📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 13:51
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
gimbaza zczaiła że na topgear można zarobić piwa i sie zaczelo...
tabasc napisał/a:
Gimnazjum wprowadzono, kiedy zaczynałem studia, a na piwach zależy mi tak samo, jak na twojej opinii
no prawie jak polonez vs AN-2
Heh, Typhoon na pełnej mocy generuje ok 18 ton ciągu, sam waży 11t, zalany po korek niecałe 16t. Podejrzewam, że miał jakieś 50% paliwa w zbiornikach, czyli jeszcze -2,5t. W sumie daje nam to stosunek mocy do masy na poziomie 1,34.
Z czymś takim nie da się wygrać
Z czymś takim nie da się wygrać
Lubię niebieskie samochody, ale ten jakoś mi się nie podoba. Co do samolotu, to fajnie być takim pilotem, latać sobie w przestworzach i delektować się pięknymi widokami.
kurde nie rozumiem zbytnio co oni chcieli tu pokazac i na czym mial polegac " eskperyment" ale huj z tym .fajne autko xD
tabasc napisał/a:
dokładnie a odcinek stary z przed kilku lat, są dużo lepsze do wstawienia niż to.
Chuj, że stary odcinek. Wrzuć lepszy zamiast pierdolić, a za topgear'a daje piwko!
jeden odcinek topgear ma większy budżet niż polskie filmy z ostatnich 3lat Oo
@rolerek
Ciekawa jednostka "tona ciągu". Stosunek mocy do masy też nie podajesz jednostki więc w podajesz go w W/kg. A zalany po korek waży 15 ton (weź pod uwagę mniejszą gęstość nafty niż wody). Jak coś, robisz, to rób to porządnie, albo nie rób tego wcale.
Ciekawa jednostka "tona ciągu". Stosunek mocy do masy też nie podajesz jednostki więc w podajesz go w W/kg. A zalany po korek waży 15 ton (weź pod uwagę mniejszą gęstość nafty niż wody). Jak coś, robisz, to rób to porządnie, albo nie rób tego wcale.
daj chociaż jeden przykład...
cysio0407 napisał/a:
@rolerek
T/W 1,34 mówi tyle, że samolot ma nadwyżkę ciągu, jest to wartość matematyczna a nie fizyczna i tyle :]
Co ci przeszkadza tona ciągu ? Chyba łatwiej zrozumieć przeciętnemu sadolowi 18t niż 180kN ?
A skoro już jesteś taki dokładny to waży 14,5t.
Może mi jeszcze powiesz, że parkujesz z linijką panie dokładny ?
@rolerek
T- Temp. w Kelwinach czy Tesle ? A jak w Tonach/Wat to ciekawie, 1,34tony na 1 Wat, to 2 osoby pchające malucha mają podobny stosunek masy do mocy.
T- Temp. w Kelwinach czy Tesle ? A jak w Tonach/Wat to ciekawie, 1,34tony na 1 Wat, to 2 osoby pchające malucha mają podobny stosunek masy do mocy.
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów