A dokładniej obalany jest standardowy argument, że na każdego dolara zarobionego przez mężczyznę, kobieta zarabia 70 centów.
Generalnie chodzi o to, że feminozaury w swoich "badaniach" nie uwzględniają profesji tylko średnią zarobków facetów i średnią zarobków kobiet.
Podobnie jeżeli bada się konkretną profesję i konkretną specjalizację - pozostaje np. kwestia ilości przepracowanych godzin, urlopy itd.
Jeżeli uwzględnić wszystkie czynniki różnice w płacy są praktycznie niezauważalne.
Dodatkowo użyty został argument, że jeżeli kobiety faktycznie byłyby tańsze o 30 centów - to byłoby to widać w strukturze zatrudnienia.
HWDF.
Ciekawi mnie w związku z tym kto jak wyliczył wysokość płacy. Czy jest to średnia z wielu miesięcy czy wypłata w jednym wybranym miesiącu.
Ciekawi mnie w związku z tym kto jak wyliczył wysokość płacy. Czy jest to średnia z wielu miesięcy czy wypłata w jednym wybranym miesiącu.
Jest to wyliczane tak by pasowało do tezy: kobiety są ciemiężone przez samców.
Zależy, generalnie w hameryce to się roczne zarobki podaje. Jak jest wykres o lekarzach to widać że faceci zarabiają ponad 200k a kobiety 165k więc to pewnie chodzi o tysiące dolców, więc z pewnością o rok. Ale jak kolega wyżej powiedział, jak to nie udowodni tezy to policzymy zarobki na miesiąc, tydzień, sekundę, miesiąc, 9 dni i 6 godzin. Generalnie jak to mawiał mój profesor od statystyki matematycznej: przy odpowiedniej interpretacji statystyką można udowodnić i obalić dowolną tezę.
Zależy, generalnie w hameryce to się roczne zarobki podaje. Jak jest wykres o lekarzach to widać że faceci zarabiają ponad 200k a kobiety 165k więc to pewnie chodzi o tysiące dolców, więc z pewnością o rok. Ale jak kolega wyżej powiedział, jak to nie udowodni tezy to policzymy zarobki na miesiąc, tydzień, sekundę, miesiąc, 9 dni i 6 godzin. Generalnie jak to mawiał mój profesor od statystyki matematycznej: przy odpowiedniej interpretacji statystyką można udowodnić i obalić dowolną tezę.
Jeśli chodzi o te zarobki lekarzy to warto jest dodać cały myk polega na tym, że facet wyspecjalizuje się w czymś porządnym jak chirurgia(Czesto specjalistyczna), onkologia czy interna, a baba wybierze jakie pierdoły w stylu pediatrii czy ginekologii - a tam hajsu nie ma.
Tak samo jest w weterynarii - kobieta zajmuje sie słodkimi kotami a facet sie na czymś zna
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów