18+
Ta strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich.
Zapamiętaj mój wybór i zastosuj na pozostałych stronach
Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Filmy Dowcipy Popularne Forum Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Wojna na Ukrainie - ostatnia aktualizacja: 20 minut temu
📌 Konflikt izrealsko-arabski - ostatnia aktualizacja: 2024-09-13, 13:31
📌 Powodzie w Polsce - ostatnia aktualizacja: 25 minut temu
Jak przyrządzić Fugu, żeby nikogo nie zabić
A................h • 2012-10-30, 19:50
Wystarczy zaopatrzyć się w nóż i można przyrządzić romantyczną kolację



Dla tych, co nie znaju:

"Fugu jest wysoce toksyczna, lecz mimo to – a może właśnie dlatego – w Japonii uchodzi za kulinarny rarytas. Jest również istotnym motywem w sztuce tego kraju. (...)
Trucizna zawarta w fugu powoduje paraliż mięśni przy zachowanej świadomości. Ofiara umiera przez uduszenie. Jak dotąd nie ma odtrutki – standardowe postępowanie medyczne przy zatruciu tetrodotoksyną obejmuje sztuczne podtrzymywanie oddechu i krążenia dopóki nie minie działanie trucizny."

Blablabla, na Sadolu mamy i tak speców od wszystkiego, więc Wikipedia może się schować.

Bonus, wyjątkowo dzisiaj gratis
Zgłoś
Avatar
S................l 2012-10-30, 20:23 1
Po co prosto, skoro można skomplikowanie?
Zgłoś
Avatar
DinAlt 2012-10-30, 20:38
Chyba lubię patroszenie ryb, bo 6 minut oglądałem reklamę jakiegoś noża...
Zgłoś
Avatar
P................3 2012-10-30, 21:19
W Biedronce mają chyba filety
Zgłoś
Avatar
Sarkos 2012-10-30, 21:55
Walić rybę, ja chcę taki nóż!
Zgłoś
Avatar
DFM 2012-10-30, 22:21 1
A ja jestem zdania że gostek musi mieć w chuj skille skoro nakurwia tą rybę tak swobodnie, widać od razu że wie co gdzie jest i czego się trzeba pozbyć. Co nie zmienia faktu że wolę zapierdalać do Tesco po mintaja niż ryzykować z Fugu
Zgłoś
Avatar
A................h 2012-10-30, 22:24 1
@up
Ogólnie, to nie każdy może sobie kroić Fugu. Z tego co wiem, trzeba chodzić do szkoły i zaliczyć specjalny egzamin, żeby dostać licencję na skrobanie.
Zgłoś
Avatar
artur140686 2012-10-30, 22:40
a co to takie niebieskie jest?
Zgłoś
Avatar
minetek 2012-10-30, 22:41
wole pstrąga - puszczasz flaka skrobanko i na patelenke z łebkiem
Zgłoś
Avatar
kamil-c 2012-10-30, 23:47
@Anaal Nathrakh dokładnie jak piszesz było do zeszłego roku. Aktualnie zmieniło się prawo i nie trzeba już mieć certyfikatu żeby przyrządzać Fugu.
A tak poza tym to chuj wam w dupę idę spać
Zgłoś
Avatar
balbinka 2012-10-31, 1:47 4
Anaal Nathrakh napisał/a:


Dla tych, co nie znaju:



дла всех, которые не знают:

Zgłoś
Avatar
czerwo64 2012-10-31, 1:52 1
a ja frugo przeczytalem i ocb?!
Zgłoś
Avatar
kucharek 2012-10-31, 1:58
ciekawe ile im to zajęło żeby to oponować
Zgłoś
Avatar
s................n 2012-10-31, 2:32 1
piękny nóż. A ryba jeszcze w skórze wygląda jak poduszka od żelki

"Od 1958 r. jedynie licencjonowani kucharze mogą przygotowywać i sprzedawać fugu. Osoba pragnąca uzyskać licencję musi terminować przez dwa lub trzy lata, zanim będzie mogła zdawać urzędowy egzamin. Test składa się z trzech części: identyfikacji ryby, pracy pisemnej oraz przygotowania i zjedzenia fugu. Egzamin pozytywnie przechodzi zaledwie 30% zdających. Nie znaczy to oczywiście, że pozostałe 70% ginie z powodu zatrucia. Zwykle popełniają oni drobne błędy w długiej i skomplikowanej procedurze przygotowania potrawy. Egzamin jest oceniany bardzo surowo, więc spożywanie plasterków ryby oferowanych w restauracjach i sklepach uważane jest za bezpieczne."
Zgłoś
Avatar
vilcz3k 2012-10-31, 5:41
Zamiast karpia na święta
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie