A Ty, jaki masz system operacyjny?
A Ty, jaki masz system operacyjny?
"Najlepszą formą obrony jest atak" - Adolf HitlerNie wiem po co ta wojna między Windą, Maciem, a Linuxem. Niech każdy zostanie przy swoim systemie. Ja od ponad roku mam na swoim laptopie Linuxa Mint (remiks Ubuntu) i Windowsa XP. Cenię go sobie za szybkość, brak zawiech, kernel paniców (odpowiednik windosowskiego blue screena). Działa na nim wszystko prócz najnowszych gier, ale to mi nie przeszkadza, bo w gry nie gram. Na Windowsie robię to, czego nie da się zrobić na pingwinie. A Mac OS? To nic innego jak Unix z ładną powłoką graficzną za którego trzeba słono zapłacić. Linux ciężki w obsłudze? Jeśli ktoś wykorzystuje więcej niż 5% zdolności swej mózgownicy to i z Linuxem da sobie radę. Są przecież w internecie polskojęzyczne fora na których wszystko jest wyjaśnione.
Wybacz ale w świecie gdzie gry tworzone sa pod konsole a potem wydawane wersje na pc'ta , gdzie gra przypomina film, w którym musisz kliknąć w odpowiednim momencie, jest w chuj liniowo , nie oczekuj, że nagle te ciemne istoty nauczone do klikania jednego klawisza zaczną szukać w necie tipsów typu jak zainstalować jakąś kamerke w linuchu*
Tak nasze społeczeństwo jest zidiociałe i nic nie poradzimy z tym
pozdr
*przykład bez sensu tak dla przykładu
Zacytowałem tylko fragment bo nie chce mi się zaśmiecać tematu.
Zacznę od tego, że do używania linuxa WCALE nie jesteś zbyt tępy,
Sam używam już go chyba 3 miesiąc i złego słowa powiedzieć nie mogę, szybkość, niezawodność, brak aż tylu wirusów, to tylko parę atutów tego systemu.
A co do MAC'a, to zależy od użytkownika, czy przypadnie mu do gustu czy nie. Ja osobiście bym się na niego nie skusił z powodu ceny i funkcjonalności, bo jeśli chodzi o programy to jest na poziomie zbliżonym do linuxa, może z wyjątkiem Adobe Ps.
Ps. Na ,MAC'ach bawię się w szkole więc trochę o nich wiem.
Na linuxa nie ma wirusów
Linux
Zalety:
-szybki
-szybszy
-najszybszy
-funkcjonalny
-za free
-open source zero szpiegowskiego gówna od microsoftu
-brak wirusów
-po pewnych modyfikacjach wygląda świetnie (nie kosztem szybkości)
-trudność - zalezy od oprogramowania polecam ubuntu(łatwy i wszechstronny)
-wszystkie programy są za free (zdarzają się wyjątki)
-wiele portali wsparcia dla oprogramowań linuksowskich (np. Ubucentrum)
Wady:
-bywają problemy z nagłym wyłaczeniem (rzadkoo)
-bugi (napewno znacznie mniej niż w windzie)
-średnio działają gry
-brak świetnego programu graficznego (PS na wine laduje sie niewiadomą ilosc czasu)
-trzeba pomyslec i sie uczyc ( konsola, kilka komend itd.)
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów