18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (3) Soft (4) Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 18:23
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:16
📌 Powodzie w Polsce - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 21:44
Jak przyrządzić Fugu, żeby nikogo nie zabić
A................h • 2012-10-30, 19:50
Wystarczy zaopatrzyć się w nóż i można przyrządzić romantyczną kolację



Dla tych, co nie znaju:

"Fugu jest wysoce toksyczna, lecz mimo to – a może właśnie dlatego – w Japonii uchodzi za kulinarny rarytas. Jest również istotnym motywem w sztuce tego kraju. (...)
Trucizna zawarta w fugu powoduje paraliż mięśni przy zachowanej świadomości. Ofiara umiera przez uduszenie. Jak dotąd nie ma odtrutki – standardowe postępowanie medyczne przy zatruciu tetrodotoksyną obejmuje sztuczne podtrzymywanie oddechu i krążenia dopóki nie minie działanie trucizny."

Blablabla, na Sadolu mamy i tak speców od wszystkiego, więc Wikipedia może się schować.

Bonus, wyjątkowo dzisiaj gratis
Zgłoś
Avatar
Marbi 2012-10-31, 6:51
w wielu restauracjach jest tak, że kucharz który przyrządza tą potrawe musi ją najpierw skosztować przy kliencie
Zgłoś
Avatar
podgor5 2012-10-31, 8:07
nie sama ryba jest trująca ale jej wątroba. ona własnie uchodzi za wielki przysmak i rarytas. bez objawów zatrucia można jej zjeść ileś gram nie pamiętam ile, powyżej tej ilości już możesz zamawiać kwatere na cmentarzu

ciekawe jak smakuje , gdzie w warszawie można zjeść fugu? wie ktoś?
Zgłoś
Avatar
amalthea 2012-10-31, 8:43 1
Dodam jeszcze, że odmiana hodowlana tej ryby i nie jest trująca (trucizna jest skutkiem diety ryby na wolności). Trujące są wątroba i jajniki. Ryby dzikie i hodowlane są jakoś specjalnie oznaczane (dzikie chyba na czerwono a hodowlane na niebiesko).
Zgłoś
Avatar
misio1631 2012-10-31, 9:33
toż to zwykły kolcobrzuch z akwarium tylko większy .....i trujacy
Zgłoś
Avatar
TelewiZorro 2012-10-31, 18:59
czy rzeczywiiście smak jest na tyle zajebisty żeby tak ryzykować? Czy po prostu smakuje jak każda inna?
Zgłoś
Avatar
Salat007 2012-10-31, 19:29
To ja dodam jeszcze ciekawostkę był taki zwyczaj że jeśli kucharz przyrządzi fugu i klient skosztuje i coś złego zacznie się dziać jakieś oznaki tego że trucizna nie została całkowicie usunięta kucharz ma popełnić sepuku . dziękuje dowidzenia
Zgłoś
Avatar
gklkdp 2012-10-31, 22:30 1
Ciekawe jak toś musiał mieć nawalone żeby sprawdzić i wymyślić jak tą rybę przyrządzić, przecież normalnie złapana i rozkrojona zatruła każdego.
Zgłoś
Avatar
Baro 2012-11-01, 0:57
Zanęte kupujesz w chemicznym.
Zgłoś