Kiedy cały kanał od ziemi do chmury jest zjonizowany, znacznie zmniejsza się opór powietrza, co pozwala na przepływ znacznej ilości ładunku. Kiedy ujemne wyładowanie zbliży się do ziemi, od dołu wyrusza mu na spotkanie jego dodatni odpowiednik. Zwykle jego źródłem są wysoko położone obiekty (drzewa, maszty, budynki). Prawa elektrostatyki powodują, że bardzo skutecznym źródłem dodatniego wyładowania pilotującego są ostro zakończone metalowe przedmioty. Piorunowi towarzyszy plazma, która przy takim ciśnieniu ma zbliżone do czerwonego koloru barwy. Ktoś powyżej doskonale przyrównał to zjawisko do łuku elektrycznego. Prąd potrafi przeskoczyć z linii energetycznej wysokiego napięcia na pojazd właśnie w taki sposób w powyżej widocznych warunkach. Jak byłem młodszy zaczynałem od zwierząt na pastuchu. Potem podczas burzy pod liniami wysokiego napięcia podłączałem różne czworonogi do niskiego napięcia. Jakie moje zdziwienie było, kiedy prąd je jebał bez błyskawicy. Cieszę się, że żyję, chociaż w ogólnym rozliczeniu nie powinienem