📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:46
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:22
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów.
Niestety sytaucja związana z brakiem reklam nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany Link do Zrzutki
MarGunio napisał/a:
Biorąc pod uwagę fakt że Piepszło z góry i ogień widać wydobywa się z włazów
To na moje oko Dostali Pociskiem z Haubicy
tak zwane trafienie bezpośrednie
ps. pozdrawiam kolegów z 1 Mazurskiej Brygady Artylerii dywizjon dowodzenia
To, że ogień wydobywa się z włazów to normalne, bo to jest jedyne miejsce gdzie płomień ma ujście. Zresztą wszystkie radzieckie czołgi do T-72 włącznie mają taką jedną przypadłość, że prawie każde przebicie pancerza kończy się usmażeniem załogi w płomieniach efektownie strzelających z włazów.
A przyczyna jest prozaiczna. Niczym niezabezpieczone pociski, które przebywały sobie bez osłony w przedziale załogi lub w ładownicy. O wiele łatwiej jest więc po prostu wysadzić amunicję w tych czołgach, a wysadzona robi z załogi szaszłyki w trybie ekspres. O ile na zachodzie osłonięte i oddzielone od załogi pancernymi płytami magazyny pojawiły się już pod koniec II WŚ (takie magazyny miały najmłodsze Shermany), o tyle Rosjanie zaczęli ich używać stosunkowo niedawno. Osłonięty magazyn, zwiększał szanse na przeżycie załogi, minimalizując ryzyko eksplozji czołgu. A, że rosjanie załogami się nie przejmują...
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów