18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (3) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:32
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 3:27
Bałagan to nie problem
Zet. • 2014-01-13, 19:58
Jak mieszkałem z rodzicami, zawsze słyszałem "Posprzątaj ten syf w pokoju". Dzisiaj ucząc się do obrony i patrząc na mój porządek w domu wpadłem na idealną wymówkę...

Robiąc bałagan zwiększa się chaotyczność elementów zbioru jakim jest mieszkanie. Czyli rośnie entropia układu.

Zgodnie z II zasadą termodynamiki entropia zawsze dąży do zwiększenia. Przytaczając wzór na entalpię swobodną
dG=dH-TdS gdzie S to entropia, można łatwo zauważyć że im większa entropia tym mniejsza entalpia swobodna układu.

Kiedy entalpia swobodna układu spadnie poniżej zera to mamy do czynienia z procesem SAMORZUTNYM. Co więcej warto dodać, że jest to proces egzotermiczny dH<0 (czyli jego przebieg w drugą stronę wymaga dostarczenia energii)

Można bardzo łatwo wywnioskować, że skoro "bałaganienie" jest procesem samorzutnym, czyli termodynamicznie pożądanym i korzystnym(dąży do równowagi) to sprzątanie takim procesem na pewno NIE JEST ! Nic na siłę...

Pozdrawiam inżynierów.

Jestem już za stary, ale chciałbym zobaczyć minę mojej mamy na taką wymówkę...zamiast "póóóźniej"
Zgłoś

Zrzutka na serwery i rozwój serwisu

Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.

Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
keanel 2014-01-13, 23:53
Jestem na prawie i to rozumiem... Chyba źle wybrałem...
Zgłoś
wujek1 2014-01-14, 0:02
wyczuwam melowca
Zgłoś
vang 2014-01-14, 0:07
Jak na moje oko to jest to jedna strona medalu bo dla twojej mamy jest zupełnie odwrotnie. Fajnie to brzmi tak naukowo, ale by nabałaganić też musisz dostarczyć energii (w końcu przenosisz przedmiot z punktu a do b - do tego potrzebna jest energia). Wydaje mi się, że źle do tego podszedłeś już od założeń, a gdy założenia są złe to wnioski też zazwyczaj są złe. Dla mojej mamy był bałagan bo nie mogła nic znaleźć a dla mnie był wtedy porządek bo wiedziałem gdzie co leży. Nie możesz porównywać bałaganu do chaosu bo to 2 różne rzeczy.
Zgłoś
Tassadar 2014-01-14, 0:23
Robenie syfu jest jak rekurencja, bierze się sama z siebie a żeby zrozumieć jak to się dzieje musisz najpier zrozumieć rekurencję.

All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Zgłoś
Dalias 2014-01-14, 0:27
W sumie do takiego stwierdzenia nie potrzeba być na studiach, chemia w liceum wystarcza
Zgłoś
Lordzik92 2014-01-14, 0:43
Kilkanascie lat nauki, wiele wyrzeczen, wiele nieprzespanych nocy, a wszystko to by zdobyc prace, ktorej... zabraklo..., ale za to mozna napisac cos na portalu, by zdobyc nic nie warta reputacje wsrod innych uzytkownikow!
Zgłoś
santaxl 2014-01-14, 0:57
pfff, termodynamika. Pogadajmy o prądzie ziomuś, tam to się zaczyna magia
Zgłoś
Simon_mcKEY 2014-01-14, 2:17
Nie trzeba być inż żeby to zrozumieć. Ale wymówka dobra chociaż nic nowego.
Zgłoś
hogg 2014-01-14, 2:37
Zgłoś
Irasmatick 2014-01-14, 3:32 1
Też się "zaraz" bronię... Z chemii więc wiadomo o co cho...

Pozdrawiam kumatych... i humanistów (następnym razem dodajcie więcej soli do moich frytek)
Zgłoś
Kamil90rts 2014-01-14, 8:07
@up spokojnie razem z kumplem lejemy do frytek wiec powinny byc ok
Zgłoś
ellsworth 2014-01-14, 8:22
Zet. Weź się zabij. To też zwiększy entropię.
Zgłoś
S................t 2014-01-14, 11:33
Zgodnie z II zasadą termodynamiki entropia adiabatycznego układu zamkniętego na skutek przemian nieodwracalnych rzeczywiście wzrasta, ALE podczas przemian odwracalnych nie zmienia się. Więc nie zawsze ona rośnie Pozdrawiam, mam obronę w poniedziałek
Zgłoś
kawkaman 2014-01-14, 21:22
skończyłem czytac na słowie entropia...
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem