ja pierdole jest tyle ciekawych rzeczy do roboty a ja oglądam jak chłop trzonek struga
No najlepiej idź sobie zwalić
U mnie w domu od jakichś 20-30 lat leżą gotowe trzonki akacjowe do siekier. Dziadek zrobił nam zapas, bo domyślał się, że kiedyś takich już nie będzie. Ostatnio musiałem pierwszy zapas wykorzystać. Żeby obsadzić siekierę, musiałem zastrugać część trzonka. Za cholerę w rękach niczym nie szło tego zrobić. Naostrzyłem stalowy nóż i dopiero pukając w niego młotkiem mogłem rzeźbić. Pierwszy raz widziałem tak twarde drewno. Dlatego mogę powiedzieć, że na tym filmie nie ma suchej akacji
Suche i świeże to nie to samo co suche i stare. Takie trzonki po kilku latach są coraz twardsze. mój dziadek też takie robił i teraz są jak kamienie po kilkunastu latach.
Dawniej ludzie potrafili zrobić ręcznie coś o wiele lepszego niż dziś możemy kupić w sklepach.
zauważ że nie tnie grubych wiurów tylko cienkie i czynnosć powtarza wiele razy
Nie mędrkuj, jeszcze ci się przyda taka wiedza jak upadnie rząd w Polsce a ZUS przestanie istnieć. Właściwie to on już prawie nie istnieje.
wychowałem się na wsi, więc struganie trzoneczka do siekiereczki nie jest mi obce mistrzu
Nasza wiara dziś do zwycięstwa wskaże nam szlak
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów