wskazany otwarty umysł, nie brać tego za pewnik, ale trzeba przyznać, że byłoby za***iście gdyby połowa z tego się zgadzała.
Polecam zapoznać się z całym kanałem.
Początkowo nawet mnie to zainteresowało, ale coś mi tu zajeżdża lewackim atakiem. Nie żebym coś insynuował, ale pisanie jednego, dwóch takich samych tematów jednego dnia to już duży zbieg okoliczności, ale trzeci raz to już za dużo.
50 minut? No kurwa mać. Będę chciał obejrzeć dokument to sobie Discovery zapodam. Z resztą gość jest tak smutny, że po 2 minutach nachodzi ochota się wyhuśtać.
Jak mnie te głupoty wkurwiają...Gdyby rzeczywiście istniało takie imperium to mówiliby o nim historycy zagraniczni. Ta cała "Lechnia" czy jak to nazywać byłaby tak samo sławna jak Imperium Asyryjskie. Na prawdę żenującym jest fakt, że niektórzy wierzą w takie bzdury.
I to gadanie o tym, że wywodzimy się od gotów czy wandalów. Może jeszcze od sarmatów co? Pomijam już fakt, że mapka która jest na miniaturce została zmanipulowana i w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej. To całe niebieskie pole nie istnieje.
I to głupie gadanie, że Aleksander Macedoński uciekał przed starożytnymi Polakami <3 Pewnie byliśmy tak zajebiści, że też to my rozdupcyliśmy jego Imperium, a nie jego śmierć. Ba to pewnie my go zamordowaliśmy poprzez jakiegoś asasyna.
No i to, że pogoniliśmy precz Juliusza Cezara. Pewnie Brutus był Polakiem, a to wszystko to jakiś "spiseg" KK.
No i podstawowe pytanie. Skoro to rzekome imperium było tak kurewsko wielkie to dlaczego państwo Polan przed chrztem było małe i niemalże nic nie znaczące? Dlaczego inne plemiona jak Wiślanie czy Goplanie ze sobą walczyli, a nie z wrogami zewnętrznymi skoro mieli teoretycznie wspólną historie i byli braćmi? Skoro to rzekome imperium było tak silne w wierze pogańskiej to czemu Mieszko zdecydował się na chrzest? Powiem Wam. Bo ta cała "Lechnia" to gówno prawda. Coś takiego nigdy nie istniało. Dosyć dużym państwem było Państwo Wielkomorawskie i to jedyna rzecz, którą hipotetycznie można do tego pseudo Imperium przyrównać choć z gigantyczną wodzą fantazji.
Zresztą...źródła, źródła i jeszcze raz źródła. I nie jakieś strony pokroju "niewierygodne" tylko poparte studiami wpisy zagranicznych doktorów i profesorów. Profesjonalistów, zajmujących się tym zawodowo.
No i podstawowe pytanie. Skoro to rzekome imperium było tak kurewsko wielkie to dlaczego państwo Polan przed chrztem było małe i niemalże nic nie znaczące? Dlaczego inne plemiona jak Wiślanie czy Goplanie ze sobą walczyli, a nie z wrogami zewnętrznymi skoro mieli teoretycznie wspólną historie i byli braćmi? Skoro to rzekome imperium było tak silne w wierze pogańskiej to czemu Mieszko zdecydował się na chrzest?
I to gadanie o tym, że wywodzimy się od gotów czy wandalów. Może jeszcze od sarmatów co?