📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 5:32
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:27
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
chyba trufli szukały jak to italia..
W Berlinie jest ich ponad 200 tys i nie ma jak ich wybić
nie prawda!!! w świneminde na promach przybywały mamy z pasiakami i wszyscy dokarmiali i było super. nawet powstała swoista "dzika" turystyka a pan z budki ciągle się skarżył bo te dziczki były jak wytresowane świnki nie gryzły i ludzie dawali tony żarcia a pan plajtował
Higaro napisał/a:
gdyby nie zachowanie, to bym powiedział że to zwykłe leśne dziki, ale nie ma wątpliwości, że to emigranci z afryki
Gdzie ty guźca widzisz baranie?
PIECZEŃ Z DZIKA – SKŁADNIKI:
2 łopatki bez kości z dzika (takie po 1200 g każda może być też udziec) oczywiście warto włożyć trochę wysiłku i upolować dziks samemu.
Można też użyć mięsa z padliny ale to już zarezetwowane jrst dla koneserów.
2 cebule
1 kubek czerwonego wina
200 g suszonych śliwek polskich wędzonych bez pestek
10 pokruszonych kapeluszy podgrzybków suszonych + podobna ilość zmielonych korzeni suszonych podgrzybków
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kulek jałowca
5 listów laurowych
1 łyżeczka ziela angielskiego
2-3 łyżki oleju
1. Łopatki osuszam ręcznikiem, nacieram sola i obsmażam na patelni z 2 łyżkami oleju z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym, w którym piekę łopatkę układam obrane i pokrojone w duże kawałki cebule. Na nich łopatki, wlewam olej z pieczenia, dodaje pokruszone grzyby, mielone korzonki, śliwki, wino, jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe.
2.Przykrywam pokrywka i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni przez około 3 godziny.
Przed samym podaniem pieczeń z dzika jest krojona w plastry i podana w sosie w którym się dusiła w towarzystwie ziemniaków i buraczków.
2 łopatki bez kości z dzika (takie po 1200 g każda może być też udziec) oczywiście warto włożyć trochę wysiłku i upolować dziks samemu.
Można też użyć mięsa z padliny ale to już zarezetwowane jrst dla koneserów.
2 cebule
1 kubek czerwonego wina
200 g suszonych śliwek polskich wędzonych bez pestek
10 pokruszonych kapeluszy podgrzybków suszonych + podobna ilość zmielonych korzeni suszonych podgrzybków
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kulek jałowca
5 listów laurowych
1 łyżeczka ziela angielskiego
2-3 łyżki oleju
1. Łopatki osuszam ręcznikiem, nacieram sola i obsmażam na patelni z 2 łyżkami oleju z obu stron.
W naczyniu żaroodpornym, w którym piekę łopatkę układam obrane i pokrojone w duże kawałki cebule. Na nich łopatki, wlewam olej z pieczenia, dodaje pokruszone grzyby, mielone korzonki, śliwki, wino, jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe.
2.Przykrywam pokrywka i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni przez około 3 godziny.
Przed samym podaniem pieczeń z dzika jest krojona w plastry i podana w sosie w którym się dusiła w towarzystwie ziemniaków i buraczków.
o gdynia i jego mieszkańcy
Stoją jak pizdy zamiast przepedzic zwierzyne, pewnie nowoprzyrodzeni Warszawiacy
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów