Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (4) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Wesprzyj nas Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:28
📌 Konflikt izraelsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2025-01-04, 11:41
Balonowy szał
MałpaAlbinos • 2025-01-05, 14:40
Za darmo rozdawali.
Nanyang, Chiny

Zmieniono 1 razy Zgłoś
Witaj użytkowniku sadistic.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

W chwili obecnej serwis nie jest w stanie utrzymywać się wyłącznie z reklam. Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
TwójCzarnyPan 2025-01-06, 6:09
Janusz_k napisał/a:

Pewnie że wodór, propan jest za ciężki.

W gównokrajach napełniają metanem, który też jest lżejszy od powietrza, za to tańszy i dostępny w każdej kuchni, bo to gaz z kuchenki.

Jakiś chemik kiedyś tłumaczył (na Sadolu?), że żółty płomień wskazuje na zawartość węgla, czyli metan. Wodór daje płomień fioletowo-czerwony.
Zgłoś
lyolik 2025-01-06, 7:05 1
juderaus napisał/a:

Balon peng.

Zrobiłeś mi dzień kolego, dzięki
Zgłoś
durabo2 2025-01-06, 8:36
Pomysł na zamach, wystarczy do ładunku wybuchowego przykleić kokardki i napisać że za darmo, i cyk tysiące ofiar
Zgłoś
Janusz_k 2025-01-06, 9:58 1
TwójCzarnyPan napisał/a:

W gównokrajach napełniają metanem, który też jest lżejszy od powietrza, za to tańszy i dostępny w każdej kuchni, bo to gaz z kuchenki.
Jakiś chemik kiedyś tłumaczył (na Sadolu?), że żółty płomień wskazuje na zawartość węgla, czyli metan. Wodór daje płomień fioletowo-czerwony.

No fakt, metan tańszy i łatwo dostępny, chodziło mi o to że na pewno to nie propan.
Zgłoś
Siriuz 2025-01-06, 10:46
takamahi napisał/a:

Też miałem psa który był fajerwerków ciekawy, ale to jest mniejszość, a ty jak zwykle uważasz że pomiędzy psami, ludźmi, miastami itp. nie ma różnic, jedno jest takie, to wszystkie muszą takie być, puknij się czasem w głowę i mocniej rozejrzyj po świecie.

Oczywiście, że są różnice. Są inwalidzi, są ludzie upośledzeni, niedorozwinięci itp. Problem jest taki, że lewactwo uważa, że trzeba wszystkich równać do najsłabszych i tym samym sprowadzać na wszystkich marność. Przez kurwa milion lat nie było problemu i nagle wielkie halo, wszystkim styki zaczely się przepalać. Pewnie znowu to przez globalne ocipienie. Ty się raczej zastanów dlaczego Twoje zwierzątka nie czują się bezpiecznie w Twoim domu i srają pod siebie przy byle hałasie za oknem.

[ Dodano 2025-01-06, 10:57 ]
TwójCzarnyPan napisał/a:

Chemik Ciebie oszukał, a Ty jesteś chyba na tyle młody, że nie masz w domu kuchni na gaz ziemny, w którym głównym składnikiem jest metan. Wiedziałbyś wtedy, że pali sie on na niebiesko.

Wodór owszem też pali się na niebiesko, ale w praktyce płonący balon z wodorem pali się na żółto. Kolor niebieski uzyskuje tylko w idealnych warunkach, kiedy jest dość tlenu a gaz jest czysty.

Zgłoś
Wombat212 2025-01-06, 12:37
Pierdolone chinole
Zgłoś
takamahi 2025-01-06, 15:10 1
Siriuz napisał/a:

Problem jest taki, że lewactwo uważa, że trzeba wszystkich równać do najsłabszych i tym samym sprowadzać na wszystkich marność.

Nie do końca, w tym przypadku, nie tylko lewactwo, ale ludzie normalnie myślący i czujący, i w tym przypadku, (większość zwierząt boi się fajerwerków nie tylko psy choć z nich większość również się tego boi) nie równają do najsłabszych a do większości czyli bardzo demokratycznie. W innych przypadkach nie wiem, nie jestem zacietrzewionym skrajnym prawicowcem który głównie monitoruje poczynania lewactwa (też lewakiem nie jestem) żeby się do nich przypierdalać.

[ Dodano 2025-01-06, 15:16 ]
Siriuz napisał/a:

Wiedziałbyś wtedy, że pali sie on na niebiesko.

I tak i nie panie chemik, W kuchence domowej masz pokazane wolne spalanie gazu, przy spalaniu wybuchowym, pali się na pomarańczowo/żółto.
I jestem przekonany że tam był balon napełniony metanem, bo wodór jest znacznie bardziej niebezpieczny (wybuchowy) i nawet chinole nie są takimi idiotami (tak przypuszczam) żeby napełniać balony wodorem.

[ Dodano 2025-01-06, 15:20 ]
Siriuz napisał/a:

Wodór owszem też pali się na niebiesko, ale w praktyce płonący balon z wodorem pali się na żółto. Kolor niebieski uzyskuje tylko w idealnych warunkach, kiedy jest dość tlenu a gaz jest czysty.

I znów bzdurzysz. Wolne spalanie wodoru - niebieski znacznie jaśniejszy niż w przyp. metanu prawie bezbarwny, szybkie/wybuchowe spalanie - pomarańczowy/żółty, w warunkach idealnych - płomień jest bezbarwny.

Wodór jest gazem wybuchowym, znacznie bardziej niż metan, jeżeli te balony na filmie były by wypełnione wodorem, po pierwsze byłby tam znacznie większy huk, po drugie fala uderzeniowa zrobiła by tam rzeźnię.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-01-06, 17:14
takamahi napisał/a:

I tak i nie panie chemik, W kuchence domowej masz pokazane wolne spalanie gazu, przy spalaniu wybuchowym, pali się na pomarańczowo/żółto.
I jestem przekonany że tam był balon napełniony metanem, bo wodór jest znacznie bardziej niebezpieczny (wybuchowy) i nawet chinole nie są takimi idiotami (tak przypuszczam) żeby napełniać balony wodorem.
I znów bzdurzysz. Wolne spalanie wodoru - niebieski znacznie jaśniejszy niż w przyp. metanu prawie bezbarwny, szybkie/wybuchowe spalanie - pomarańczowy/żółty, w warunkach idealnych - płomień jest bezbarwny.

O, właśnie. W kuchence pali się mieszanka gazu i powietrza, które naturalnie zasysane jest od spodu palnika. Podobny efekt jest w palniku acetylenowym. Gdy pali się czysty gaz, płomień jest żółty. Gdy dodamy tlenu, jest niebieski.

Ale jak zastanowiłem się chwilę, to przyszło mi do głowy, że tutaj jeszcze trzeba wziąć poprawkę na kamery, bo te bez porządnego filtra podczerwieni przekłamują kolor płomienia. Czyli, nie wiadomo jaki był naprawdę.

takamahi napisał/a:

Wodór jest gazem wybuchowym, znacznie bardziej niż metan, jeżeli te balony na filmie były by wypełnione wodorem, po pierwsze byłby tam znacznie większy huk, po drugie fala uderzeniowa zrobiła by tam rzeźnię.

Tu już niekoniecznie, bo wodór jest wybuchowy po zmieszaniu z powietrzem, ale czysty spala się wolniej. Np. ten słynny sterowiec Hindenburg nie jebnął jak bomba, ale spłonął w kilka sekund. Jaki był kolor płomienia, nie wiemy, bo nagrania są czarno-białe.
Zgłoś
takamahi 2025-01-06, 17:22
TwójCzarnyPan napisał/a:

ale spłonął w kilka sekund

To jest właśnie spalanie wybuchowe, gwałtowne, nie eksplozja - weź pod uwagę jaki ten sterowiec był ogromny. Jak by była odpowiednia mieszanka do wybuchu/eksplozji, to nie tylko sterowca by tam nie było, budynki, ludzie podejrzewam, że w promieniu kilkudziesięciu metrów była by goła ziemia.

Poza tym jest jeszcze jedna właściwość wodoru która dyskwalifikuje go jako gaz do komercyjnego napełniania balonów. Ma najmniejsze cząsteczki, w związku z tym spierdala nawet z zamkniętych butli a co dopiero z chińskich balonów. (stąd też był znany problem za zbiornikami na wodór do aut) W połączeniu z jego wybuchowością ta właściwość rodzi masę niebezpiecznych scenariuszy na wypadki w różnych fazach, składowanie/napełnianie/zabawy balonami.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-01-06, 17:54
takamahi napisał/a:

Poza tym jest jeszcze jedna właściwość wodoru która dyskwalifikuje go jako gaz do komercyjnego napełniania balonów. Ma najmniejsze cząsteczki, w związku z tym spierdala nawet z zamkniętych butli a co dopiero z chińskich balonów. (stąd też był znany problem za zbiornikami na wodór do aut) W połączeniu z jego wybuchowością ta właściwość rodzi masę niebezpiecznych scenariuszy na wypadki w różnych fazach, składowanie/napełnianie/zabawy balonami.

Prawda, ale aż tak szybko nie spierdala. Problem jest dopiero przy składowaniu. W zamkniętych pomieszczeniach musi być dobra wentylacja od góry, inaczej wodór zbiera się pod sufitem. Ale z helem jest podobnie, też ucieka, nie jest wybuchowy, ale z braku tlenu można się w takim pomieszczeniu udusić. Ze szkoleń z dawnej pracy pamiętam, że nawet spierdala szybciej niż wodór bo trudniej jest stworzyć powłokę wewnątrz butli, która spowalnia dyfuzję ze względu na neutralne właściwości chemiczne cząsteczki. Czy coś w tym rodzaju, może pokręciłem, to dawno było.
Zgłoś
Siriuz 2025-01-06, 18:47
takamahi napisał/a:

Nie do końca, w tym przypadku, nie tylko lewactwo, ale ludzie normalnie myślący i czujący, i w tym przypadku, (większość zwierząt boi się fajerwerków nie tylko psy choć z nich większość również się tego boi) nie równają do najsłabszych a do większości czyli bardzo demokratycznie. W innych przypadkach nie wiem, nie jestem zacietrzewionym skrajnym prawicowcem który głównie monitoruje poczynania lewactwa (też lewakiem nie jestem) żeby się do nich przypierdalać.

Nie, rozczulanie się nad kimś to nie jest oznaka myślenia. Jak każdy lewak mieszasz uczucia z rozumem lub dokładniej - emocje zalewają Twój rozsądek. Durni rodzice trzymają dzieci pod kloszem, żeby nie doświadczały negatywnych emocji, a potem takie coś wyrasta na pizdę, która boi się samochodów, fajerwerków i odmiennych opinii. Myślący ludzie oswajają stopniowo niedojrzałe jednostki z niewygodnymi sytuacjami.

[ Dodano 2025-01-06, 18:55 ]
takamahi napisał/a:

Poszukaj dokładniej. Te balony napełniane są wodorem, na co zresztą wskazuje duża prędkość spalania, która jest 4x większa niż w przypadku metanu. Dla porównania tutaj masz balon napełniony metanem (wodór wysłałem wyżej):

Zgłoś
takamahi 2025-01-06, 19:16
Siriuz napisał/a:

Nie, rozczulanie się nad kimś to nie jest oznaka myślenia. Jak każdy lewak mieszasz uczucia z rozumem lub dokładniej - emocje zalewają Twój rozsądek. Durni rodzice trzymają dzieci pod kloszem, żeby nie doświadczały negatywnych emocji, a potem takie coś wyrasta na pizdę, która boi się samochodów, fajerwerków i odmiennych opinii. Myślący ludzie oswajają stopniowo niedojrzałe jednostki z niewygodnymi sytuacjami.

żal mi ciebie gościu, jak zwykle nie dostrzegasz różnic, tym razem pomiędzy ludźmi (dzieci) a zwierzętami. Z mojej strony koniec w temacie, za wąsko masz pod sufitem aby z tobą rozsądnie gadać.

Nawet balony które pękają od temperatury i uwalniają gaz gwałtownie, mylisz z foliowym workiem który płonie nie pęka. Idąc twoim tokiem rozumowania a raczej jego brakiem, te wszystkie eksplozje gazu (metanu) w blokach to pewnie pic na wodę fotomontaż. Koleś, wróć do szkoły.

Wytłumaczę ci to łopatologicznie, może w końcu obejmiesz to swoim rozumkiem. Balon wypełniony metanem, po zetknięciu z płomieniem pęka. W wyniku tego gaz gwałtownie się rozpręża ale też rozprasza i miesza z powietrzem - na większej przestrzeni, powstaje mieszanka która spala się wybuchowo lub wręcz eksploduje (zależy od tego jaka mieszanka powstanie) . Tam masz kilkadziesiąt balonów, gdyby one były wypełnione wodorem miałbyś tam co najmniej kilka trupów, powybijane szyby dookoła - fala uderzeniowa i w huj ludzi z rozjebanymi bębenkami / oczami. No i nawet na nagraniu z ziemniaka, byłby większy huk.

A tutaj masz odpowiedni film na YT który ci to pokaze:

I to jest twój podstawowy problem w dyskusjach z tobą, żadnego ale to absolutnie żadnego tematu nie potrafisz rozpatrzeć kompleksowo. W tym przypadku skoncentrowałeś się na chemii a zapomniałeś o fizyce. Zapomniałeś też że szczegóły są istotne. Balon gumowy to nie foliowy wór.

Dlatego ponowię prośbę, wróć do szkoły.

I po raz kolejny powtarzam, nie jestem lewakiem, takie skrajności lewactwo, prawicowcy to dla mnie debilizm.
Zgłoś
Siriuz 2025-01-06, 23:15
takamahi napisał/a:

żal mi ciebie gościu, jak zwykle nie dostrzegasz różnic, tym razem pomiędzy ludźmi (dzieci) a zwierzętami. Z mojej strony koniec w temacie, za wąsko masz pod sufitem aby z tobą rozsądnie gadać.
Nawet balony które pękają od temperatury i uwalniają gaz gwałtownie, mylisz z foliowym workiem który płonie nie pęka. Idąc twoim tokiem rozumowania a raczej jego brakiem, te wszystkie eksplozje gazu (metanu) w blokach to pewnie pic na wodę fotomontaż. Koleś, wróć do szkoły.
Wytłumaczę ci to łopatologicznie, może w końcu obejmiesz to swoim rozumkiem. Balon wypełniony metanem, po zetknięciu z płomieniem pęka. W wyniku tego gaz gwałtownie się rozpręża ale też rozprasza i miesza z powietrzem - na większej przestrzeni, powstaje mieszanka która spala się wybuchowo lub wręcz eksploduje (zależy od tego jaka mieszanka powstanie) . Tam masz kilkadziesiąt balonów, gdyby one były wypełnione wodorem miałbyś tam co najmniej kilka trupów, powybijane szyby dookoła - fala uderzeniowa i w huj ludzi z rozjebanymi bębenkami / oczami. No i nawet na nagraniu z ziemniaka, byłby większy huk.
A tutaj masz odpowiedni film na YT który ci to pokaze:
I to jest twój podstawowy problem w dyskusjach z tobą, żadnego ale to absolutnie żadnego tematu nie potrafisz rozpatrzeć kompleksowo. W tym przypadku skoncentrowałeś się na chemii a zapomniałeś o fizyce. Zapomniałeś też że szczegóły są istotne. Balon gumowy to nie foliowy wór.
Dlatego ponowię prośbę, wróć do szkoły.
I po raz kolejny powtarzam, nie jestem lewakiem, takie skrajności lewactwo, prawicowcy to dla mnie debilizm.

Gościu z zatęchłym umysłem. Sam wstawiłeś film z gumowymi balonami wypełnionymi metanem na którym widać doskonale, że palą się znacznie wolniej od tych balonów z głównego filmu.

Widać, że skończyłeś szkołę średnią, ale szacować to nie potrafisz. Ciśnienie wewnątrz takiego balonika jest o 1-2% wyższe. To nie ma absolutnie żadnego wpływu na prędkość spalania się gazu, lub żeby być precyzyjnym ma marginalny i nieistotny wpływ. Zasadniczo to taki foliowy worek można napompować do wyższego ciśnienia.

Wróć Ty do pierwszego filmu, który wrzuciłem i obejrzyj tę 40 sekund do końca. Na początku masz wodór, a potem mieszaninę piorunującą do której jak mniemam się odnosisz pisząc o "co najmniej kilka trupów, powybijane szyby dookoła - fala uderzeniowa i w chuj ludzi z rozjebanymi bębenkami / oczami". Przykro mi, że miałeś takie chujowe zajęcia z chemii/fizyki, że nie pokazywali wam podpalania mydlanej piany z wodorem na dłoni. Teraz nie masz nawet bladego pojęcia jak pali się wodór i jesteś błędnie przekonany, że wybucha i wszystkich zabija... To jest problem z lewactwem - są na bakier z nauką. Boją się wszystkiego, boją się CO2, bo przespali lekcje przyrody, boją się samochodów, bo przespali zajęcia z bezpieczeństwa drogowego, boją się ognia bo spali na chemii.... wszystkiego kurwa się boją, ale niestety od ich ignorancji większa jest tylko arogancja.
Zgłoś
Bul_od_bytu 2025-01-06, 23:45
ZawszeZadowolony napisał/a:

Gdyby balony były wypełnione helem nic by się nie stało...
Jednak chińczyk Janusz chciał przyoszczędzić i wypełnił je propanem xD i pierdolnęło

Propan i butan są cięższe od powietrza więc balony by raczej nie latały.
Hel jest drogi i dla biedoty pompuje się wodorem lub od biedy metanem. Od czasów Hindenburga finał często jest podobny
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-01-07, 0:07
Siriuz napisał/a:

Gościu z zatęchłym umysłem. Sam wstawiłeś film z gumowymi balonami wypełnionymi metanem na którym widać doskonale, że palą się znacznie wolniej od tych balonów z głównego filmu.

To jeszcze ja się przypierdolę. Jakby koleś tych balonów nie ustawił w łańcuszku, ale zbił je w jedną kulę, jak te chińskie, to spaliłyby się w sekundę albo dwie.

Siriuz napisał/a:

Widać, że skończyłeś szkołę średnią, ale szacować to nie potrafisz. Ciśnienie wewnątrz takiego balonika jest o 1-2% wyższe. To nie ma absolutnie żadnego wpływu na prędkość spalania się gazu

Ma wpływ na prędkość rozchodzenia się gazu i mieszania z powietrzem, gdy balon pęka. Więc i na prędkość spalania.

Ale nie wiemy, czy w tych chińskich balonach był 100% metan, bo gaz ziemny zawiera też inne, a nie wiemy jakie zawiera ten chiński i jak się palą. Nie wiemy, czy nie było domieszki powietrza, która radykalnie przyspieszyłaby spalanie. Nie wiemy też, czy kolor płomienia to nie przekłamanie kamery.

Ogólnie, mało wiemy. Obstawiam metan, bo jednak jest łatwiej dostępny, ale tak naprawdę mnie to jebie, bo z filmu na 100% wywnioskować się tego nie da.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na rok. 6,50 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem