18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Przed chwilą
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
Film ukazuje historię odkryć asteroid w naszym układzie.

Kolory oznaczają obiekty:
biały - nowo odkryte
zielony - poza orbitą naszej planety
czerwony - przecinające orbitę Ziemi

Zwróćcie uwagę na rok i licznik w lewym dolnym rogu i co się dzieje od 1998r.

W 2009r. dzięki sondzie WISE widzimy dwa dodatkowe źródła odkrywanych asteroid

Ciekawostka: rozdzielczość filmu oryginalnego to 4096x4096

P.S. Niezły syf mamy w tym naszym idealnym wszechświecie
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
kózka 2012-08-06, 23:27 9
Link YT - dostępna oryginalna rozdzielczość

/watch?v=ONUSP23cmAE
Zgłoś
czerwo64 2012-08-06, 23:31
@up, mam neta 100mb, ale przy tej rozdzielczoci musial sie nagimnastykować, no jezeli chodzi o jakosc, to widac 95%wiecej
Zgłoś
Loki91 2012-08-06, 23:35 3
@Czerwo,

A nie cięło Ci obrazu? Mam naprawdę niezłą kartę graficzną a pokaz slajdów jak 7 lat temu jak próbowałem nową grę odpalić...

GTX260
Zgłoś
czerwo64 2012-08-07, 0:01
mam radeon HD 6700series, i pentium i7, 100mb neta, no i dalo rade, ale musialem poczekac, ale od poczatku bylo widac czerwone punkty
Zgłoś
v2008 2012-08-07, 0:03 1
Jak czerwona kropka uderzy w ziemie będzie hard :
Zgłoś
juki 2012-08-07, 0:32
I ze oni wiedza, ktora asteroida jest odkryta a ktora nie.
Zgłoś
finkreth 2012-08-07, 0:39
aż dziw że aż dotąd nic w nas nie przypieprzyło O_O
Zgłoś
BrunerOvned 2012-08-07, 1:11 1
finkreth napisał/a:

aż dziw że aż dotąd nic w nas nie przypieprzyło O_O

Przypieprzyło, nie bój żaby. Wyguglaj katastrofę tunguską, spiskowe teorie nt. zatoki Meksykańskiej, info o pewnym kraterze w Arizonie czy choćby coś o okolicach rodzimego Pułtuska. Dobra lektura na ten temat (uwaga: to książka, a nie strona w necie ) to "Tajemnice kamieni z nieba" M. Żbika. Wydanie nie jest nowe, ale moim zdaniem jedna z ciekawiej napisanych książek na ten temat.
Zgłoś
hardbot 2012-08-07, 1:27
Jak na to patrzę to zaczyna mnie mdlić i doznaję zawrotów, a co z tym idzie wkurwienie i stres do tego mogę dołożyć pot ale pierdolić go...

Dawno tak się nie czułem. Wkurwiłem się tylko oglądając to.
Zgłoś
dashadow 2012-08-07, 1:32
na filmiku może ta ilość trochę dramatycznie wygląda, ale gdyby chcieć oddać rzeczywistość to niebieskie kropki obrazujące planety powinny być dużo, dużo, dużo, duuuuużo mniejsze, kompletnie niewidoczne w zasadzie. tym bardziej asteroidy. w rzeczywistej skali trafienie nie wydaje się już takie prawdopodobne.
Zgłoś
fhMichaelo 2012-08-07, 1:37
Pytanie tendencyjne - czemu najdalsze asteroidy świecą się w "kierunku zegara" ?
Zgłoś
skizo 2012-08-07, 2:24
haha faktycznie jebłem się miało bys astronomią
Zgłoś
lathiel 2012-08-07, 2:44
Jakby popatrzeć w roku 1980 zarejestrowano 9000 latających kropek, w 2010 550 tys. Czyli wychodzi na to że przed 1980 kropki ładnie się opierdalały skoro do tego czasu ilość obiektów wynosiła 9000 czyli ok 2% tego co zostało zarejestrowane w 2010 roku. Jakaś teoria czy kolejna bzdura?
Zgłoś
genghiskhan 2012-08-07, 7:22
Lok91 napisał/a:

@geng

Jest zapalonym astronomem nie wiedząc jak się to-to nazywa

A to do czego było?
Zgłoś
Loki91 2012-08-07, 8:03
lathiel napisał/a:

Jakby popatrzeć w roku 1980 zarejestrowano 9000 latających kropek, w 2010 550 tys. Czyli wychodzi na to że przed 1980 kropki ładnie się opierdalały skoro do tego czasu ilość obiektów wynosiła 9000 czyli ok 2% tego co zostało zarejestrowane w 2010 roku. Jakaś teoria czy kolejna bzdura?

Nie teoria, a fakt:
Więcej osób zajmujących się tym z większym... sprzętem i możliwościami. Komputery i inne znacznie usprawniły rozwój astronomii.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem