Jako, że jestem pasjonatem przeróżnych rzeczy związanych z rzemieślnictwem postanowiłem podzielić się z wami filmem na który ostatnio się natknąłem. Uwaga pytanie do znawców. Czy dziadzia ma taką krzepę w łapskach czy skubie to z wyjątkowo plastycznego gatunku drzewa?
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 18:08
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:23
Jesion, albo akacja. Wytrzymałe i elastyczne drewno.
raz, dwa, trzy - Baba Jägermeister patrzy.
hehe jak nie spierdoli to bedzie wykałaczka!
Nie wiem czy akację by tak strugał, musi mieć albo ostry bardzo nóż albo siłę w łapach. Widziałam jak mój dziadek (tak, ten od królików) robił taki trzonek i akacja się tak nie da skrobać, krucha jest bardzo. A potem jak na filmie, nabić, wbić klik, tylko dziadek metalowy wbijał a resztę trzonka skrobał kawałkiem szyby..
Nie wiem czy akację by tak strugał, musi mieć albo ostry bardzo nóż albo siłę w łapach. Widziałam jak mój dziadek (tak, ten od królików) robił taki trzonek i akacja się tak nie da skrobać, krucha jest bardzo. A potem jak na filmie, nabić, wbić klik, tylko dziadek metalowy wbijał a resztę trzonka skrobał kawałkiem szyby..
Po pierwsze @kubczyk odpowiedz sobie na ważne pytanie. Plastyczna może być glina, zaprawa murarska, gorący asfalt itp, ale drewno? @klapek89 Nie możesz wykonywać przedmiotów, mebli ze świeżo ściętego drzewa bo później się porozsycha, popęka, zwichruje etc. Drewno musisz mieć wysezonowane i tak jak napisałeś trzeba mieć ostre narzędzia, siły i pojęcia. Pan z filmu sobie pewnie tak dorabiał, pewnie też strugał łyżki i naczynia.
Na logikę:
czy trzonek do siekiery może być zrobiony z wyjątkowo plastycznego gatunku drewna?
czy trzonek do siekiery może być zrobiony z wyjątkowo plastycznego gatunku drewna?
@ala963, akację da się strugać i często są z niej robione trzony do siekier, toporków.
drewno jest bukowe - twarde, zbite i wytrzymałe jak diabli... i kolejna sprawa - drewno musi być suche!
Plastyczność – zdolność do ulegania nieodwracalnym odkształceniom (odkształcenie plastyczne) pod wpływem sił zewnętrznych działających na ten materiał.
Elastyczność - właściwość materiałów do odwracalnej zmiany kształtu pod działaniem zewnętrznych sił.
Sprężystość – właściwość fizyczna ciał odzyskiwania pierwotnego kształtu i wymiarów po usunięciu sił zewnętrznych wywołujących zniekształcenie.
Zajebane z wikipedii. Dziękuję, dobranoc.
Plastyczność – zdolność do ulegania nieodwracalnym odkształceniom (odkształcenie plastyczne) pod wpływem sił zewnętrznych działających na ten materiał.
Elastyczność - właściwość materiałów do odwracalnej zmiany kształtu pod działaniem zewnętrznych sił.
Sprężystość – właściwość fizyczna ciał odzyskiwania pierwotnego kształtu i wymiarów po usunięciu sił zewnętrznych wywołujących zniekształcenie.
Zajebane z wikipedii. Dziękuję, dobranoc.
Uwaga! Odpowiadam na pytanie.
Toż to fejk. Po kolorze widać, że to ser nie drewno.
Dziękuję za uwagę.
Toż to fejk. Po kolorze widać, że to ser nie drewno.
Dziękuję za uwagę.
Jeżeli chodzi o plastyczność drewna to chyba z tych łatwo dostępnych najlepsza jest lipa. Bardzo popularna w rzeźbiarstwie czy przydomowej produkcji woblerków na ryby . Nie potrzeba wcale przy tym dużo siły bo drewno jest bardzo podatne na obróbkę choć jeżeli chodzi o trzonek to się nie nadaje - niezbyt wytrzymałe przy pracy jaką się wykonuje siekierą, ale skoro dziadzio robi do użytku własnego i z tego co ma pod ręką to kto wie.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów