📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
11 minut temu
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
2024-11-02, 21:59
Ale psychol...
Hasta la vista, baby
m.youtube.com/watch?v=3DHCv5EYN3M&pp=ygUVdGVybWluYXRvciBlZGl0IHBob25r
lm65 napisał/a:
Czy kobieta miała szanse przeżyć?
Wypowie się jakiś chirurg?
Miałaby, gdyby nie wyszła z kuchni
Króciutkie te kiełbaski wyjdą. z jelitem trzeba delikatnie.
20ste i na główną, kurwa ale jazda
O ja pierdole, jakieś informacje na temat tego zdarzenia o.o?
Oskubał babę na ulicę, ja pierdole co za czasy
Sadol uczy Sadol bawi,
jeśli myślicie że to dobry sposób aby poruchać, to jednak sobie darujcie
ona wam nie da, no chyba że sami weźmiecie
jeśli myślicie że to dobry sposób aby poruchać, to jednak sobie darujcie
ona wam nie da, no chyba że sami weźmiecie
Dobry wariat!
Dobra, jestem ekspertem, zróbcie miejsce. Wytrzewienie samo w sobie (stan, kiedy jelita/narządy znajdują się poza powłokami brzusznymi) nie jest stanem zagrożenia życia, może nawet być wrodzone. Gorzej w przypadku wytrzewienia, do którego doszło w wyniku urazu (wytrzewienie urazowe). Jeżeli same jelita nie zostały uszkodzone to nie jest najgorzej. Powinniśmy skupić się na tym żeby je nawilżyć, kiedy znajdują się poza jamą brzuszną, ponieważ momentalnie wysychają. Jeśli wyschną to nadają się już tylko do chirurgicznego usunięcia. Przy wytrzewieniu urazowym stosujemy tak zwany opatrunek trójwarstwowy - mokra gaza, sucha gaza, folia. Jeżeli nie mamy ze sobą zestawu medycznego możemy zaimprowizować taki opatrunek z torebki foliowej, którą zmoczymy wodą. Nie wolno lać wody bezpośrednio na jelita. Istotna jest również sama natura urazu, musimy wziąć pod uwagę to czy mamy do czynienia z raną ciętą, szarpaną, kąsaną, postrzałową itd. Wtedy algorytm postępowania adekwatnie się zmienia. Należy pamiętać, że możemy stracić nawet dużą część jelita cienkiego i przeżyć. Gorzej jest z jelitem grubym, ale wbrew pozorom wcale nie tak łatwo je wyrwać. Jeżeli nie wykrwawimy się w wyniku samego urazu to mamy naprawdę duże szanse na przeżycie. Przy urazach jelit poważnym zagrożeniem jest ich treść, która może swobodnie rozlać się w jamie brzusznej, a to prowadzi do zakażenia organizmu. Co do samego nagrania: odnoszę wrażenie, że facet najpierw zabił kobietę, a wyrywanie jelit było już tylko formą bezczeszczenia zwłok. Dlaczego tak sądzę? Rozcięcie jamy brzusznej i wyrwanie jelit człowiekowi, który stawia opór jest praktycznie niemożliwe.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów