18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 2:15
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 0:14

Łopatologiczna animacja o alternatywnej (i na razie teoretycznej) metodzie wynoszenia towarów i ludzi na orbitę.
W zasadzie same plusy tej metody ale... minusy to technologiczne ograniczenia -
lina z nanorurek to wciąż problemy stworzenia liny długości 36000 km plus drugie tyle przeciwwagi...
Wiec póki co lipa choć pomysł wspaniały.
Zgłoś
ssiruuvi 2017-12-25, 10:17
HAL9000/2 napisał/a:

bardzo wysokie ale wbrew pozorom nie jest to jakiś problem nie do rozwiązania. Nawet w przypadku rozerwania takiej liny jej naprawa czy budowa innej, nowej dzięki tej pierwszej, nawet uszkodzonej była by juz stosunkowo łatwa. Po szczegóły odsyłam do fachowej literatury...

chuja, ryzyko jest tak małe, że pewnie prawie pomijane przy w ogóle jakichś dywagacjach na ten temat. Trzeba by się bardzo postarać albo mieć niesamowitego pecha, żeby jakimś śmieciem trafić w śmiesznych rozmiarów linę..
Zgłoś
ellsworth 2017-12-25, 10:34
dashadow napisał/a:

mogą być sobie nanorurki węglowe, i tak pękną. a żeby nie pękły, to by musiały być za duże i za ciężkie. poza tym co będzie jak to pierdolnie na jakieś dwa kontynenty? pokryją szkody? wątpię. a jak zleci na jakąś elektrownię atomową?

fajna animacja, ale robił ją chyba dzieciak

Zastanowiłeś się choć chwilę zanim to w ogóle napisałeś?!?
Jeśli urwie się nisko to dół spadnie do oceanu.
Jeśli urwie się "średnio" to spłonie w atmosferze.
Jeśli urwie się wysoko to nie spadnie wcale.
Zgłoś
ZajętyPelikan 2017-12-25, 10:56 1
@up.
Chuj tam, a co z kompensacją drgań chociażby od falowania wody?. Co w sytuacji, gdy wystąpi sztorm?
Po samej wizualizacji widać, że robił to jakiś student... te futurystyczne kształty...połaszę się nawet o to by stwierdzić, iż wizualizacja była robiona przez kogoś po architekturze bądź ASP...

Projekt mógłby być nawet fajny, ale na oceanie. Czy morzu z którym człowiek sobie często rady nie daje... nie widzę racji bytu tego tworu w tak zmiennych warunkach...
Zgłoś
Bedejot 2017-12-25, 11:09 1
Bzdury za prawde lowiadam wam
Zgłoś
Diux 2017-12-25, 11:44 1
Niewykonalne... Taki pierścień musiałby orbitować wokół globu... Inaczej grawitacja go najzwyczajniej w świecie ściągnie na ziemię...

Jeżeli już udałoby się coś takiego stworzyć i pierścień faktycznie by się obracał, to jak chcesz połączyć windą kręcący się pierścień z stojącą ziemią... (tak wiem... ziemia się obraca.. ale dużo razy wolniej od takiego pierścienia)

ZERO TOLERANCJI
Zgłoś
ZajętyPelikan 2017-12-25, 14:01
Diux napisał/a:

Niewykonalne... Taki pierścień musiałby orbitować wokół globu... Inaczej grawitacja go najzwyczajniej w świecie ściągnie na ziemię...

Jeżeli już udałoby się coś takiego stworzyć i pierścień faktycznie by się obracał, to jak chcesz połączyć windą kręcący się pierścień z stojącą ziemią... (tak wiem... ziemia się obraca.. ale dużo razy wolniej od takiego pierścienia)

A nie wystarczyłoby zwykłe "wielkie" ułożyskowanie?... nie wiem nie znam się na technologiach kosmicznych tak sobie rzucam pomysł
Zgłoś
Gorgutek 2017-12-25, 16:21
@Diux
Zgadnij po co jest ta "przeciwwaga"
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów