Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia (8) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:08
📌 Konflikt izrealsko-arabski Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 5:23
~żułw 2014-08-25, 12:29
strzelało sie

facebuk: facebook.com/pages/%C5%BBu%C5%82w/493337350793565?fref=nf

Życie to zupa, a ja mam widelec
Zgłoś
Ptoon 2014-08-25, 13:56 1
Aż mi się przypomniała scena z filmu Lord of War.
Zgłoś
o................n 2014-08-26, 0:30
Bardzo słaby filmik. Trudno to nazwać dokumentem...
Zgłoś
fremen007 2014-08-28, 15:00
Nawet nie oglądałem, każdy kto grał w gry zna historię tej broni na pamięć:

Proszę: Opracowany ze spóźnieniem bo już 2 lata po wojnie w Związku Radzieckim. Ruscy po zwycięstwie przejęli niemieckie technologie i zastosowania, kałasznikow kradnąc rozwiązania z niemieckiego Sturmgewehr 44 (albo prościej STG 44) stworzył własną wersję karabinu. Mechanizmy wykonane ze stali, w prosty sposób tak że tak nie miało się nawet co spierdolić, reszta z drewna przez co były i wytrzymałe i lekkie. Żadnych dupów słupów tylko to co trzeba zrobione jak najprościej. Dzięki temu tani w produkcji.

Ponieważ ZSRR i USA wspierały przeciwne strony konflików na całym świecie, ruscy sprzedawali swój tani karabin wrogom ameryki. Przez to zrobił się tak bardzo popularny.

Koniec, reszta to niepotrzebne pierdolenie i przedłużanie.
Zgłoś
maciekawski 2014-08-28, 15:58
fremen007 napisał/a:

i lekkie

A większość "użytkowników" podobno właśnie narzekała na wagę
Cytat:

Ponieważ ZSRR i USA wspierały przeciwne strony konflików na całym świecie, ruscy sprzedawali swój tani karabin wrogom ameryki. Przez to zrobił się tak bardzo popularny.

Warto również dodać, że nie będąc opatentowanym karabin mógł produkować każdy kto załatwił sobie odpowiednie formy do odlewów i trochę drzewa. Dlatego stał się taki popularny (pomijając prostotę etc.).

Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła.
Zgłoś
T................h 2014-08-28, 16:58
[quotefremen007]kałasznikow kradnąc rozwiązania z niemieckiego Sturmgewehr 44 (albo prościej STG 44)

Które? Odprowadzanie gazów przez boczny otwór w lufie? Chuja! To Niemcy skopiowali sowiecki SWT-39/40 gdzie właśnie to rozwiazanie było zastosowane i stworzyli swój G43

Tłok z suwadłem? Siłą rzeczy występują przy odprowadzaniu gazów przez boczny otwór. Chcesz przykłady? rkm Lewis wz. 1915.

Łukowy magazynek? był juz w karabinie Fiodorowa wz. 1916.

Strzelanie nabojem pośrednim? No kurwa, karabinowym by sie strzelać seriami nie dało, o czym sie przekonali Niemcy w FG42.

Poza pierwszym optycznym wrażeniem te dwa karabinki są zupełnie inne.
Zgłoś
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.

Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów