w komentach jeden bonusik nie zwiazany z astronomia!
w komentach jeden bonusik nie zwiazany z astronomia!
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Gaz z dupy, który można komuś ukradkiem nalać do szklanki
A wiesz, że nasz układ słoneczny wiruje wraz z Drogą mleczną, której jest częścią? Może tu kryje się odpowiedź...
Obrót wokół własnej osi to jakieś 1600 km/h, pędząca bezwładnie atmosfera stopiłaby wszystkie stalowe konstrukcje na powierzchni, gdyby Ziemia nagle stanęła w miejscu. Na skutek samego tylko tarcia.
Poza tym mylisz chyba obrót wokół własnej osi z obiegiem wokół Słońca. Pomyśl, policz i powiedz jaki wynik dostałeś. Podpowiadam, uśredniony promień obiegu to 1 j.a. mniej więcej. Wzór na obwód znajdziesz u wujka, w sumie wujek nawet ci wszystko wyliczy.
Wokół Słońca to pędzimy mniej więcej 30 km/s.
a może chodzi o ruch postępowy wokół słońca, a nie obrotowy wokół własnej osi?
@androgenius
Po 1. grzecznie sie wypowiedzialem na temat tego co mysle, Twoja agresja jest zbedna, no chyba, ze dzis znow dostales lomot w szkole, to troche Cie usprawiedliwia
po 2. obrot wokół wlasnej osi byl pierwszym co przyszlo mi do glowy i zamiast pomyslec od razu skomentowalem, moj blad
po 3. nie oceniaj kazdego wlasna miara, to ze Tobie google do wszystkiego potrzebne i kazdego od razu tam posylasz, odkrywa tylko Twoje ograniczenie, tak sie sklada, ze wzorow znam az w nadmiarze i nie musze pytac "wujka" o kazda pierdole
"planeta w całości zrobiona z diamentów"
kurwa? a kto ją zrobił wobec tego?
jesteśmy zbudowani z gwiazd....no też mi odkrycie a niby z czego kurwa? osobne pierwiastki zarezerwowane dla ludzkiego mięsa?
ić z tym gównem na kwejka....niby okej ale błędów w ciul
@UP o tym nie pomyslalem
@androgenius
Po 1. grzecznie sie wypowiedzialem na temat tego co mysle, Twoja agresja jest zbedna, no chyba, ze dzis znow dostales lomot w szkole, to troche Cie usprawiedliwia
po 2. obrot wokół wlasnej osi byl pierwszym co przyszlo mi do glowy i zamiast pomyslec od razu skomentowalem, moj blad
po 3. nie oceniaj kazdego wlasna miara, to ze Tobie google do wszystkiego potrzebne i kazdego od razu tam posylasz, odkrywa tylko Twoje ograniczenie, tak sie sklada, ze wzorow znam az w nadmiarze i nie musze pytac "wujka" o kazda pierdole
Tyś chuju agresji chyba jeszcze w życiu nie widział. Kulturalnie ci odpisałem, gdzie błąd w rozumowaniu poczyniłeś a ty się agresji doszukujesz, strzała w dziurę nie chcesz czasem, kierwa fa?
Nie? To spuść łeb i zawrzyj szparę
W ramach pokuty narzucam ci obowiązek obejrzenia wszystkich 5 sezonów znakomitej popularnonaukowej serii "The universe", na piracie w HD zajmuje 145 gb.
Z takich ciekawostek to dodam jeszcze, że wiatry na Neptunie wieją z naddźwiękową prędkością (chociaż prędkość dźwięku w atmosferze Neptuna różni się nieco od ziemskiej) a niektóre gwiazdy neutronowe mają częstotliwość obrotu dochodzącą do 700-1000 Hz i gdyby były nieco większe niż są, to punkty na ich powierzchni miałyby prędkości większe niż c. Główny antycyklon na Jowiszu wieje nieprzerwanie co najmniej od 1600 któregoś roku i jest 3 razy większy od Ziemi. Sam Jowisz ma w środku prawdopodobnie 2 oceany wodoru, jeden w drugim, przy czym pierwszy to zwykły, skompresowany wodór a wewnątrz niego drugi, sferyczny ocean z wodoru skompresowanego do postaci metalicznej.
Na tzw. brązowych gigantach padają deszcze ze stopionego żelaza a najdłuższy nieprzerwany deszcz na Ziemi trwał ok. 1 mln lat ( +- 200 000 lat).
Grubość pierścieni saturna to mniej więcej tyle, ile wysokość średniego bloku komunistycznego w małym miasteczku co przy ich obwodzie daje bardzo ciekawy stosunek.
Najwieksze albedo w układzie słonecznym ma Wenus ( coś koło 0,7 chyba) a albedo czarnej dziury wynosi 0.
Ciekawostek o poznanym kosmosie możnaby nastuakć na 20 tomów. Polecam "Naukę świata Dysku" zwłaszcza tom 1, poziom zagęszczenia ciekawostek w tej książce to over 9000.
@androgenius Idź spać bo ci mama zabierze klawiaturę.
Bujaj pejsy, pajacu.
ja pierdolę.....
"planeta w całości zrobiona z diamentów"
kurwa? a kto ją zrobił wobec tego?
jesteśmy zbudowani z gwiazd....no też mi odkrycie a niby z czego kurwa? osobne pierwiastki zarezerwowane dla ludzkiego mięsa?
ić z tym gównem na kwejka....niby okej ale błędów w ciul
akurat to dziwne nie jest,bo diamentów sie nie robi one same powstaja.
bardziej mnie dziwi plonacy lód!
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów