📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:17
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 0:14
🔥
Co za ksenofil...😁
- teraz popularne
Nasi dziadkowie podobnie się jarali oglądając ostrzenie ołówka w temperówce.
O kurcze, jak to działa? Widziałem już drukarki 3d, ale takiej technologii jeszcze nie. Gdzieś jest jakaś wiązka lasera, czy co ?
Tak, najpewniej co najmniej dwa lasery, w miejscu skupienia wiązki utwardza się żywica, jak np w klejach do tipsów, UV, te sprawy...
Jeżeli lasery a nie projekcja światła urządzeniem typu projektor to to mysi ich być więcej. Laser z uwagi na mały punkt drukuje stosunkowo długo w żywicy światłoutwardzalnej. Przy dobrym projektorze to jakieś 2-3-4 sekundy na warstwę(wideo to timelapse, to by się zgadzało). Koszt samej żywicy to zdaje się ok 300zł za litr.
Sama drukarka bardzo ładna, ale to musi być w jakiejś komorze chroniącej przed UV bo cała ta fikuśna misa by zastygła od światła dziennego
jestę ekpertę?
Sama drukarka bardzo ładna, ale to musi być w jakiejś komorze chroniącej przed UV bo cała ta fikuśna misa by zastygła od światła dziennego
jestę ekpertę?
Cytat:
Ciekawe, ile wydrukowanie takiej rzeczy może kosztować
Trochę mniej niż oryginał.
Za 10-20lat jak to udoskonalą to ok.
Ularis napisał/a:
Ciekawe, ile wydrukowanie takiej rzeczy może kosztować
Z pisiąt groszy co najmniej.
Ja tylko od siebie dodam jedno: en.wikipedia.org/wiki/List_of_3D_printed_weapons_and_parts
Kupujcie drukarki, póki legalne w Związku Europejskim. Zdecydowanie najłatwiejszy środek do produkcji narzędzi do obrony miru domowego i życia.
Kupujcie drukarki, póki legalne w Związku Europejskim. Zdecydowanie najłatwiejszy środek do produkcji narzędzi do obrony miru domowego i życia.
Ciekawe czy można tym wydrukować dziewczyną....
@ginx2666: Kolejny co nie zna się, a pierdoli.
Chcesz robić in-house broń? To kup sobie TOKARKĘ, a nie drukarkę 3D. Inna sprawa z dokładnością wykonania i jakością materiałów. Ja bym bał się strzelać z takiej konstrukcji i nie brałbym jej nawet do łap, żeby nagle coś nie wyjebało.
Durne pismaki napiszą bzdurę, a potem większe debile chodzą i rozpowiadają jak to na drukarkach robi się broń i już każdy będzie latał z plastikowym pistoletem.. Chyba kurwa makietą na kulki z farbą albo ASG jakimś.
Pomijając już to, że taniej i wygodniej jest od jakiegoś ruska zakupić klamkę czy kałacha, niż inwestować w drukarkę i materiały do wydruku, a potem siedzieć, kmobinować i pasować elementy na modelu.
Chcesz robić in-house broń? To kup sobie TOKARKĘ, a nie drukarkę 3D. Inna sprawa z dokładnością wykonania i jakością materiałów. Ja bym bał się strzelać z takiej konstrukcji i nie brałbym jej nawet do łap, żeby nagle coś nie wyjebało.
Durne pismaki napiszą bzdurę, a potem większe debile chodzą i rozpowiadają jak to na drukarkach robi się broń i już każdy będzie latał z plastikowym pistoletem.. Chyba kurwa makietą na kulki z farbą albo ASG jakimś.
Pomijając już to, że taniej i wygodniej jest od jakiegoś ruska zakupić klamkę czy kałacha, niż inwestować w drukarkę i materiały do wydruku, a potem siedzieć, kmobinować i pasować elementy na modelu.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów