ps. większość pielgrzymów (98%) zatrzymuje się w namiotach na placu przy JG lub hotelach Jasnogórskich. i znaczna większość tych ludzie są na tyle biedni, że wolą wydać 30 zł na pamiątki warte kurwa 10 zł niż zostawić siano w restauracjach, sklepach. zresztą większość lokali dookoła JG jest własnością JG.
Częstochowa pod każdym względem to dno - niestety. Fatalne szkoły (przekonacie się idąc na gdziekolwiek na studia - Wy patrzycie się na tablicę jak na hieroglify, a reszta grupy już to miała w LO), fatalne uczelnie (koleżanka na Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji na Politechnice zdała pierwszy rok mając jedno zaliczenie - trzeba było mieć zeszyt z ręcznie zapisanymi notatkami z wykładów), fatalna oferta kulturalno-rozrywkowa (i nie gadajcie, że Częstochowa jest małym miastem!!!) no i najważniejsze: fatalny rynek pracy. Ot, albo pracujesz w markecie/fastfoodzie/galerii albo masz własną firmę działającą ogólnopolsko. Stąd też jednocześnie jest tu najwięcej milionerów w województwie, a jednocześnie najwyższe bezrobocie (na marzec 2014 ponad 20%). Jedyne do czego nie można się przyczepić to drogi - są OK.
Bardzo chciałem tu zostać, ale niestety musiałem wyjechać do... Łodzi (teraz możecie mnie hejtować ). Też syf, ale zmieniający się na lepsze w tempie niesamowitym.
Trochę wiem co nieco o Jasnej Górze (fucha przy pielgrzymkach)... Jasna Góra ma kilkukrotną przebitkę na pamiątkach itp. nie płacą podatków, mają monopol na sklepy w alejach (każdy kto wynajmuje lokal w alejach płaci haracz na rzecz klasztoru). JG zapewnia tylko i wyłącznie rozgłos a miasto z tego nie ma nic. przykra prawda. to co ludzie zarobią ze sklepów jest mało opłacalne tak naprawdę. a Paulini sobie jeżdżą 4 razy w roku podupczyć na wakacjach (drogich wakacjach).
ps. większość pielgrzymów (98%) zatrzymuje się w namiotach na placu przy JG lub hotelach Jasnogórskich. i znaczna większość tych ludzie są na tyle biedni, że wolą wydać 30 zł na pamiątki warte kurwa 10 zł niż zostawić siano w restauracjach, sklepach. zresztą większość lokali dookoła JG jest własnością JG.
i ja się z tym zgodzę, to nieprawda że miasto ma dochody z pielgrzymów, bo ich nie ma, wszystko ściąga klasztor, pielgrzymi śpią w miejscach należących do klasztoru, jedzą w miejscach należących do klasztoru i kupują w miejscach należących do klasztoru. I taka z tego polityka. A gdybyście weszli na parking paulinów to dopiero by wam miny zrzędły jakie tam fury stoją (i nie, nie pielgrzymów)
Hmmm w takim razie zapraszam do Lublina
Lepiej do Zamościa. Miasto około 65 tys mieszkańców (info wikipedia), a Biedronek i innym super hiper marketów nasrane co chwilę. Miasto niby turystyczne, a już po 22 umiera.
.
Zabrali mu słońce, pierdolone słońce,
Tak radosne i tak gorące
cóż za pyszny bul dópy, o większości polskich miast można stworzyć taki filmik. autor nie ma chyba poważniejszych problemów, skoro tak spuszcza się nad chujowością swojego miasta. a inteligentny człowiek zawsze sobie znajdzie jakieś zajęcie i nie ma czasu na marudzenie, pozdrawiam
Miej swoje zdanie na temat swojego miasta, a i tak jakiś pierdolony cieć powie, że masz ból dupy bo taka moda.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów