Może przydać się w wypadku zabłądzenia. Pewna metoda na wyznaczenie czterech stron świata, bez kompasu pod ręką.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 20:05
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 20:49
🔥
Są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
- teraz popularne
pierwszy lepszy posąg Światowida i po sprawie
*sypki drift po blacie*
Riv91 napisał/a:
rai87, z tym chujem masz rację, ale zwróć uwagę na to, że wszystkie te sposoby są a) mało dokładne b) wyznaczasz tylko jeden kierunek, a nie 4 strony.
Romek, kluczowe słowo: kiedyś.
bach, wszędzie na półkuli północnej, na południowej wyznaczysz w ten sposób nie północ, a południe.
Hehe, ja jak bede wiedzial gdzie jest wschod to i bede wiedzial gdzie jest polnoc taki ze mnie magik
to był najbardziej idiotyczny filmik jaki widziałem. Do takiego samego wniosku by doszedł stając po prostu tyłem do słońca... Przed sobą miałby północ, z prawej wschód a z lewej zachód... problem w tym że sł0once musiałoby być w południe, a u niego też nie jest południe, więc jak kurwa niby on wyznaczył tę północ? bo jakoś tego nie czuję
Obejrzałem jeszcze raz z nadzieją że coś przeoczyłem, ale nie, nadal jest to bez sensu i bardzie wyznaczył wschód niż północ... skoro za nim zachodzi słonce to ciekawe jak przed nim ma być pól noc XD
Obejrzałem jeszcze raz z nadzieją że coś przeoczyłem, ale nie, nadal jest to bez sensu i bardzie wyznaczył wschód niż północ... skoro za nim zachodzi słonce to ciekawe jak przed nim ma być pól noc XD
Oszustwo! Jakie kierunki wskaże linia łącząca dwa patyczki gdy pomiaru dokona od godz. 16:00 do 17:00 ? Północ jest wskazana przez cień wtedy gdy cień jest najkrótszy . Metoda ta działa tylko w południe i nie ma potrzeby łączyć odcinków wystarczy tylko stanąć plecami do słońca . W innych godzinach należy skorzystać z tarczy wskazówkowego zegarka w celu skorygowania kąta o jaki słońce przesunęło się na nieboskłonie . Bowiem cień wskazuje różne kierunki w zależności od pory dnia . Metoda tarczy zegarka jest bardzo prosta należy skierować godzinową wskazówkę na tarczę słoneczną . Będzie nas interesować kąt który powstanie miedzy godz przykładowo 16 a południem .potem wystarczy tylko położyć na tarczy zegarka prostą słomkę lub źdźbło tak żeby kąt który powstał między południem a daną godziną podzielić na dwie równe połowy. Dolna część słomki wskaże nam dokładnie północ jeśli trzymamy zegarek tak aby wskazówka godzinowa była skierowana na tarczę słońca . Należy też pamiętać że dla sztucznego czasu letniego to godzina 13:00 jest astronomicznym południem a nie 12:00 i najlepiej jest przestawić sobie zegarek na czas astronomiczny zimowy.
filmy innych użytkowników które mnie rozbawiły , zaciekawiły lub zbulwersowały
Kanał na Y.T "Km2bp"
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów