📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 20:49
Beznadziejne jest to prawo, też miałem podobną sytuację, tyle że mój ojciec przyjął spadek i spłacił długi dziadka, a było ich znacznie więcej niż 18 tyś.
Znając nasze kochane prawo to ten dzieciak pójdzie siedzieć na 5 lat
cóż, pewnie dziaduś wcześniej zapisał im mieszkanie, a teraz nie chcąc tracić kasy na dzieciaka zrzucili. eh...
Szukają sensacji na siłę.
Nie ma żadnego długu. Rodzice się zrzekli spadku ale zapomnieli, że dziecko też dziedziczy. Żaden geniusz jednak nie napisze w artykule, że dziedziczenie przez osoby małoletnie odbywa się do wysokości długu ( z dobrodziejstwem inwentarza to się nazywa). To się dzieje z automatu więc sensacji nie ma.
Supersracja kurwa.
Swoją drogą rodzice też debile.
Nie ma żadnego długu. Rodzice się zrzekli spadku ale zapomnieli, że dziecko też dziedziczy. Żaden geniusz jednak nie napisze w artykule, że dziedziczenie przez osoby małoletnie odbywa się do wysokości długu ( z dobrodziejstwem inwentarza to się nazywa). To się dzieje z automatu więc sensacji nie ma.
Supersracja kurwa.
Swoją drogą rodzice też debile.
Trzeba było przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
A mój kurwa komornik jak ma ściągnąć dług to nie wie jak sie zabrać do rzeczy, a koleś który mi wisi kasę i mam nakaz sądu ma swoją firmę komputerową, to kurwy sie do dziecka za cwelowatego dziadka. co za ludzie banda kurwa banda.. Kurwa co za kraj ja pierdole jaki kurwa burdel!
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.
Może i dura lex sed lex, ale w tym przypadku prawo jest po "stronie" młodego, zgodnie z art 1015kc brak oświadczenia spadkobiercy w 6 miesięcznym terminie wiąże się z przyjęciem spadku wprost, jednakże jeśli spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych, a w tym przypadku tak jest, gdyż przesłanką pełnej zdolności do czynności prawnych jest pełnoletność, to w przypadku braku oświadczenia spadek przyjmowany jest z dobrodziejstwem inwentarza. Czyli za długi odpowiada do wysokości aktywów spadku.
Dziękuje, dobranoc.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów