Jakość jaka jest taka jest, przynajmniej nie zajmuje za dużo miejsca na chomikowych serwerach
Źródło trójmiasto.pl
Art. 129b. 1. Kontrola ruchu drogowegow gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).
2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:
1) kierującego pojazdem niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym;
2) uczestnika ruchu naruszającego przepisy o:
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, wózków rowerowych, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
Art. 129b. 1. Kontrola ruchu drogowegow gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).
2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:
1) kierującego pojazdem niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym;
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, wózków rowerowych, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
@up toś się popisał:
A że część przepisów dot. aut pokrywa się z tymi dla rowerów, to przejazd rowerem na czerwonym jak najbardziej się tu łapie.
Tak jak podkreśliłeś.... ten punkt można stosować w odniesieniu do przepisów, które dotyczą ruchu tylko tych pojazdów, które są w nim wymienione, a nie o ruchu wszelkich pojazdów.
b) ruchu motorowerów, rowerów
Rozmawiałem kiedyś o tym przepisie z komendantem SM, wcześniej też miałem wątpliwości, czy SM właściwie to interpretuje.
Tu mamy chyba faktycznie przypadek patrolu mieszanego, dlatego właśnie mogło jednak dojść do zatrzymania zgodnie z prawem.
Co do tytułu.... autor, kto ucieka, kto ściga?
Brawurowa pościg rowerzysty?
Brawurowa ucieczka rowerzysty
albo
Brawurowy pościg SM
Autouzupełnianie robi swoje, miało być brawurowy pościg
Tak jak podkreśliłeś.... ten punkt można stosować w odniesieniu do przepisów, które dotyczą ruchu tylko tych pojazdów, które są w nim wymienione, a nie o ruchu wszelkich pojazdów.
b) ruchu motorowerów, rowerów
Rozmawiałem kiedyś o tym przepisie z komendantem SM, wcześniej też miałem wątpliwości, czy SM właściwie to interpretuje.