Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Pracownik ochrony ma prawo zatrzymać osobe podejrzą o dokonanie przestępstwa lub wykroczenia do przyjazdu policji na zasadzie aresztu obywatelskiego tak jak każdy inny obywatel.
Kodeks postępowania karnego w art. 243 stanowi, że każdy obywatel ma prawo ująć osobę, która popełniła przestępstwo lub wykroczenie na tzw. gorącym uczynku, czyli bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa/wykrocznia lub po podjętym pościgu . Zgodnie z § 2 tego artykułu osobę ujętą należy niezwłocznie przekazać policji. Niezwłocznie oznacza, że nie wolno przedłużać ujęcia ponad niezbędne minimum.
Nie wiesz nie rozumiesz to nie piernicz głupot.
Dziekuje
Sam jestem ochroniarzem w markecie. Dragon, masz rację, ale nie do końca, surkan na pewno ma rację jeśli chodzi o sprawę w sądzie. Otóż przepisy stanowią, że obowiązek zatrzymania podejrzanego o przestępstwo,wezwania odpowiednich służb ma KAŻDY kto jest świadkiem, inaczej może odpowiedzieć za przyzwolenie na kradzież/pobicie etc. Natomiast panowie na filmiku grubo przesadzili, zatrzymanie może się odbyć na zasadzie zablokowania drogi wyjścia lub blokowanie możliwości ruchu własnym ciałem, ale w żadnym wypadku nie wolno mi gościa uderzyć! Nawet jesli jest agresywny i zaatakuje pierwszy, co widać na kamerach, to trzeba być ostrożnym z reakcją, lepiej unieszkodliwić poprzez odpowiednie przytrzymanie niż wypłacić plombę bo naprawdę można się narazić.
Z ambicjami na straznika miejskiego? Czlowieku zmien ta prace
A jeśli chodzi o moją wypowiedź to odniosłem się tylko do słów Surkana (takie nielicencjonowane coś może jedynie poprosić o okazanie itp. nie ma prawa zatrzymać takiej osoby) a nie do filmiku bo nie zanm jaka tam sytuacja była dokładnie.
Kiedys miałem taką sytauacje że koleś próbował ukarść whiski jakieś tam jak go zatrzymałem to razwali butelke i rozcioł mi skóre na ramieniu więc musiałem zareagować wyjebałem go na glebe przy czym mocno sobie rozjebał łuk brwiowy przyjechała policja zabrała głąba i za kilka miesięcy przyszło pismo o wydaniu wyroku dla kolesia 10 dni aresztu. A dla mnie o możliwosći wniesienia oskarżenia przeciw niemu ale nie chciało mi się bo wyszedł jakoś Empire Total War więc wolałem grać niż ciągać sie po sądach. Tak więc wszysko zależy od danej sytuacji.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów