Henry Tandey (ur 30 października 1891r- zm 20 grudnia 1977r) był angielskim odbiorcą krzyża Wiktorii, najwyższego i najbardziej prestiżowego odznaczenia za męstwo za starcie z wrogiem które może zostać przyznane żołnierzom Brytyjskim oraz żołnierzom Brytyjskiej Wspólnoty Narodów. Był najbardziej odznaczonym żołnierzem Brytyjskim w czasie I Wojny Światowej.
Mimo wątpliwości jest to historia która mówi, że Adolf Hitler i Tandey napotkali siebie po walce na Marcoing (w październiku 1914 r., podczas gdy Tandey służył z Green Howards). Zmęczony niemiecki żołnierz zawędrował pod linię ognia Tandey'a. Niemiecki żołnierz został ranny, a nawet nie próbował podnieść swojej broni. Tandey nie zdecydował się strzelać. Niemiecki żołnierz zobaczył go, obniżył swój karabin i podziękował skinieniem głowy przed odejściem w dal. Żołnierz został później zidentyfikowany jako kapral Adolf Hitler z 16 Bawarskiego Pułku Piechoty. Hitler później zobaczył raport gazety o Tandey'u i przyznanym mu VC(Krzyż Wiktorii) (w październiku 1918 r. podczas gdy służył w 5. batalionie pułku księcia Wellingtona (West Riding) Wellingtona), rozpoznał go i trzymał wycinek.
Tandey, teraz bohater wojenny, pojawił się w obrazie niosąc rannego żołnierza w Ypres, namalowanego przez włoskiego artystę Fortunino Matania, na zlecenie pułku Green Howards, . W 1937 roku Hitler zapytał dowództwo starego regimentu Tandey'a o dużą fotografie obrazu, która została przesłana. Kapitan Weidmann, adiutant Hitlera, napisał następującą odpowiedź: "Błagam, aby potwierdzić swój przyjazny dar, który został wysłany do Berlina dzięki uprzejmości dr Schwend. Führer jest naturalnie bardzo zainteresowany rzeczami związanymi z własnymi doświadczeniami wojennymi, a on był wyraźnie wzruszony, gdy pokazałem mu zdjęcie i wyjaśnił, myśli, które miałeś by fotografia była wysłana do niego. On skierował mnie, aby wysłać Ci swoje najlepsze podziękowania za prezent, który jest przyjazny, tak bogaty w pamięci. " Hitler też otrzymał kopię rejestru służby Tandey'a.
W 1938 roku, kiedy Neville Chamberlain odwiedził Hitlera w jego alpejskim dworku, Berghof, podczas dyskusji, które doprowadziły do układu monachijskiego, zauważył fotografię i zapytał o nią. Hitler odpowiedział, "że ten człowiek przyszedł tak blisko mnie zabijając, że myślałem, że nigdy nie powinien widzieć Niemcy, znów Opatrzność ocaliła mnie od takiego pożaru, diabelnie dokładnie jak te Angielskie chłopaki mający nas na muszce". Poprosił również Chamberlain'a by przekazał swoje najlepsze życzenia i wdzięczność Tandey'owi. Chamberlain obiecał zadzwonić do Tandey'a osobiście po jego powrocie, co zrobił.
źródło: en.wikipedia.org/wiki/Henry_Tandey