📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
16 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
Już mamy najlepszy bo najdroższy transporter na świecie czyli "Rosomaka" !!! Polska power !!! Bumar kilkanaście lat spawał podwozie dla haubicy aż Koreańczycy będą spawać ^^ Choooy dupa i kamieni kupa a nie kraj...
Żeby rozwijać armię trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: z kim ta armia ma walczyć? W najbliższym sąsiedztwie nie mamy wroga (a na ekspedycję kolonialne na drugi koniec świata ambicji póki co nie mamy - choć po Afganie i Iraku mam pewne wątpliwości) a jedynym w sumie krajem który może nam "podskoczyć" jest Rosja - ona ma trzecią armię świata i tyle głowic nukleranych, że mogłaby pokryć nimi nie tylko Polskę ale dowolny kraj - jaką różnicę takiemu wrogowi zrobi zamiast 200 starych wozów piechoty 400 nowiutkich i pachnących jeszcze farbą jeżeli do zlikwidowania takiej ilości wystarczy 400 pocisków kumulacyjnych (taką ilość przenosi bodajże 40 stareńkich śmigłowców Mi-24 - a Rosja ma takich śmigłowców ponad 400!). Po co wydawać kilkanaście miliardów złotych na coś, co zniknie na polu bitwy po kilkunastu minutach?
Fajne czołgi!
gadasz z sensem, więc od razu sub poleciał.
Może powiedz też coś jak bezsensownie mamy skonstruowane wojsko.. ilu mamy żołnierzy, oficerów i generałów bo ostatnio coś o tym było i interesuje mnie ile jest w tym prawdy.
Może powiedz też coś jak bezsensownie mamy skonstruowane wojsko.. ilu mamy żołnierzy, oficerów i generałów bo ostatnio coś o tym było i interesuje mnie ile jest w tym prawdy.
zamiast inwestować w czołgi, zainwestujmy w myśliwce bojowe i helikoptery, a przede wszystkim w TARCZE ANTYRAKIETOWA jak i inne urządzenia i fortyfikacje które wzmocnią naszą obronę terytorialną
W czeski bimber zainwestować, porozrzucać na granicy, schować się za Wisłą. Nim dojdą do Buga, dla nich zapadnie noc.
może wojskowi chcą mieć pływające wozy, bo się na niemców szykują -_-
A moim zdaniem inwestycja w sprzęt jakikolwiek jest nieopłacalna. Warto szkolić Odziały Obrony Terytorialnej bo co nam po sprzęcie jak nie będzie przeszkolonych ludzi. Co jak co ale to najzwyczajniejszy człowiek ma największą mobilność zwłaszcza w mieście i to człowiek uzbrojony w RPG czy inny granatnik z możliwością załadowania pocisku kumulacyjnego stanowi zagrożenie dla pojazdów (BWP, czołgi czy inne transportery gąsienicowe/ kołowe). Ta sama sprawa tyczy się zagrożenia z nieba. Wyposażyć i przeszkolić (albo w odwrotnej kolejności) OT w pociski naprowadzające i zagrożenie dla helikopterów gotowe. To na pewno wyjdzie taniej i z korzyścią dla obronności. Uczmy się, wyciągajmy wnioski z naszej historii. Mamy przecież doświadczenie w walce partyzanckiej a każdy oddział OT działający w rejonie zamieszkania, który przede wszystkim zna swój teren będzie stanowił większe zagrożenie niż te burżuazyjne prozachodnie makiety na trakcji gąsienicowej.
@bloodwar
Idąc tym tokiem rozumowania może w ogóle powinniśmy zrezygnować z armii skoro ruskie tak czy siak będą miały miażdżącą przewagę? To chyba nie jest taka prosta kwestia, ofc. moim skromnym zdaniem
Choć w pełni się zgadzam, przeżywalność tego typu jednostek(BWP) w razie ataku ruskich na Polskę była by liczona w minutach po spotkaniu z przeciwnikiem
Idąc tym tokiem rozumowania może w ogóle powinniśmy zrezygnować z armii skoro ruskie tak czy siak będą miały miażdżącą przewagę? To chyba nie jest taka prosta kwestia, ofc. moim skromnym zdaniem
Choć w pełni się zgadzam, przeżywalność tego typu jednostek(BWP) w razie ataku ruskich na Polskę była by liczona w minutach po spotkaniu z przeciwnikiem
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów