18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:15
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14
Everizon 2012-11-21, 21:06
Raczej nie myślałem o samym oporze bo ten jest i tak już znikomy i nie tłumaczyłby takiego wzmocnienia.
Stawiałbym raczej na wydajniejszą produkcję fal w półprzewodniku. Atomy mniej drgają, w tak niskim stanie energetycznym po prostu produkcja fotonów może być wydajniejsza.

"Niebo nie jest miejscem,
nie także jest czasem.
Niebo to: być doskonałym"
-Mewa- Richard Bach
Zgłoś
Szwancolot 2012-11-21, 21:08 2
Swka napisał/a:

Teraz pytanie ode mnie na temat tego tematu:

Czemu?

Element świecący diody to półprzewodnik, czasem mieszanka kilku. Pod wpływam niskiej temperatury prąd "przeskakuje" łatwiej między katodą a anodą. Ot i cały myk.

otworzoczy000 napisał/a:

jezeli jakiemus degenerusowi odpowiada obrazanie naszych Polskich rzołniezy, flagii, nabijanie sie z naszej powstanczej histori to brak mi słów

Zgłoś
Dzikiwaz 2012-11-21, 21:22 1
MrHT napisał/a:

No nie wiem....

Wraz ze spadkiem temperatury spada opór i dioda świeci jaśniej?

To nie jest przewodnik. W półprzewodniku rezystancja (opór) maleje wraz ze wzrostem temperatury.
pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82przewodniki

W półprzewodnikach dobrze jest kiedy sieć drga bo dzięki temu możemy łatwiej przenieść elektrony do pasma przewodnictwa przez poziom wzbroniony: pl.wikipedia.org/wiki/Pasmowa_teoria_przewodnictwa
To tak na chłopski rozum.

Jeszcze ciekawsze jest, że istnieją materiały ceramiczne, które w temp. 4K są nadprzewodnikami, a w temp. pokojowej oczywiście są świetnymi izolatorami.
Zgłoś
gms 2012-11-21, 22:12
zmienia kolory niczym kameleon
Zgłoś
tigerqaz 2012-11-21, 22:24
i..... ?

czemu to miało służyć ?

Statystycznie wypada jedna śmierć na jednego człowieka.
Zgłoś
Filo1 2012-11-21, 22:37
jak się przegrzewa to przybiera bardziej czerwone barwy, potem pomarańcz i przez chwile widać jak się pali ;P
Zgłoś
contowsky 2012-11-21, 22:45
dawać mi takiego gifa

Najebać tysiąc postów i na emeryturę.
Albo dwa.
Trzy i więcej nie będzie.
Cztery, ostatnie słowo.
Zgłoś
szereg0wy 2012-11-21, 23:38
Wyjaśnienie? Jest zimno, to prąd szybciej zapierdala.
Zgłoś
santi11 2012-11-22, 0:14 1
Oko Innosa ahh dziecinstwo ..
Zgłoś
b................e 2012-11-22, 8:32 1
Kurwa. Przeczytałem, że Doda w ciekłym azocie i niechcący włączyłem filmik.
Zgłoś
wessoly 2012-11-22, 10:14
Dioda elektroluminescencyjna, dioda świecąca, LED ( - dioda zaliczana do półprzewodnikowych przyrządów optoelektronicznych, emitujących promieniowanie w zakresie światła widzialnego, jak i podczerwieni. Jej działanie opiera się na zjawisku rekombinacji nośników ładunku (rekombinacja promienista). Zjawisko to zachodzi w półprzewodnikach wówczas, gdy elektrony przechodząc z wyższego poziomu energetycznego na niższy zachowują swój pseudo-pęd. Jest to tzw. przejście proste. Podczas tego przejścia energia elektronu zostaje zamieniona na kwant promieniowania elektromagnetycznego. Przejścia tego rodzaju dominują w półprzewodnikach z prostym układem pasowym, w którym minimum pasma przewodnictwa i wierzchołkowi pasma walencyjnego odpowiada ta sama wartość pędu.
Zgłoś
mungo 2012-11-23, 18:42
up
Nie latwiej bylo dac linka do wiki?? Chcialo Ci sie tak przepisywac?!
Zgłoś
Everizon 2012-11-23, 22:25
@up ctrl-c ctrl-v'owiec ale na co innego zwróciłem uwagę. Bardzo dogłębna definicja tylko że... nie wnosi nic do tematu. Ani jedno ! Ani choćby jedno zdanie tego elaboratu nie pomoże w zrozumieniu efektu zmiany barwy i natężenia.

"Niebo nie jest miejscem,
nie także jest czasem.
Niebo to: być doskonałym"
-Mewa- Richard Bach
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów