To mniej zabitych aż o 52,3 proc. w porównaniu z takim samym okresem ubiegłego roku. Wówczas kierujący zabili na przejściach 44 pieszych. Nastąpił przy tym niewielki wzrost liczby rannych pieszych (o 7 proc.), którym kierowcy nie ustąpili pierwszeństwa na przejściach.
Sami piesi też zachowują się w tym roku jeszcze ostrożniej na drogach. Spowodowali o ok. 20 proc. mniej wypadków przez „nieostrożne wejście na jezdnię przed jadącym pojazdem” (114 w I kwartale tego roku, 142 w analogicznym okresie 2022 r.), a także o ok. 40 proc. mniej wypadków przez „nieostrożne wejście na jezdnię zza przeszkody” (17 w I kwartale tego roku, 28 w analogicznym okresie 2022 r.).
To przełożyło się też na spadek liczby zabitych i rannych. W wypadkach spowodowanych przez nieostrożne wejście na jezdnię przed jadący pojazd życie straciło mniej o 7 proc. pieszych (26 zabitych w I kw. 2023 r.). Redukcja w wypadkach śmiertelnych spowodowanych wejściem zza przeszkody sięgnęła blisko 70 proc. (1 ofiara śmiertelna w I kw. 2023 r.).
Ogólnie – we wszystkich wypadkach z udziałem pieszych (niezależnie od sprawcy i miejsca) w I kwartale tego roku zanotowano o blisko 26 proc. mniej ofiar śmiertelnych (103 zabitych do 139 w takim okresie 2022 r.). Sama liczba wypadków z pieszymi nieznacznie wzrosła (o 2 proc.). Wzrosła też o 5 proc. liczba rannych.