Dziś przypada 120 rocznica urodzin gen. Stanisława Sosabowskiego, jednego z najbardziej znanych generałów Wojska Polskiego podczas II wojny światowej. To on stworzył, a następnie dowodził pierwszą polską jednostką powietrzno-desantową - 1. Samodzielną Brygadą Spadochronową, słynną z walk pod Arnhem w ramach operacji Market-Garden. Po wojnie, odarty z honoru i zaszczuty przez brytyjczyków, pracował w Anglii jako zwykły robotnik.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
18 minut temu
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Coekawe czy Polacy będą jeszcze w stanie zrobić coś wielkiego czy do końca życia będziemy ogladać archiwalny materiały o ludziach z których można być dumnym..
koko koko euro.. NAN nan nan ana.
koko koko euro.. NAN nan nan ana.
pakicito napisał/a:
co w tym dziwnego?
Wiemy, że napierdalasz w Anglii na zmywaku, ale to nic dziwnego, bo przecież wcześniej nic specjalnego nie osiągnąłeś!
NIE ZAPOMINAJMY O BOHATERACH!
Czasem żałuję, że nie żyłem w tamtych latach. Patrząc na dzisiejszy świat i ten kraj to aż mi się rzygać chce. Kiedyś byli ludzie dla których honor był rzeczą najważniejszą. A teraz? Świat hipokrytów.
call of duty może się schować
W amerykańskim filmie o Market Garden "O jeden most za daleko" ("A Bridge Too Far") z 1977 roku Sosabowskiego grał Gene Hackman.
Cytat:
Wiemy, że napierdalasz w Anglii na zmywaku, ale to nic dziwnego, bo przecież wcześniej nic specjalnego nie osiągnąłeś!
NIE ZAPOMINAJMY O BOHATERACH!
siedze w Polszy, synku, i wożę paliwko i fajeczki, jestem jak rząd, na który zapewne głosowałeś, a i kuroniówkę pobieram, co by nie było
Wielu żołnierzy Generała Sosabowskiego pracowało z nim w jednej fabryce, gdy przychodził na swoją zmianę ludzie Ci salutowali, Angole dziwili się dlaczego oni salutują zwykłemu robotnikowi...
pakicito napisał/a:
co w tym dziwnego?
Wybór był ograniczony. Pojebanym herbaciarzom po wojnie nagle obcokrajowcy przestali się podobać i robili wszystko, by ich wypierdolić, nie bacząc na zasługi dla swojego kraju. Tylko w lotnictwie było inaczej, oni wiedzieli, co mają i dobrych pilotów nie dali ruszyć. Tak czy siak, jeśli ktoś był nie-Angolem, nie był lotnikiem i chciał tam zostać, miał przejebane.
Z drugiej strony powrót do Polski średnio się opłacał, ponieważ panowało tam Czerwone Ścierwo i prawie wszyscy wracający z Anglii oficerowie szli na wczasy do pierdla, skąd wielu nie wracało.
Ameryka, Francja - OK, ale oni też nielicho wdupili na operacji Market Garden, więc nasuwa się pytanie, czy nie byłoby tam tak samo, jak w Anglii.
No, to gdzie miał się podziać? Nie każdy jest Janem Zumbachem, który poleciał do Afryki i nielichy rozpiździel pomógł tam zrobić, a i sam przy okazji zarobił.
Pamiętajmy o Sosabowskim. Pamiętajmy też o innych polskich Bohaterach, którzy oddali życie za nasz kraj i za to, żebyśmy teraz tu mogli w miarę swobodnie pisać.
Zaszczuty dlatego, że uważał akcje Market-Garden za nie opłacalną i mało prawdopodobną do wykonania w takiej postaci jaka była zaplanowana i realizowana.
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów