📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
3 minuty temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
tak się zastanawiam czy ta kolejka (0:30) to też pozostałość po kulturze łużyckiej???
minetek napisał/a:
tak się zastanawiam czy ta kolejka (0:30) to też pozostałość po kulturze łużyckiej???
Nie, nie łużyckiej, ma moje oko to po kulturze grobów jamowych.
ta kolejka pocina z muzeum znajdujacym sie w Zninie do Gąsawy za Biskupinem po drodze zatrzymuje sie w muzeum kolejnictwa w tzw ''Wenecji'' znajdują sie tam też ruiny zamku rodu Nałęczów czy jakoś tak nie bede tu mydlił oczu . wybaczcie za chaotyczny opis ale pisane z pamieci ponieważ byłem tam prare razy i powiem jedno każdy powinien odwiedzić to miejsce i można być dumnym że posiadamy taka historię
Też tam byłem, jak jeszcze do gimbazy chodziłem. Ale pojechałbym jeszcze raz, bo dziś jestem bardziej zainteresowany tematem, niż wtedy.
ja bym się srodze zawiódł jakbym tam pojechał, 2 rzędy domków i kawałek płotu. W książce do historii trochę inaczej to wyglądało
Ja za łepka jeździłem kolejką w każde wakacje, bo babcię miałem w Żninie. Stan torowiska pozostawia wiele do życzenia, prędkość w kilku miejscach jest taka, że można spokojnie wyjść i się wysikać. Ale to jest właśnie urok tej kolejki.
@ Kurczak nie zawiódłbyś się. To naprawdę spory kawałek terenu i jest trochę do obejścia, a tak jak napisał Kerim85, może i kolejka czasem się wlecze, ale jazda nią to naprawdę fajna sprawa. Mam 30 lat, a w tym roku wybraliśmy się ze znajomymi na przejażdżkę ową wąskotorówką i bawiliśmy się jak dzieciaki
O, nagrywali wszystko quadrocopterem. Też chce taki sprzęt!
Polecam wszystkich wyprawę do Biskupina, tym bardziej na rodzinny wypad zaczynając od Żnina stolicy Pałuk, czyli kolejki wąskotorowej z lokomotywą porową Leonem na czele. Niesamowite wrażenia dla dzieciaków, po drodze czasem organizowany jest napad na pociąg przez kowbojów, okup za "dziewice" . W samym Biskupinie jest zwiedzania przynajmniej na 4h, tylko warunek musicie udać się w czasie fenstynu archeologicznego który organizowany jest we wrześniu. W tym czasie co kawałek odbywają się pokazy m.in. gancarstwa, kowlstwa, wyrobu monet, skór, pokazowe wali wojowników (zależy jaki w tanym roku jest temat przewodni czy to słowianie, czy wikongowie, co roku inny temat to tacy wojownicy występują). Na miescu również sporo zagród z zwierzętami, atrakcji typu strzelanie z kuszy, łówków itp. itd. Zapraszam jako rodowity Pałuczanin
I Pamiętajcie: Gdzie topory miecze łuki tam Biskupin i Pałuki!!!
I Pamiętajcie: Gdzie topory miecze łuki tam Biskupin i Pałuki!!!
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów