Kilka minut tego odcinka Polimatów wystarczy, aby już nigdy nie przejść obojętnie obok polskiego godła i flagi.
📌
Wojna na Ukrainie
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 22:27
📌
Konflikt izrealsko-arabski
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 3:27
🔥
Składanka traktorów zagłady i maszyn rolniczych
- teraz popularne
Zrzutka na serwery i rozwój serwisu
Witaj użytkowniku sadistic.pl,Od czasu naszej pierwszej zrzutki minęło już ponad 7 miesięcy i środki, które na niej pozyskaliśmy wykorzystaliśmy na wymianę i utrzymanie serwerów. Niestety sytaucja związana z niewystarczającą ilością reklam do pokrycia kosztów działania serwisu nie uległa poprawie i w tej chwili możemy się utrzymać przy życiu wyłącznie z wpłat użytkowników.
Zachęcamy zatem do wparcia nas w postaci zrzutki - jednorazowo lub cyklicznie. Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Co do denara Bolesława to mi facet w Biskupinie (gdzie notabene można było sobie wybić taką monetę) inaczej tłumaczył jego symbolikę.
Mianowicie chodziło o to, że Bolesław Chrobry bardzo chciał zostać królem Polski. Zorganizował zjazd w roku 1000, zaprosił cesarza Ottona 3. Impreza była mocna (dostał od cesarza relikwie, polubili się). Jednak cesarz nie nadał mu wtedy tytułu króla, co rozczarowało Bolesława. Wybił on więc jakiś czas po tym zjeździe własną monetę, na której był napis "Princes Polonie", co oznaczało "książe Polski". Miało to być wyrazem rozgoryczenia, że ciągle jest księciem, a nie królem.
Jak wiemy dopiero w 1025roku Bolesław doczekał się tytułu króla.
Mianowicie chodziło o to, że Bolesław Chrobry bardzo chciał zostać królem Polski. Zorganizował zjazd w roku 1000, zaprosił cesarza Ottona 3. Impreza była mocna (dostał od cesarza relikwie, polubili się). Jednak cesarz nie nadał mu wtedy tytułu króla, co rozczarowało Bolesława. Wybił on więc jakiś czas po tym zjeździe własną monetę, na której był napis "Princes Polonie", co oznaczało "książe Polski". Miało to być wyrazem rozgoryczenia, że ciągle jest księciem, a nie królem.
Jak wiemy dopiero w 1025roku Bolesław doczekał się tytułu króla.
ale z drugiej manki - jesli przechodzisz kolo wielkiego gniazda w ktorym jest orzel z malymi i ow orzel rozklada skrzydla to znaczy ze pokazuje Ci w ten sposob zebys stad spierdalal bo to jego terytorium ! ale nie...Lech (kurwa ta zbierznosc imion czasami mnie rozbraja) musial tu jebnac panstwo...
Obejrzałem z ciekawością, ale jedna rzecz nie dawała mi siedzieć w spokoju. Spodnie Pana prowadzącego - bardzo obcisłe i widać jak wpijają się w worek! koszmar... facet musi mieć miejsce na jaja w spodniach, a nie rozpleniać jakąś modę na rurki
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zobligowała nas do oznaczania kategorii wiekowych
materiałów wideo wgranych na nasze serwery. W związku z tym, zgodnie ze specyfikacją z tej strony
oznaczyliśmy wszystkie materiały jako dozwolone od lat 16 lub 18.
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów
Jeśli chcesz wyłączyć to oznaczenie zaznacz poniższą zgodę:
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na nie oznaczanie poszczególnych materiałów symbolami kategorii wiekowych na odtwarzaczu filmów