Zmieniający się kolorek diody
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 2:15
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 0:14
Raczej nie myślałem o samym oporze bo ten jest i tak już znikomy i nie tłumaczyłby takiego wzmocnienia.
Stawiałbym raczej na wydajniejszą produkcję fal w półprzewodniku. Atomy mniej drgają, w tak niskim stanie energetycznym po prostu produkcja fotonów może być wydajniejsza.
nie także jest czasem.
Niebo to: być doskonałym"
-Mewa- Richard Bach
Stawiałbym raczej na wydajniejszą produkcję fal w półprzewodniku. Atomy mniej drgają, w tak niskim stanie energetycznym po prostu produkcja fotonów może być wydajniejsza.
Swka napisał/a:
Teraz pytanie ode mnie na temat tego tematu:
Czemu?
Element świecący diody to półprzewodnik, czasem mieszanka kilku. Pod wpływam niskiej temperatury prąd "przeskakuje" łatwiej między katodą a anodą. Ot i cały myk.
No nie wiem....
Wraz ze spadkiem temperatury spada opór i dioda świeci jaśniej?
To nie jest przewodnik. W półprzewodniku rezystancja (opór) maleje wraz ze wzrostem temperatury.
pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82przewodniki
W półprzewodnikach dobrze jest kiedy sieć drga bo dzięki temu możemy łatwiej przenieść elektrony do pasma przewodnictwa przez poziom wzbroniony: pl.wikipedia.org/wiki/Pasmowa_teoria_przewodnictwa
To tak na chłopski rozum.
Jeszcze ciekawsze jest, że istnieją materiały ceramiczne, które w temp. 4K są nadprzewodnikami, a w temp. pokojowej oczywiście są świetnymi izolatorami.
i..... ?
czemu to miało służyć ?
czemu to miało służyć ?
Albo dwa.
Trzy i więcej nie będzie.
Cztery, ostatnie słowo.
Kurwa. Przeczytałem, że Doda w ciekłym azocie i niechcący włączyłem filmik.
Dioda elektroluminescencyjna, dioda świecąca, LED ( - dioda zaliczana do półprzewodnikowych przyrządów optoelektronicznych, emitujących promieniowanie w zakresie światła widzialnego, jak i podczerwieni. Jej działanie opiera się na zjawisku rekombinacji nośników ładunku (rekombinacja promienista). Zjawisko to zachodzi w półprzewodnikach wówczas, gdy elektrony przechodząc z wyższego poziomu energetycznego na niższy zachowują swój pseudo-pęd. Jest to tzw. przejście proste. Podczas tego przejścia energia elektronu zostaje zamieniona na kwant promieniowania elektromagnetycznego. Przejścia tego rodzaju dominują w półprzewodnikach z prostym układem pasowym, w którym minimum pasma przewodnictwa i wierzchołkowi pasma walencyjnego odpowiada ta sama wartość pędu.
up
Nie latwiej bylo dac linka do wiki?? Chcialo Ci sie tak przepisywac?!
Nie latwiej bylo dac linka do wiki?? Chcialo Ci sie tak przepisywac?!
@up ctrl-c ctrl-v'owiec ale na co innego zwróciłem uwagę. Bardzo dogłębna definicja tylko że... nie wnosi nic do tematu. Ani jedno ! Ani choćby jedno zdanie tego elaboratu nie pomoże w zrozumieniu efektu zmiany barwy i natężenia.
nie także jest czasem.
Niebo to: być doskonałym"
-Mewa- Richard Bach
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów