Idealnie wyżłobione otwory i wyszlifowane kamienie za pomocą miedzianych scyzoryków w budowlach z przed 5k lat?
Idealnie wyżłobione otwory i wyszlifowane kamienie za pomocą miedzianych scyzoryków w budowlach z przed 5k lat?
Swoja droga,widze ze wszyscy tutaj piszą o transportowaniu ciężarów, kiedy to film jest o obróbce kamienia D:
Jakie wszyscy? Było o narzędziach to wyskoczyłeś z odpowiedzią:
Chyba czegos nie zrozumiales, co ma wiedza do podnoszenia 1000tonowych blokow? Teraz jest to praktycznie nie mozliwe, wiec w jaki sposob robili to indanie 2/3/4tysiace lat temu? I co nimi kierowalo? czesto pisali ze to juz tu bylo? Do tego dochodzi fakt samej obróbki ktora przy dzisiejszych maszynach jest bardzo trudna
To udzielono Ci odpowiedzi.
trane1 - da się obecnie przesunąć bloki ważące nawet kilka tysięcy ton (jest dźwig co dźwiga 7 tys. ton) tylko jest to zupełnie nie opłacalne przy budowie budynków dużo łatwiej i taniej buduje się z stali i betonu którego starożytni nie znali więc musieli sobie poradzić inaczej. Indianie robili to w prosty sposób pejcz + x niewolników + brak zasad BHP i gotowe budowa będzie trwałą 10 - 20 lat ale w końcu ją skończą. Kierował nimi ambicja władcy/kapłana by samo wejście do takiego pałacu/świątyni budziło lęk wśród potencjalnych petentów.
Właśnie to powiedziałem... więc chociaż pobieżnie czytaj komentarze...
Starożytni do odrąbywania surowca w kamieniołomach używali prostej metody. Wbijano wzdłuż "szpice" z brązu, prostą linię łatwo jest wyznaczyć za pomocą sznurka. Zresztą posiadali i inne prymitywne narzędzia do geometrii, bo już rozkwitała od dawna matematyka. Osłabiany kamień w linii prostej przez wspomniane "szpice" pękał wzdłuż pod własnym ciężarem. Tak odrąbany kawał skały ma idealnie prosty bok. Wiadomo, że niektóre skały są z natury matowe, a inne mają połysk nawet po lekkim przetarciu. Więc co to jest wypolerować szmatami idealnie prosty bok na lustro? Zwłaszcza, gdy dana skała ma właściwości połysku.
Otwór w kształcie O, możesz "wywiercić" za pomocą piachu i drewnianych klocków w kształcie walca, kwestia tylko czasu ile Ci to zajmie. A starożytni mieli go w cholerę, tam nie liczono nadgodzin czy "nadmiesięcy". Zaskoczę Cię, znano już wtedy cyrkiel więc to nie problem wyznaczyć postawę walca.
Chyba wiem jak zrobili te okrągłe dziury
Coś filmu wrzucić nie mogę :F
/watch?v=5pDpz0maE6k
albo
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów