Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (2) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:56
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 2024-11-10, 18:32
🔥 Problem z drabiną - teraz popularne
Elektrownia samowystarczalna
kashan • 2013-09-29, 23:07
Trafiłem przypadkiem na taką ciekawostkę:

Tutaj moje pytanie, eksperci od spraw wszelakich... możliwe to to żeby kolejne dokładane prądnice mogły zasilić ten silnik startowy i w efekcie stworzyć coś na wzór perpetum mobile? (nie mylić z papa mobile)

Przecież taka elektrownia w każdym domu była by przełomem energetycznym.

Jak to jest mądrale?
Zgłoś
JądroChaosu 2013-09-30, 22:52
ZASADA ZACHOWANIA ENERGII

Look it up, bitches!
Zgłoś
vestar 2013-09-30, 22:55
Next010 napisał/a:

@ drattius heh nie ładnie kłamać z datą urodzenia a jeżeli nie skłamałeś to niezłym autem musisz jeździć. Jeśli jeszcze nie zrozumiałeś to najzwyklejszy dizel ma z 5000 obr/min a motocykle nawet do 14-15 tyś dokładnie nie wiem ale moja honda ma 13000obr/min

A co do tego filmiku to powiem tak to zwykły fejk nawet nie chce mi się wymieniać dlaczego bo za dużo tego.

]

Chyba mowisz o obrotach korbowodu...
A pozatym to silniki elektryczne kreca sie do kilkudziesieciu tys obrotow na minute...
Zgłoś
żbik 2013-09-30, 23:00
Dobrze już dobrze.. Spokojnie. Wszystko będzie dobrze..
Zgłoś
Lisuuu 2013-09-30, 23:07 1
nie jestem pewien czy ktos juz pisal ale warto sprobowac, o ile sie nie myle czerpanie energii z magnesow byloby perpetum mobile ale niestety nie moze byc poniewaz magnesy sa wyczerpalne tzn kiedys sie skoncza, a nie o to przeciez chodzi w perpetum mobile, tak mi sie wydaje ze tak to ktos kiedys tlumaczyl
Zgłoś
wiki_m 2013-09-30, 23:41 3
Część ludzi widzi w tym jakiś dziwny spisek a prawda jest taka, że koleś z filmu pierdoli jak potłuczony. W układzie zamkniętym do którego wprowadzamy x energii możemy przy sprawności 100% otrzymać taką samą energię (ale np. w innej postaci). Czyli wprowadzając do układu np. 10kW możemy teoretycznie uzyskać tę samą energie. W praktyce dochodzi tarcie łożysk, powietrza, opory oddziaływania magnesów prądnicy i w chuj innych mniejszych bądź większych oddziaływań. Realnie z takiego 10kW silnika można wyprodukować z 6-7kW. Dla łatwiejszego przykładu: Zjesz kilo kaszanki a chcesz wysrać 5kg - niemożliwe. Tych co nie wierzą odsyłam do zasady zachowania energii.
Zgłoś
Roszp 2013-10-01, 0:10 1
Kurwa, typowy trollscience, a dywagacje pseudonaukowe aż piszczy.

Podsumuję to tak:
Zgłoś
Dobrutro 2013-10-01, 5:01 1
To jest tylko magnetyczny przekaźnik zamiast kawałka miedzianego drutu. Łopatologicznie jeśli w punkcie A przykładasz zasilanie to w punktach B C D i E zapalą Ci się żarówki. Teraz na przykładzie mechanicznym, przykładasz siłę i robisz zamach kołem. Koło szybko się obraca i stopniowo wytraca energię. Jeżeli chcesz przełożyć ten ruch mechaniczny by zasilić np żarówkę. Robisz zamach kołem i co się dzieje? Ano to koło obraca się wolniej, bo przykładowo podłączone dynamo pochłania szybciej energię by zamienić ruch mechaniczny na prąd elektryczny. Spróbuj jazdy rowerem bez dynama i z dynamem. Nic nie jest wieczne i z czasem traci energię, nawet Słońce kiedyś się wypali.
Zgłoś
kashan 2013-10-01, 8:25
Doskonale zdaję sobie sprawę, że "perpetum mobile" to tylko utopijne hasło i pomysł nierealny do wprowadzenia w życie. Biorąc jednak pod uwagę patent zastosowany w filmiku, czy to może działać? Dlaczego jeden silnik, który jest zasilany z akumulatorów które sa ładowane poprzez kilka prądnic, które obracają się dzięki pracy tego silnika nie ma prawa bytu? Co do tego ma ciepło? Z całych tych waszych wywodów wynika że wiatrak produkujący energię nie ma prawa bytu bo jest ciepło i tarcie. A wcale taka wielka siła i wcale takich wielkich obrotów wiatrak nie ma.
Tutaj zapierdala sobie silnik elektryczny... jak prawie każdy ma w domu przy szlifierce stołowej, trajzedze czy nawet kosiarce z kabelkiem... (tak tak, nikt nie ma kosiarki 2kw) i teraz mi mówicie że on nie jest w stanie napędzić swoimi obrotami prądnic/alternatorów które w jakiejś tam liczbie ułożone obok siebie, nawet na pierdolonych paskach klinowych nie wytworzą wystarczającej ilości prądu żeby zasilić akumulatory z których pobierana będzie energia do wprowadzenia silnika w ruch?

Nie znam się kompletnie na elektryce i elektronice ale jakoś kurwa nie potrafię sobie wyobrazić tej waszej gównoburzy że NIE DA SIĘ bo macie jakąś zasadę tarcia... nosz kurwa...

Aż wezmę kilka alternatorów ze szrotu, znajde jakiegoś Pana Waldka z wąsem który mi to wszystko podłączy do akumulatorów które zasilą pierwszy silnik który napędzi te alternatory. o efektach poinformuję.
Zgłoś
Sliski 2013-10-01, 8:28
Nawet jeżeli to działa to nie produkuje energii tyko pobiera ją z magnesów, które to podczas produkcji ją otrzymały (w dodatku z gniazdka). Nie jest to perpetum mobile i gdyby połączyć w pętle działałoby do utraty własności magnesów.
Zgłoś
bloodwar 2013-10-01, 9:03
1. Każdy kto ma samochód wie, że akumulatory się zużywają, już w tym momencie układ "perpetum mobile" nie ma prawa bytu.
2. Tak jak napisał ktoś wyżej - nawet zwykłe dynamo w rowerze stawia pewien opór, więc musisz dać z nóżek więcej pary żeby jechać z taką samą prędkością ze światełkiem jak bez światełka. Nie jest to duża różnica ale odczuwalna, a wszystko to po to żeby jedna maluteńka żaróweczka (bodajże 8 watt) świeciła. Teraz pomnóż sobie moc żarówki razy 5-10 (tyle mają żarówki w domach) a ilość żaróweczek przez kilknaście tysięcy (tyle zasila mała elektrownia) a potem przypomnij sobie jak ciężko było napędzać rower żeby zasilić tą jedną małą żarówinę i uświadomisz sobie, jak wielkie są opory na "dynamach" w elektrowniach.
3. Każdy zapewne zauwazył, że jadąc bardzo powoli rowerem światło "zanika", żeby świeciło w pełnej mocy musisz jechać z określoną prędkością, teoretycznie więc podnosząc prędkośc = zwiększasz moc, problem w tym, że NIE DA SIĘ, z wykorzystaniem jednego dynama, zapewniać moc nieskończenie wielkiej ilości żarówek, nawet dysponując teoretyczną możliwością napędzenia do nieskończenie wielkiej prędkości, tak samo jak nie da się przez jeden mały kabelek puścić na raz całej energii produkowanej przez elektrownię.

"Multikulturowość jest dobra!" - Elin Krantz
Zgłoś
S................k 2013-10-01, 9:29
@kashan

Won na lekcje fizyki boś głąb i nieuk. Urządzenia posiadają określoną sprawność, a energia, którą wkłada się na wytworzenie innego rodzaju energii zawsze będzie większa od tej wytworzonej. Twoje chłopskie myślenie jest absurdalne, dlatego tacy jak ty nie biorą się za tworzenie wynalazków bo myślą w nieodpowiedni do tego sposób.

A gość niech obciąży układ czymś co te 8kW pobiera...
Zgłoś
kashan 2013-10-01, 9:31
kurwa... zapomnijcie o haśle "perpetum mobile"

Chodzi mi o to czy taki układ da prąd?
Nawet panele słoneczne sie zuzywają... wszystko się kurwa zużywa... ale czy to co gościu zaprezentowal na filmiku może działać?!
Zgłoś
S................k 2013-10-01, 9:38
Czemu ma nie działać? Prąd da nawet ręczne kręcenie alternatorem, ale będzie to nadal energia mniejsza niż została "włożona" do układu z zewnątrz. Straty energii będą większe niż uzyskanie jej prosto z gniazdka, taki układ to tylko "pożeracz" energii.

Prosty przykład:

Uruchamiamy silnik, wkładamy w niego określoną ilość energii, następnie silnik napędza alternator, który tworzy mniej energii, niż otrzymał silnik podczas rozruchu, silnik otrzymuje więc energie od alternatora, która jest mniejsza od energii pierwotnej, pracuje więc wolniej, alternator otrzymuje energie mechaniczną od silnika, która jest mniejsza od tej otrzymanej za pierwszym razem, tworzy więc mniej energii elektrycznej niż w pierwszym "obiegu", później znowu silnik otrzymuje mniej energii niż za drugim razem, daje także mniej energii alternatorowi, który znowu tworzy mniej "prądu" i tak w kółko aż do zatrzymania układu.
Zgłoś
zonk 2013-10-01, 10:11
@kashan taki układ da prąd. Ale najzwyczajniej w świecie więcej mocy będzie pobierał silnik napędzający niż te alternatory/prądnice które są napędzane. Wniosek - będą tylko straty.
Zgłoś
fioletowyaligator 2013-10-01, 12:56
Część Energii zawsze jest stracona w formie której nie potrafimy zamienić w pracę mechaniczną.

Fizyka poszła o kilka kroków dalej niż to co można w tej akurat dziedzinie dodać używając urządzeń zasilanych "typową" ilością energii. Teraz aby dowiedzieć się czegoś nowego na temat fizyki małej skali musimy zadawać pytania w ekstremalnych temperaturach, ekstremalnie krótkim czasie i niewyobrażalnie wielkiej energii. To daje nam szanse aby poznać odpowiedzi które natura skrywała do tej pory jedynie w gwiazdach bądź na początku naszego wszechświata.

Laikowi ciężko odnaleźć się w tym świecie, na porządku dziennym używa urządzeń które wykorzystują teorie o których nie ma pojęcia że istnieją. Przeciętny człowiek, z dobrym wykształceniem średnim poznał stan fizyki z przełomu 19-20 wieku. To jest ponad sto lat temu!

Piszę to dlatego że cieszy mnie kiedy widzę zainteresowanie zjawiskami fizycznymi, czy to w internecie czy wśród ludzi których spotykam. Widzę że wiele ludzi tutaj wykazuję ciekawość i chciało by się dowiedzieć czegoś interesującego. Niestety często ich jedyny kontakt z nauką jest poprzez tego typu kuglarskie sztuczki które wykorzystują ich niewiedzę aby jeszcze bardziej ich skołować.
Jeżeli więc jesteś kimś kto jest zainteresowany nauką, chciałby poznać zaskakujące teorie fizyki w przystępny sposób to polecam serie one minute physics.

tutaj kilka przykładów (wymagany angielski)

Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów