Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis
Kliknij tutaj aby wyświetlić wpis
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
sdfgs
twoje wyliczenia sa tak chujowe jak w szkole.
0,(9)x10 nie jest równe 9,(9), takie bzdury sie wpaja jebanym gimbuskom. od chuja jakbys nie patrzal jak pomnozysz to razy 10 bedzie o jedna 9 na koncu mniej, nawet jezeli jest ich nieskonczenie wiele. ta liczba dazy do 1 ale nigdy jej kurwa nie osiagnie, koniec kropka i chuj szczelil
czyli wedlug ciebie, nieskonczonosc - 1 jest różna od nieskonczonosci ?;D
0,(3) = x - czyli to samo co 1/3
10x = 10* 1/3
10x= 10/3 = 3 1/3 = 3,(3)
Lekko się zagrzaliście heh Dziewiątkę mniej na końcu....
już bym wolał być gimbolem niż się zaśmiać do ów żartu
@pakicito
Owego żartu. Kurwa.
śmiejecie się DO żartu?
Z owego żartu. Kurwa.
Ruskim kasjo mi tu nie świećcie - za starzy jesteście, żeby podstawówki jeszcze nie skończyć. Coś prostszego do policzenia:
0,(3) = x - czyli to samo co 1/3
10x = 10* 1/3
10x= 10/3 = 3 1/3 = 3,(3)
Lekko się zagrzaliście heh Dziewiątkę mniej na końcu....
No ja pierdole, stary, naprawdę dalej się kłócisz? Rozumiem, że twoja edukacja skończyła się pewnie w zawodówce, ale na studiach też jest matma. A to są właściwie podstawy.
Jeśli w ogóle wiesz co to jest szereg geometryczny, to wejdź łaskawie na wikipedie i wpisz tam "0,(9)" i będziesz miał proste wytłumaczenie... masz nawet link żebyś się nie spocił:
pl.wikipedia.org/wiki/0,(9)
I nawet nie pieprz, że wikipedia to jest gówno i tam jest wszystko źle bo tlyko się pogrążysz...
pewnie ze tak. Sa to dwie rozne liczby. Szkoda ze z roku na rok, mniej wiedzy jest przekazywane w szkolach.
Obvious troll is obvious, lol.
pewnie ze tak. Sa to dwie rozne liczby. Szkoda ze z roku na rok, mniej wiedzy jest przekazywane w szkolach.
Powiem że nie. Do nieskończoności nic nie można dodać, odjąć, pomnożyć, podzielić. Nieskończoność +/- 1 to dalej nieskończoność.
I przez przypadek postawiłem piwo
0,(9)=A
b=10*A
b=9,(9)-0,(0)9
0,(0)9 = e - tego nie wolno pomijac w dowodach (pomijajac takie fakty, moj znajomy obalil jedynke trygonometryczna)
10*A-A = 9,(9)-0,(0)9-0,(9)= 9 - 0,(0)9
(9-0,(0)9):9= 1 - 0,(0)1 = 0,(9)
Rozwiazujac to inaczej mozna udowadniac ze czarne jest biale.
Swoją drogą, jedynka trygonometryczna już podobno została obalona...
Ale wracając do tematu, to Ty popełniasz podstawowy błąd w rozumowaniu, gdyż wychodzisz z założenia, że liczba 0,(9) ma skończoną liczbę dziewiątek po przecinku, co obrazujesz zapisem 0,0(9).
Jeżeli x = 0,(9), to 10x = 9,(9). Tam nie ma żadnej "ostatniej dziewiątki", która przesunie się o jedno miejsce do przodu.
Patrząc na to inaczej: weźmy sobie teraz dla odmiany liczę 'y' i przyjmijmy, że y = 0,(1). Można ją równie dobrze zapisać jako y = 1/9. Teraz żadna filozofia, weźmy sobie liczę 9y. 9y = 0,(9) oraz 9y = 9/9 = 1. Voilà, udowodniliśmy równość 0,(9) = 1.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów