Ja byłem kiedyś na czarnej mszy nie pamiętam już w jakiej dzielnicy Londynu w kościele batystów . Byłem jedynym białym w całym kościele. Brązowi nie okazywali wobec mnie żadnej wrogości . Posłuchałem sobie gospelu . Poobserwowałem jak wygląda obrządek takiej mszy i to wszystko .
Niestety nie mam żadnego filmu z tamtego okresu.
Bardziej hardkorowo było w Brazylii w 2013 r w miasteczku położonym przy granicy z Argentyną . Zaciekawiły mnie tańce i śpiewy w budynku z krzyżem wyglądającym jak kościół . Wyprawiał się tam prawdziwy teatrzyk. Do każdego obecnego podchodził guru jakiś i kładł łapsko na czoło po czym delikwent padał na ziemie lub dostawał drgawek a tłum krzyczał niczym arabskie baby po jakiejś tragedii.
Podszedł i do mnie ten cały ich guru na co ja pierwszy bezceremonialne swą niemałą łapę położyłem mu na czoło . odepchną ja ze złością i coś zaczął do mnie wykrzykiwać na co ja mu odpowiedziałem po polsku zrobiło się lekkie zamieszanie . Ale udało mi się z stamtąd jakoś czmychnąć . Potem dowiedziałem się że to nie był prawdziwy kościół tylko Kościół sekty protestanckiej . Jakich w Brazylii jest bardzo wiele. 2 polki które wtedy były ze mną widząc co zrobiłem powiedziały że jestem nienormalny.
Lepszego komplementu nie mogłem usłyszeć .