Policeman, wow, nieźle odleciałeś, szkoda tylko, że poza paroma inwektywami w ogóle nie byłeś w stanie odnieść się do mojego komentarza, tylko poleciałeś najpierw obalać wymyślonego przez siebie chochoła, a potem gdybyś doczytał jedno zdanie do końca to byś miał odpowiedź na swoje pierdololo o obsłudze długu. Widać, że nie masz najmniejszej wiedzy o ekonomii jeśli nie jesteś świadom znaczenia długu państwa dla systemu finansowego. Dzisiaj
Szwecja obawia się, że za kilka lat jej dług będzie tak niski, że utrudni to funkcjonowanie gospodarki, a w Polsce neoliberalne spierdoliny nadal spuszczają się do gospodarki z zerowym długiem. Douczcie się trochę z jakichś rzetelnych źródeł, np. podręczników do ekonomii zamiast czerpać wiedzę z memów od korwina.
starystulejarz, 100% zgody, cieszę się, że jeszcze są ludzie na sadolu którzy ogarniają temat! I też jak zwykle jestem sceptyczny co do teorii spiskowych, to akurat ta o JFK odstrzelonym bo chciał się zabrać za FED jest dla mnie najbardziej wiarygodna.
Do kilku osób powyżej: pokrycie w złocie to archaizm i droga donikąd. Raz, że to marnotrawstwo rzadkich surowców, dwa, że prowadzi do głębokich kryzysów deflacyjnych i inflacyjnych, a państwo nie ma żadnych możliwości żeby je łagodzić. Gdy popatrzycie na wykresy poziomu inflacji w Wielkiej Brytanii w dwudziestoleciu międzywojennym i wcześniej to zobaczycie o czym mówię.
Obecny system jest dużo lepszy, ale nieidealny. Dla większej stabilności finansowej konieczna będzie rezygnacja z neoliberalnych dogmatów Konsensusu Waszyngtońskiego, regulacja systemu bankowego, wprowadzenie globalnego podatku Tobina dla ukrócenia spekulacji i rozprawienie się z rajami podatkowymi.